CoD: Vanguard incelemesi

Merhaba, bu konuda oyunu düşünen arkadaşlar için mini fikir sunumu yapacağım. CoD MW 2019 ve CoD Cold War'da tüm başarımları kasan biri olarak ele alıyor olacağım. Konuda bahsettiğim şeylerde sistemim ve oynanışımın, hatta internetimin etkisi büyüktür. Bu bağlamda gördüğünüz görsel kalite ve akışkanlık sizin için aynı olmayabilir veya daha iyi olabilir. Oyunu her şey en yüksek ayarda 144 FPS'e çok yakın değerlerde çalıştırdım. Bu bağlamda görsel halini iyi bir şekilde görebileceksiniz. Sistemi aşağıda görebilirsiniz.

Sistem: Ryzen 5 3600-RTX 2060S-16 GB RAM-144 Hz Monitör

Oyun İçi Görseller & Efektler
Oyun içi görseller her zamanki alışık olduğumuz Call Of Duty oyunları gibidir. Bu incelemeyi yaparken benim en favori FPS oyunum olan Call Of Duty MW 2019 üzerinden fikir yürütüyorum. Nedeni ise bu oyun serisinin en çok tutulan, sevilen, performanslı ve stabil oyunu olduğundan dolayıdır. Çeşitli forum ve sitelerde bakarsanız halen en çok oynananın o olduğunu görürsünüz. Halen de çok oynayanı var. CoD Vanguard oyun içi görselleriyle MW 2019'dan sonra en başarılı bulduğum oyun oldu. Yanlış bilmiyorsam söylenene göre aynı motor ve düzenlemeler çerçevesinde yapılmış ki bunu oynarken rahatça hissediyorsunuz. Görsel olarak zaten birkaç fotoğraf bırakıyor olacağım. Hele ki efektleri belki de MW'dan bile iyi olabilir. Bunun iki büyük payı olan konu var.

1- Parçalanma efektleri: Parçalanma efektlerinden kastımız, bilenler bilir uzuv kopması arkadaşlar. MW 2019 oynarken mağazada parayla alınan bazı özel silahların bir özelliği olarak ve ayrıca streak yaptığınız zaman bir VTOL mermilerinin etkisi olarak uzuv kopmalarına şahit oluyorduk. Kafa, kollar ve bacaklar. Vanguard tarafında bu olayın skalası genişlemiş ki tam benim istediğim gibi olmuş. Gerçek hayatta güçlü mermilerle, yani bir silah kullanırken uzuv kopması gayet doğal bir durum olur. Çünkü mermilerle o bölgeyi yıpratır. Baş, kollar ve bacaklar. Vanguard'da ise bir insanı ortadan ikiye ayırabiliyorsunuz. Bu güçlü bir silah ve sabit atışlar ile bel çevresine yapıldığında mümkün oluyor. Adamlar öyle yapmış ki bağırsakların döküldüğünü görebilirsiniz. Bazılarına hoş gelmeyeceği için onun fotoğrafını atmadım. Uzuv kopma sesleri ve efektleri daha gerçekçi ayrıca.

2- Bomba vb. patlamalar: Evet arkadaşlar, bugüne kadarki görebileceğiniz en iyi bomba vb. şeylerle oluşan patlamalar. Bunu pek anlatmaya mümkün yok. Çünkü göz aşinası olmanız lazım. Ama çok çok detaylı bir patlama ve fizik kurallarına çok uygun patlamalar görmeniz mümkün.

Oynanış Dinamikleri ve Oyun Akışı
Aslında en önemli konularda başta gelebilecek bir konu. Oynayış, oyun içi ilerleme ve oyuncuların mental hareketleri. Her şeyden önce oyuncuların mentalitesi Cold War'daki gibi değil. Ne demek istedim? İnanılmaz derecede saatlerce pusu atabilen ve sadece birkaç kill alabilen takıma faydasız oyunculardan bahsediyorum. Dünyadan habersiz sadece önüme birisi gelince ateş edeyim kafasında oyuncular bu oyunda yok iyi ki. MW 2019'da da göremezsiniz pek. Oynanış açısından oyun inanılmaz derecede seri. Çok çok hararetli maçlar geçiyor. O temayı gerçekten veriyor. Sürekli bir yerlerden ateş ve sağda solda parçalanan insanlar. Sisteminiz iyi ise oyun yağ gibi akıyor. Ne yapmanız ve nasıl oynamanız gerektiği konusunda kötü iseniz epey zorlanabilirsiniz. MW 2019'da öyle. Baseden baseye bıçak atarak kill alınan maçlar bile var. Streakler ile kafanıza bombardıman ve ateş yağmuru yerken koştur koştur bir şeyler yapma heyecanı... Vanguard oynarken tek anlam veremediğim şey doğmalar. Evet ölünce doğmanızdan bahsediyorum. Ne alakayla neden burada doğdum diye sık sık karşılaştım. Cold War oynarken bazı modlarda da bu var ve tecrübeli olduğum için bu modlardan uzak duruyorum. Vanguard tamamen bu kafayla yapılmışa benziyor ve bu büyük sıkıntı olabilir. Oyuncular mantık çerçevesinde oynamayı bekliyor. Uzatmaya pek gerek yok. Bir anda arkadaşlarınıza yakın, ölünce bir anda düşmanların arasında doğma olayı sinir bozabilir. Bir diğer değinmek istediğim konu ise streak dediğimiz seri öldürme yaptıkça hakettiğimiz güçlü silahlanma ve destekler. Ben MW oynarken alabileceğimiz en zor streak olan juggernaut alıyordum bazen. Vanguard'da buna benzer bir zırhlı adam oluyorsunuz ama elinizde alev makinesi var. Efektif ama juggernaut gibi etkili değil. Vanguard oynarken en çok karşılaştığım yüksek streaklerden biri köpekler. Birkaç kurt köpeği salıyorsunuz ve haritada düşmanların arkalarından ve önünden saldırıyor. Biriyle savaşırken arkadan bir anda köpekten tek yiyorsunuz. Yüksek bir streak olduğu için onu oyuncu haketmiştir. Yadırgamamak lazım. Çoğu streak aynı mantıkta. Yani UAV, işte helikopter, havan topu vb. Bu bahsettiğim 3 oyundaki streakler tamamen aynı değil ama büyük oranda benzer. Ayrıca belirtmek istediğim bir farklılık da var. O da oyunda iyi oynayanları oylayan bir onurlandırma sistemi. Neye yaradığını hiç anlamadım. Bir işe yaramıyor, sadece tatmin amaçlı gibi.

Call of Duty  Vanguard Screenshot 2021.11.20 - 22.47.30.88.png


Call of Duty  Vanguard Screenshot 2021.11.20 - 21.48.08.73.png


Call of Duty  Vanguard Screenshot 2021.11.20 - 21.46.29.07.png


Call of Duty  Vanguard Screenshot 2021.11.22 - 12.50.12.81.png


Call of Duty  Vanguard Screenshot 2021.11.20 - 17.31.37.26.png


Call of Duty  Vanguard Screenshot 2021.11.19 - 17.21.41.87.png


Silahların Durumu & Perk Sistemi
Bu hangi FPS oyunu oynarsanız oynayıp düşündüğünüz ve üstünde durduğunuz bir konudur. Yine karşılaştırma tadında ilerleyeceğim. Ama yorumumu baştan yapayım. Serinin en iyi silah donatma sistemine sahip. Neden mi? Anlatayım.

1- Silaha takabileceğiniz ekipmanların bir sınırı yok. Bu ne demek? MW 2019 oynarken 5 parça takabiliyorsunuz. Hatta Cold War oynarken de. Ama Cold War özel perk edindiğiniz zaman silaha takılabilecek tüm parçaları takabiliyorsunuz. Yani bir dipçik, sarjör, namlu gibi şeylerden bahsediyorum. Silahınızı ne kadar donatırsanız o kadar efektif ve iyi oynarsınız bu çok net. Bu oyunda sizi kısıtlayan bir durum yok. 10 parçaya kadar (yani silahın olabilecek her yerine) parça takabiliyorsunuz. İşin en güzel yanlarından ve bu konuda MW 2019'un geride kaldığı konulardan biri de detaylı parçaların detaylı etkileri. Cold War oynarken de bunu görürsünüz ama Vanguard'da bunu tam oturtmuşlar. Cold War oynarken bir silaha dipçik eklemek direkt ADS hızını azaltması lazımken etkilemiyor :) Çok saçma. MW 2019'da etkiliyor ama onda da detaylı rakamları göremiyorsunuz. Rakamlardan kastım sizi daha detaylı yönlendirme üzerine kurulu şeylerdir. Yani bir parça mesela ADS hızını 240 yapıyor ise ve başka bir parça bunu 239 yapıyorsa siz 239 olanı seçersiniz. Tabi bir avantaj beraberinde dezavantaj da getirir. Mermi hızını düşürür mesela... Değinmezsem olmaz diyeceğimiz bir nokta ise tepme meselesi. Arkadaşlar bu tip oyunları oynarken tecrübeli bir oyuncu yüzlerce farklı silah ve ekipman kullansa dahi her bir parçanın etkisi ve her silahın karakterini anında anlar. Bir AK47 oynayıp sonra M4A1 oynayınca o silah farkını hissetmediğiniz bir oyun oynuyorsanız oyun kötüdür. FPS oyunlarında bu çok önemlidir. Hatta bir parça takınca silahın tepmesi düşüyor ve bunu hissediyorsanız o oyun iyi bir oyun, siz de tecrübeli ve dikkatli oyuncusunuzdur. Cold War bu bağlamda bu üçlü içinde yine sınıfta kalıyor. Hissediliyor mu? Evet. Ama düşük. MW 2019'da her detayın bir karakteri olduğu gibi adamlar Vanguard üzerinde de bunu iyi yapmışlar. Bu anlamda gerçekten tatmin olursunuz.

Call of Duty  Vanguard Screenshot 2021.11.20 - 22.54.39.89.png


Call of Duty  Vanguard Screenshot 2021.11.22 - 17.15.58.36.png


Call of Duty  Vanguard Screenshot 2021.11.22 - 17.15.51.21.png


Call of Duty  Vanguard Screenshot 2021.11.20 - 22.54.31.68.png


Call of Duty  Vanguard Screenshot 2021.11.20 - 22.54.04.86.png


Silahların başarımları benim için prestij meselesidir. Çünkü silahla ne yapabildiğiniz ve ne yaptığınızın göstergeleridir. Cold War oynarken bu başarımlar cidden işkence gibi. MW 2019'da maksimum demascus seviyesinde hepsine sahibim. Belli başlı bunları edinmenin yollarını tecrübeyle öğrendim. Hatta YouTube kanalımda bunlarla ilgili çalışma yapmayı düşünüyorum. Ayrıca bu konuda yorumlarınızı da almayı çok isterim. Çünkü bırakın Türkçe bu oyunlar adına rehberi, İngilizce bile yeterli rehber yok. En ince ve pek bilinmeyen ipuçlarına sahibim.

Şimdilik bu kadar. Sonuç olarak düşüncelerim özellikle Cold War almamış kişiler varsa ve bu oyunu düşünüyorsa kesinlikle onun yerine alsınlar. MW 2019 > Vanguard > Cold War. Ben şahsen modern silahlarla oynamayı çok severim bu bağlamda eski tip silahla oynayınca bir tık puan kırmış olarak oynuyorum ama bu benimle alakalı bir durum. Tam tersini sevenler olabilir. BF1 oynarken bundan müzdarip olduğum için aman aman heyecanla oynamamıştım mesela. Vanguard tam öyle değil. Silahlar kabul edilebilir haldeler. Silahların karakteristik halleri harika olmuş. Gerçeklik ve görsel benim için en önemli şeylerdir. Bu oyunlar bunu bana verebiliyor. Siz de benim anlattıklarımdan heyecan duyuyor ve katılıyorsanız oyunu edinmek için hiçbir sebebiniz yok. Fiyat konusuna değinecek arkadaşlar olacaktır. Bu konuda tek söyleyeceğim paranız var ise bu dediklerim geçerlidir. Üstünde pek tartışmanın faydalı olduğu bir konu değil. Parayı veren düdüğü çalar. Yorumlarınızı bekliyorum. Bu konuyu tamamen fikir edinme arayışında olanların profesyonel bir kişiden bilgi edinmek istiyorlarsa diye açtım. Şunu da unutmamak lazım ki Vanguard taze bir oyun ve iyileştirme ve içerik alacaktır. Hata ve bugla karşılaşmadım. CoD serisini oynayacağım ben diyen kişilere önerim MW 2019 ve Vanguard olur.

Okuyan ve fikir edinen herkese teşekkürler :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı