Doktora Öğr. Üyesi eğitim veriyor mu?

Dr. Öğr. Üyesi ünvanı için hocaların asistanı veya geleceğin hocaları demek biraz yanlış olur. Akademide "asistanlık" bu gibi tabirler daha çok araştırma görevlileri için kullanılıyor. En basit haliyle, Ar. Gör. Yüksek lisans eğitimine devam ederken elde edilebilen bir ünvanken, Dr. Öğr. Üyesi ünvanı için doktora (yüksek lisanstan sonra + min 4 yıl) mezunu olmanız ve kadro almanız gerekir. Araştırma görevlilerinin normalde ders vermeleri yasaktır ancak bazı akademisyenler derse gelemeyeceği haftalarda onlara bu görevi yükleyebiliyor.

Dolayısıyla, Dr. Ögr. Üyesi ile Doçentlik ünvanı arasındaki tek fark akademik yayın sayısıdır. Doçent ünvanını alan akademisyenler, akademik yayınlarına (makale, bildiri, kitap bölümü vs.) verdikleri derslerinden daha çok ağırlık verirler. Çünkü doçent ünvanını alabilmek için belli bir akademik puan toplamanız gerekiyor. Profesörlük ünvanı için ise asgari 5 yıl doçent ünvanına sahip olmanız gerekir.

Tanıdığım birçok Dr. Ögr. Üyesi ünvanına sahip akademisyen, verdikleri derslerde doçent ve profersör ünvanına sahip akademisyenlerden daha çok efor (ön hazırlık, kaynakların güncelliği vs.) sarfediyorlar. Eğitim sürecinde bana göre en verimli kadrodur.
Ben önemsiz sanıyordum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı