Çözüldü FTTX-V2 ile VDSL arasındaki fark nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DarkMen

Centipat
Katılım
21 Mayıs 2023
Mesajlar
1.283
Çözümler
23
Merhaba arkadaşlar, bir türlü anlayamadım. Kime sorsam "VDSL ile aynı, farklı birşey yok." diyorlar. Yine de konu açarak bilginin doğruluğunu öğrenmek istedim.

FTTX-V2 ile VDSL arasındaki fark nedir?
Adresimde aynı hızda VDSL ve FTTX-V2 bulunmakta. ChatGPT'nin dediğine göre FTTX-V2 daha iyi performans veriyormuş. :)

2.sorum şu; FTTX-V2 yapmak için müşteri hizmetleri ile görüşmeye gerek var mı? Dün Türk Telekom'un bayisine gidip 50 Mbps VDSL aboneliğine başvurduk. FTTX-V2 yapmak için gereken birşey var mı?
 
Çözüm
FTTX-V2 ile VDSL tamamen aynı değil aslında. VDSL’de sokağınızdaki saha dolabından evinize bakır kabloyla internet gelir. Yani saha dolabına ne kadar uzaksanız alabileceğiniz hız düşer. Fakat FTTX-V2 adlı altyapıda binanıza kadar fiber internet (turuncu kablo) gelir. Ardından bakır ile dairelerinize çıkar. Teknoloji VDSL ile aynı olduğu için herkes direk VDSL demiş. Şöyle de düşünebilirsiniz. VDSL’de sokağınızda bulunan saha dolabının aynı işlevi gören küçük bir versiyonu binanızın altında var. Bu sebeple FTTX-V2 altyapılarda %90 oranda 100 Mbps hız alabilirsiniz.

Binanızın elektrik odasını kontrol ederseniz muhtemelen üzerinde Türk Telekom fiber internet yazılı bir kabinle karşılaşacaksınız.
Genelde T11 ya da T21 olarak isimlendiriliyor.

BB6CF0EF-8EFD-486E-AD76-227F960E2413.jpeg


FTTX-V2 zaten VDSL oluyor hocam saha dolabına kadar fiber olarak gelir saha dolabından evlere bakır kablo ile dağıtılır.
Bunu kim çözüm diye işaretlemiş gerçekten şaşırıyorum. Bilgi yanlış. FTTX-V2 altyapı VDSL değildir FTTB-VDSL’dir. Saha dolabına kadar değil binaya kadar fiber gelir. Saha dolabı zaten binanın içindedir. Saçma sapan bilgi vermişsin birde bunu çözüm olarak işaretlemişler cidden ilginç.
FTTX-V2 zaten VDSL oluyor hocam saha dolabına kadar fiber olarak gelir saha dolabından evlere bakır kablo ile dağıtılır.
Tekrar sizi görmek güzel hocam, hoş geldiniz.
Saha dolabına kadar fiber geliyorsa bu iyi değil mi? Bence, hız/performans için, VDSL'den daha iyi sonuç verir diye düşünüyorum.
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Konudan bağımsız birşey daha sormak istiyorum, dünkü konumu hatırlıyorsanız biliyorsunuzdur. Zar zor boş port bulduk. Türk Telekom'un bayisine gidip başvurduk, başvurduk ama fiyatlar online'a baktığımızda çok daha pahalıymış. Ayrıca hoşgeldin indirimi 500₺ veriyorlarmış, bize verilmedi. Birşey yapılabilir mi sizce? Gereksiz 3,000 - 5,000 fazla vermek canımı sıkıyor (18 Ay taahhütlü çünkü).
 

Geri
Yukarı