Çalışırken yeşil pasaport alınır mı?

KyuzaNN

Centipat
Katılım
20 Eylül 2022
Mesajlar
0
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba,

Babamdan gelen bir yeşil pasaport hakkım var ve kullanmak istiyorum. Şu anda part-time olarak kurumsal bir firmada çalışıyorum ve yazın Full-time olarak işe gireceğim, bir yandan da okuyorum ama okulum eylül gibi bitecek.

Yeşil pasaporta başvurmak istiyorum ama şu an sigortam var, geçtiğimiz yaz bir arkadaşım sigortalıyken başvurmuş ve çocuğa sadece çalışıyor musun diye sormuşlar hayır demesi pasaportu alması için yetmiş. Çalışma durumumuzu görebilecekleri herhangi bir entegre sistemleri var mı? Yoksa öğrenciliğim devam ettiği için alabilir miyim?

Not: Yeşil pasaportu aldıktan sonra çalışıp çalışmadığının veya okuyup okumadığının bir önemi yok, 25 yaşına kadar kullanılabiliyor.

Yardımlarınızı arz ederim.
 
@KyuzaNN 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14-A maddesine göre,
Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir.
ailesinden dolayı yeşil pasaport almaya hak kazanan kişi evli veya çalışıyor veya öğrenimine devam etmiyorsa 25 yaşını doldurmamış dahi olsa yeşil pasaporta hak kazanamaz.

Takip için vardır illaki bir sistemleri ancak demek ki memur uğraşmamak için sadece kişiye soru sormakla da yetinebiliyor. Çalıştığınız halde çalışmıyorum derseniz 5237 sayılı TCK’nın 206 maddesinde düzenlenen resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu işlemiş olacağınızı düşünüyorum. Ancak aşağıda da paylaştıklarımdan görebileceğiniz üzere Part time/Kısmi zamanlı çalışma yani şu anda içinde bulunduğunuz durum engel olmasa gerek. Dolayısı ile Part time çalıştığınızı da belirtmenizde fayda var.

Konuya ilişkin ayrıca; Aile Üyelerinin Yeşil Pasaport Alma Şartları (Pegasus) "Yeşil pasaport hakkına sahip kişinin çocuğu 18 yaşından küçük ise şartsız bir şekilde pasaport alabilir. 25 yaş altı için de birlikte ikamet etmek, herhangi bir işte çalışmamak, evli olmamak, öğrenimine devam etmek gibi şartları sağlaması gerekir. Anne ve babanın boşanmış olması durumunda, velayet sahibi ebeveynin onayı aranır...."
Kısmi/Part Time çalışma durumunda anladığım kadarı ile sorun olmuyor. Karadeniz Teknik ve Niğde Ömer Halisdemir üniversitelerinin açıklaması; " Yeşil pasaporta sahibim. Kısmi zamanlı olarak çalıştığımda pasaportum iptal edilir mi? Sigorta primi olarak sadece kısa vadeli sigorta kolları (iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları) hükümlerinin uygulanması nedeniyle, Üniversitemizde kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışanlar yeşil pasaportlarını kaybetmezler"

Ayrıca part time'a ilişkin bir seyahat sayfasında gördüğüm üstekilerle çelişen bir kaç paylaşım (benzerlerini "part time" anahtar kelimesi ile sayfada arayarak görebilirisiniz)
"
Ahmet Eren dedi ki:
25 Mart 2022, 20:18
Merhabalar, ben de part time çalışıyorum ve maalesef sigorta girişi olduğundan yeşil pasaportum gitti… "


Benim durumumda çalışma, ayrı yaşama veya evlilik değil ancak 24 yaşındayken mezun olduğumdan dolayı bana "eğitime devam ediyor musun?" diye sorulduğunda hayır demiştim ve yeşil pasaport alamayacağım bildirilmişti.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı