Çözüldü Çiçeksepeti değişim yapmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Mysweetlordd

Femtopat
Katılım
1 Ekim 2023
Mesajlar
11
Çiçeksepeti'nden QCY marka bir kulaklık almıştım, garantiye yolladım fakat iade edilecek dediler. Ama ben değişim istiyorum. Sonra bu yazıyı attılar. Ne yapmalıyım?

"Tüketicinin korunması hakkında Kanun'un 11. maddesinde seçimlik haklar düzenlenmiş olup; “satılan malın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme” seçimlik hakkının başında “imkan varsa” ifadesi bulunmaktadır. Bu ifadeden çıkarılacak sonuç, satıcının söz konusu seçimlik hakkı gerçekleştirme imkanının bazı durumlarda bulunamayabileceğidir. Aynı maddenin 3. fıkrasında; “ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir” şeklinde bir düzenleme mevcuttur. Misli ile değişime konu olacak malın üretiminin yapılmıyor olması, malın mislinin satıcının elinde mevcut olmaması gibi durumlarda, tüketicinin ayıplı malın misli ile değiştirilmesini istemesi orantısız güçlükleri beraberinde getirecektir. Bu durumda; malın bedeli (fatura bedeli) tüketiciye iade edilmelidir."
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hakları var fakat. Fiyatı eskiye göre arttıysa enflasyon oranında yani ürünün şu anki fiyatında para iadesi ya da ürünün bir üst modeliyle değiştirme hakkında olması lazım.
 
Tüketici hakem heyetine gideceğinizi belirtin hocam, 600 TL kulaklık için 1500 TL bilirkişi ücreti ödeyince değişim yapmaya ikna olurlar.

Evet, kanunda imkan varsa şeklinde belirtmiş ama belirtilen model hangi modelmiş de üretimi, benzeri, üst modeli yokmuş? Gereksiz bir drama olmuş. 4 yıl önceki ürün için son model ürün veren firmalar var, o durumda bile orantısız zorluk olmuyorsa burada hiç olmaz.

Hakları var fakat. Fiyatı eskiye göre arttıysa enflasyon oranında yani ürünün şu anki fiyatında para iadesi ya da ürünün bir üst modeliyle değiştirme hakkında olması lazım.
Hocam bedel iadesi kanunda "sözleşmeden dönme" şeklinde geçer, yani fatura tutarı geri ödenir. Enflasyon işi pek mümkün değil.

Yapılması gereken satıcıya tüketici hakem heyetine gideceğinizi ve bilirkişi tarafından piyasa analizi yapılıp, satıcı için orantısız güçlük var mı inceleneceğini belirtmeniz.
 
Son düzenleme:
"Bu durumda; malın bedeli (fatura bedeli) tüketiciye iade edilmelidir."
Bu gibi bir ifade kanunen yok. Böyle bir durumda seçimlik hakların devam ediyor, sen karar vermeden senin yerine seçimlik hakkını kullanamazlar. Bu satıcıların alıcıların bilgisizliğine dayanarak yaptığı bir dolandırıcılık taktiği.

(3) ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.

(4) ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.

(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
İmkansızlığın ispatını isteyebilir, ispatlarına karşı kendi delilin ile itirazda bulunabilirsin. Aynı ürünün aynı satıcıdan vergi numarası ile araştırarak farklı bir platformda satıldığını görürsen bunu belgeleyip itirazda bulunman yeterli olacaktır. Buna rağmen işlem yapmayı kabul etmezlerse elinde delil olarak kesin sonuç alacağın bir hakem heyeti dosyan olur.

Ayrıca burada satıcının değişim yapması gerekiyor bunu unutmaman gerekli, dosyanda davacı olarak göstermen gereken tüzel kişi satıcı. Çiçeksepeti eğer satıcı olarak görünmüyorsa hizmet sağlayıcı konumunda olduğundan hukuken hiçbir sorumluluk almak zorunda değil ve Tüketici Hakem Heyeti dosyan reddedilir, boşuna beklemiş olursun.
 
Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı