Forumda giderek tartışma kültürünün yok edilmesi

Konu geçmişteki bireysel davalara yönelmesin lütfen. Sonra bu ve bunun gibi konular direkt ayrım gözetmeksizin çığırından çıkıyor ve en nihayetinde göz bile kırpılmadan kilitleniyor. Değinmeye çalıştığım nokta açık ve net. Tekrar da demeye çalıştığım gibi bireyselliğe dökmeye lüzum yok.
 
Tartışma kültürü bitme konusuna attığın konu da saçma.
Gayet de alakası var. Konuyu tam okumamışsınız, çok belli.
Konuyu okudum 7 sayfa modlara sallamışsınız.
birtutamelestrikonumesaji.png

Anlıyorum.
Söyledikleri ''bazı kişiler'' lafı için. Bak 7 sayfa sallamasyon yapıyorsun. Adamlar oturup okuyor sonra da mümkün olan en uzlaşmacı şekilde cevap atıyor.
Uzlaşmacı mı? Uzlaşmacı dedikleri konuyu kilitleyip, haksız ceza atıp, ''rapor sistemini kullanın'' demeleri mi?
Sonra @MisakiTaro son sallamasyonunu yapıyor.
Gerçekleri söyleyince sallıyor mu oluyor?
Yani son mesajı bıle sızın atmanıza ızın vermısler. Daha ne olmasını beklıyorsun?
Son mesajı bile atmamıza izin vermişler. Ooo çok teşekkürler, arigato efendim arigato, Allah razı olsun.
Ayrıca da haklılar. Cete gıbı begen yapıp lınc grupları yapıyordunuz.
Buna hala somut kanıt atmadınız. Gerçekten linç yapıp, beğeni kasanlar düşünsünler. Şu an gruplaşmada falan da değilim zaten.
 
Şimdi aynısı Technopat'a gelse ne olacak? Çoğu kişi ban attırıp iyi bir şey yaptığını sanacak. Sözüm size değil yanlış anlaşılmasın.
Ben dediğim gibi çok kullanmıyorum. Öyle çok derin hatalar arayan biri de değilim. Mesela daha demin bir konu raporladım. Etiketlerde saçma şeyler var ve konu içeriği emrivaki bir cümle içeriyor. Ama konu klasik ''Düzelt'' simgesine basılıp onaya açılmış. Bu olayı ise daha önceden açtığım ve hatasız konuyu, bu tuş ile hatalı açtıkları 5-6 konu örneği görünce fark ettim. Tek tek baksınlar demiyorum, yorucu olduğunu biliyorum. Ama rapor tarafına biraz daha özen gösterseler fena olmaz. Bu rapor sistemini suistimal edene de ceza verirler. Zor bir şey değil.

Bunu eski üyeler özellikle fark etmiştir. Yeni üyelerden alınan bazı yetkililer, yetki eline geçince çocuk gibi davranıyor. Yetkinin gücü ile küçük görme, akıl verme gibi şeylere başvuruyorlar. Tanımadıkları insanları azarlar gibi konuşuyorlar. Ben bu tarz yetkilileri gördüğümden beri belirli kategorilere yorum dahi yapmak istemiyorum. Bazen yapay cümleler ile kullanıcı ile konuşmak gerekiyor. Samimiyet sosyal medyada sadece yetkinin verdiği statü ile etrafınızda yalakaların olmasına neden oluyor. Forumda çocuk sayısı arttı ve bu çocukların gazı ile iyi iş yaptığınız sanmayın. Gönüllü ya da belirli küçük bir ücret olsa bile bir sorumluluk bence en iyi şekilde yerine getirilmeli. Size hatanızı söylenlere gülücük atmak yerine acaba bu insan neden benim bu baskıcı konuşmalarımdan rahatsız oluyor diye düşürüm.

Başımızdaki baskıcı rejimden farksız kafa yapısındaki adamlara yetki verince, kullanıcı yorumunu dikkate almadan boş boş bahaneler üreten bir kadro oluşuyor.

Şu ana kadar yetkili kadrosuna hiç laf yapmamışımdır. Sadece şu aldığım Lightshot cezasında, özellikle uygulama bağlantısını atmama rağmen Sosyal dışı resim paylaşma sitesi yasak uyarısında bile geri dönüş alamadım. Sonuç egosu kabarmış bir tane yetkili tarafından azarlanıp, foruma olan soğumam 2-3 ay arttı ve hiç girmedim. Daha sonradan ise aktifliğim iyice düştü.

Bu arada belirtiyim. Yukarıda belirtilen linç konuları ya da üyeler ile hiçbir tanışıklığım yok. Bir yerde birini eleştirdim diye, eskiden araları bozuk kitleye beni koyan Topluluk yöneticisi vardı. O geldi aklıma, onun olayına benzemesin. Kin besleyecek olsam göz ardı ederim ya da foruma hiç girmem. Hatta yorum dahi yapmam.

Bu kadar yorum yapmamın nedeni forum ile özel bir bağ kurmak değil. Boş vaktimi burada değerlendiriyorum ve bu boş vakitte canımı sıkan şeyleri söylemek. Uygularlar ya da uygulamazlar onların bileceği iş. Ben olayların gidişatına göre soğurum. Tamamen bırakırım ya da aktifliğim düşer. Burada insanlara yardım etmek bir dizi, anime izlerken aldığım keyif kadar keyif veriyor bana.
 
Gayet de alakası var. Konuyu tam okumamışsınız, çok belli.

Eki Görüntüle 938366
Anlıyorum.

Uzlaşmacı mı? Uzlaşmacı dedikleri konuyu kilitleyip, haksız ceza atıp, ''rapor sistemini kullanın'' demeleri mi?

Gerçekleri söyleyince sallıyor mu oluyor?

Son mesajı bile atmamıza izin vermişler. Ooo çok teşekkürler, arigato efendim arigato, Allah razı olsun.

Buna hala somut kanıt atmadınız. Gerçekten linç yapıp, beğeni kasanlar düşünsünler. Şu an gruplaşmada falan da değilim zaten.
Yaşını bilmiyorum ama ben müdürlük bile yapmış bir insanım. Bırak forumu, gerçek anlamda insanları yönettim. Yönetim nedir? Yönlendirme nedir? Bunları iyi bilirim. Bu foruma sadece ''Konu Dışı'' ve eğlenmek için giriyorum acıkcası. Yönetim becerim oldugu ıcın yönlendirme sanatını da biliyorum. Bir şeyi konuda belirttin diye bunu yapmadıgın anlamına gelmez. Sen konuya linç için acmıyorum dedin diye linç yapmadıgın anlamına gelmıyor. İnsanları linçe çekiyorsun. Grubun zaten konuya hemen dahil olmus. Yine soyluyorum, uzlasmacı olmadıklarını ve konuyu hemen kapattıklarını soyluyorsun. Ama 7 sayfa mantıksız, sacma, kısısel ve kıskanclık dolu elestırıler yapmıssınız. Sonda da ıtıraf gıbı "Herkesı mod yapıyorlar, hak etmıyorlar, bızı yapın" gıbı baklayı cıkarmıssınız. Kısacası soyledıklerın akıl dısı ve kısısel. Ben buna elestırı demem. Bu lınctır.
 
Her şey bir yana, sanırım forum içerisinde en üzüldüğüm nokta; özellikle bu yılın olumsuz getirisiyle birlikte fazlasıyla trol ve tabiri caizse değer bulundurmayan "boş" mesajların, çeşitli konu içeriklerini mahvediyor olması. Bu evre, incelediğim kadarıyla yıllar boyu, ardı arkası kesilmeden katlanarak bugünkü vasatın altındaki konumuna gelmiş durumda. Yakın geçmiş olarak 1, 5-2 yıl önceki tartışma konuları ile şu anki 2020-2021 yılları içerisindeki tartışma konularını karşılaştırdığımızda arada uçurumların olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Bu kadar kısa bir süreç içerisinde bu denli olumsuz bir evreye dayanması; gerek insanın tartışma hevesini, gerek tartışılan konunun itibarını yok etmekte.

En misalinden "et yemek cinayet midir?" adlı bir konu. Sadece onca konunun arasından örnek olarak veriyorum, konunun üzerinde tartışmak istemiyorum kesinlikle.

Aralarında birkaç üye, ciddiyetle ve saygıyla muhalif düşüncelerini birbiriyle; argüman, fikir, çeşitli alıntılar ve çeşitli çözüm önerileri eşliğinde ileri sürerek kıyaslayıp çarpıştırırken, 5 santimetrelik cümleyi kavramaktan aciz belli başlı üyeler o kadar basit ve ayakları yere basmayan; cılız, laubali, saygısızlık ve cahillik eseri mesajlarıyla konuyu o kadar kötü bir şekilde dolduruyorlar ki...

Zıt görüşlerin saygı çerçevesi içerisinde keyifle tartışıldığı günleri görmeyi çok isterdim.

Farklı perspektiflerin, birbirleriyle sağlam bir şekilde, saygı çerçevesi içerisinde çarpıştırılmasını beklemek artık anca hayallerde umulur oldu sanırım. Bu konuda felsefe bölümüne hiç mi hiç değinmek dahi istemiyorum.

Sadece forumda değil, Türkiye'de yok oluyor. Hatta Türkiye'de değil, Amerika gibi ülkelerde de yok oluyor.
 
Ayrıca şunu da söyleyim sana yardımcı olmak adına. Benim çalışanım değilsin bir şeyim değilsin. Ama sorununuzun ne oldugunu ve çözümünü de söyleyeyim. Sizin sorununuz forumla akıl dışı bir bağ kurmak. Siz foruma bağlandıgınız gıbı forum da sıze bağlanmıs gıbı hıssedıyorsunuz. Ama oyle değil. Forum sızın etrafınızda donmuyor. Konu da defalarca bu akıl dısı yaklasımlarınızı belırtmıssınız. Raporladım ilgilenilmedi. Agır cezalar verılsın. Ben dedım, ben yaptım, ben soyledım. Ben, ben, ben. Boyle olmaz. Bu kafayla olmaz. Forum senın etrafında donmuyor. Bu kıskanclıgı bırak artık.

Bakın aptal ınsanlar degılsınız. Bir şekilde gruplastınız. Agırlıgımız olursa forumu ele gecırırız. Sonra Mod kadrosuna kapat attık mı hallederız dedınız. Akıllıca bır plan ama karsıdakıler de aptal ınsanlar degıl. Ne yapmaya calıstıgınızı gorduler ve mudahale ettıler. Forumun temellerını degıstırmeye calıstınız elınızde patladı. İfsa oldunuz. Karsılıgında hızlıca forumun en aklı basında kısılerı Mod yapılıp duzen gerı saglandı. Faydalandığınız alanlar kısıtlandı. Bu saglıklı bır dusunce yapısı degıl.
 
Faydalandığınız alanlar kısıtlandı. Bu saglıklı bır dusunce yapısı degıl.
Faydalanılan bir alan kısıtlandı fakat kimler neden kısıtlandığını zaten biliyor. Bu kısıtlamanın ardından hem istek yerine gelsin, hem insanların gönlü olsun amacıyla da profil mesajlarını açtık mesela. Fakat ha bire bir kaos ve saldırı hali. Anlaması gerçekten güç.
 
Yine bir tartışma konusu alakasız bir şekilde üyeler-moderatörler arasındaki kitlelerce kutuplaşmalara dayanan davalara yönelmiş. Açıkçası burada iki tarafın da belli başlı isimlerine bir ithamda bulunmak istemiyorum çünkü yeri burası değil, tartışmalarınız asıl konuyla dipten uca alakasız.

Moderatörlerin de bu meselelerin belli başlı konulara taşınacağını sezdiği anda; eğer cidden haklı olduklarını düşünüyorlarsa, görevleri gereği olgunluk gösterip, tarafsız olmalarının gerektiğini anlayacağı günleri bekliyorum açıkçası. İki tarafın da (bazı kişiler hariç) belli başlı tutumlarının neresinden tutsan elinde kalıyor çünkü. İki tarafın da sinirini stresini atacağı konular açılsın ve mümkünse orada tartışılsın. Her iki tarafın da belli başlı kişilerinin sütten çıkmış ak kaşıkmış gibi kendi düşüncelerini dayatıp birbirleriyle çarpışmasından gına geldi açıkçası. Yakındığım konuya, belli başlı üyelerin ve moderatörlerin yazdığı mesajlar neresinden baksan alakasız.

Usandım artık.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı