Gigabyte anakartlar kendini bozuyor

vbios

Kilopat
Katılım
12 Kasım 2018
Mesajlar
3.151
Makaleler
4
Çözümler
8
Merhaba arkadaşlar, öncelikle kendimi tanıtayım; 3-4 senedir kendi evimde bilgisayar toplayıp satan biriyim, elimden birçok parça geçiyor ve aşağı yukarı bu konuda gayet tecrübeliyim. Aklınızda yanlış bağlantı yapıyor ve bunun gibi bir şüphe olmasın.

Başlıktaki olaya gelirsek elime bir Gigabyte A320M S2H V2 geçmişti, ürünü Athlon 3000G ile test ettim ve hiçbir sorun yoktu. Ertesi gün Ryzen 5 2600 bir sisteme montajladım ve sistem görüntü vermiyordu, sistemi söktüm ve anakartı çalışma masasına koydum. Anakarta start verdiğim zaman önce işlemci fanı 1-2 saniye normal hızda dönüyor ve sonra hızını yükseltiyordu, bu arada sistem adeta kilitleniyor ve görüntü vermiyordu bunu 7 tane Ryzen 1.-2.-3.-5. Nesil CPU ile denedim ve hepsinde sonuç aynıydı, ilk BIOS sürümü bile zaten 3. Nesil Ryzen destekliyordu ki ben zaten son sürüme güncellemiştim hiçbir sorun yoktu, ardından anakarta Athlon 3000G taktım ve ne göreyim! Anakart hiçbir şey olmamış gibi çalışıyordu, bu arıza bana çok garip gelmişti açıkçası sadece bana özgü diye düşünüyordum. ( Athlon işlemci ile BIOS'a girip tüm BIOS sürümlerini denedim ve yine Ryzen desteklemiyordu, B450 içinde bu işlemi yaptım.)

Ardından 2 Gün önce elime bir Gigabyte B450M S2H geçti, ilk R5 1600 AE ile test ettim ama ne yaparsam görüntü yok, yine 4-5 işlemci değiştirdim, sahibine sordum hiçbir sorun yok dedi, ama anakart asla çalışmıyordu ve yukarıda anlattığım A320 anakart ile aynı olayı yapıyordu, en son Athlon 3000G işlemciyi taktım ve ZINK! Hiçbir şey olmamış gibi görüntü verdi! Athlon 3000G söküp Ryzen işlemci taktım ama nafile yine görüntü yok. Ardından Athlon 3000G işlemci takıp anakartı F1 BIOS ile güncelledim, unuttuğum bir şey vardı, F1 sürüm Athlon 3000G desteklemiyordu ve sistemi yeniden başlattığımda yine Ryzen işlemci takmış gibi tepki veriyordu bir anda sorunu anladım! İşlemciyi görüyordu ama BIOS'unda o işlemcinin Micro Koduna ulaşamıyordu ve işlemciyi okuyup sistemi boot edemiyordu, tepki tıpatıp aynıydı. Ardından F1 BIOS bile destekleyen Ryzen 5 1600 AE taktım ama nafile anakart hiçbir BIOS sürümnde Ryzen CPU desteklemiyordu. Ve şunu anladım, Gigabyte kendi anakartlarını bir şekilde bozuyor veya Brick duruma düşürüyor. Sizin böyle bir deneyiminiz oldu mu? Bu konu hakkında görüşünüz nedir?
 
Hocam bazen şans oluyor, bilgisayar bu. Denediğiniz güç kaynağında bile olabilir sorun... Rastgele açılabilme ve rastgele açılamamalar benim başıma genel itibariyle bu sebepten geldi. Veya aynı belleği çalıştıramayan farklı CPU'lar vs. Konu bilgisyar olunca her şey olası.

Fakat belki bunun farklı bir açıklaması da vardır, yaşayan veya bilen varsa aydınlatabilir.
 
Merhaba arkadaşlar, öncelikle kendimi tanıtayım; 3-4 senedir kendi evimde bilgisayar toplayıp satan biriyim, elimden birçok parça geçiyor ve aşağı yukarı bu konuda gayet tecrübeliyim. Aklınızda yanlış bağlantı yapıyor ve bunun gibi bir şüphe olmasın.

Başlıktaki olaya gelirsek elime bir Gigabyte A320M S2H V2 geçmişti, ürünü Athlon 3000G ile test ettim ve hiçbir sorun yoktu. Ertesi gün Ryzen 5 2600 bir sisteme montajladım ve sistem görüntü vermiyordu, sistemi söktüm ve anakartı çalışma masasına koydum. Anakarta start verdiğim zaman önce işlemci fanı 1-2 saniye normal hızda dönüyor ve sonra hızını yükseltiyordu, bu arada sistem adeta kilitleniyor ve görüntü vermiyordu bunu 7 tane Ryzen 1.-2.-3.-5. nesil CPU ile denedim ve hepsinde sonuç aynıydı, ilk BIOS sürümü bile zaten 3. nesil Ryzen destekliyordu ki ben zaten son sürüme güncellemiştim hiçbir sorun yoktu, ardından anakarta Athlon 3000G taktım ve ne göreyim! Anakart hiçbir şey olmamış gibi çalışıyordu, bu arıza bana çok garip gelmişti açıkçası sadece bana özgü diye düşünüyordum. ( Athlon işlemci ile BIOS'a girip tüm BIOS sürümlerini denedim ve yine Ryzen desteklemiyordu, B450 içinde bu işlemi yaptım.)

Ardından 2 gün önce elime bir Gigabyte B450M S2H geçti, ilk R5 1600 AE ile test ettim ama ne yaparsam görüntü yok, yine 4-5 işlemci değiştirdim, sahibine sordum hiçbir sorun yok dedi, ama anakart asla çalışmıyordu ve yukarıda anlattığım A320 anakart ile aynı olayı yapıyordu, en son Athlon 3000G işlemciyi taktım ve zınk! Hiçbir şey olmamış gibi görüntü verdi! Athlon 3000G söküp Ryzen işlemci taktım ama nafile yine görüntü yok. Ardından Athlon 3000G işlemci takıp anakartı F1 BIOS ile güncelledim, unuttuğum bir şey vardı, F1 sürüm Athlon 3000G desteklemiyordu ve sistemi yeniden başlattığımda yine Ryzen işlemci takmış gibi tepki veriyordu bir anda sorunu anladım! İşlemciyi görüyordu ama BIOS'unda o işlemcinin Micro koduna ulaşamıyordu ve işlemciyi okuyup sistemi boot edemiyordu, tepki tıpatıp aynıydı. Ardından F1 BIOS bile destekleyen Ryzen 5 1600 AE taktım ama nafile anakart hiçbir BIOS sürümnde Ryzen CPU desteklemiyordu. Ve şunu anladım, Gigabyte kendi anakartlarını bir şekilde bozuyor veya brick duruma düşürüyor. Sizin böyle bir deneyiminiz oldu mu? Bu konu hakkında görüşünüz nedir?

Belki dedigin olay giris seviyesi anakartlarda olabilir lakin ben yine de cok ihtimal vermiyorum. MSI B450 Tomahawk Max modelini yaklasık 3.5- 4 yıldır kullanıyorum, hiçbir sıkıntısını gormedim sapasaglam calısıyor.
 
İnanırım çünkü forumlarda gigabyte ekran kartı arızasına çok rastladım. Bilimsel veriler resmen bu forum paylaşımları. En çok bozulan parçalar nedense hep gigabyte marka. En azından benim gördügüm konular bu markaya ait. Canlı gördügüm ise arkadaşıma alınan gigabyte ekran kartı bir fanı dönmüyor öyle kullanıyor kart 90 derece çalışıyor.

Edit birde en çok bozulan monitörler AOC ve Gigabyte markalı.
 
Ben de bilhassa anakartlar yüzünden Asus'a kinliyim. Hatta öfkemi boykota çevirmeye karar verdim. Gelecekte Asus ismini taşıyan hiçbir ürünü almamayı düşünüyorum. Ancak dışarıya sorsam, anket falan yapsam belki de en sevilen anakart markası çıkacak. Şahsî meselemi diri tutatacağım.

Gigabyte konusuna gelince, BIOS yada UEFI destekli olmayan ekran kartları yüzünden brick olma durumu vardı sanırsam. Yani bu marka brick olma konusunda geçmiş vukuatlara sahip. Umarım çözerler.
 
Hocam bazen şans oluyor, bilgisayar bu. Denediğiniz güç kaynağında bile olabilir sorun... Rastgele açılabilme ve rastgele açılamamalar benim başıma genel itibariyle bu sebepten geldi. Veya aynı belleği çalıştıramayan farklı CPU'lar vs. Konu bilgisyar olunca her şey olası.

Fakat belki bunun farklı bir açıklaması da vardır, yaşayan veya bilen varsa aydınlatabilir.
Hocam diğer parçalarda sorun yok, farklı klavye takıp bile denedim ama sonuç hep aynı, bu arada farklı PSU ile de denedim.

Sizin şansınız yok hocam. 🙂
Şans ile ilgili değil adamlar anakart yapamıyor. 😂
 
Ben de bilhassa anakartlar yüzünden ASUS'a kinliyim. Hatta öfkemi boykota çevirmeye karar verdim. Gelecekte ASUS ismini taşıyan hiçbir ürünü almamayı düşünüyorum. Ancak dışarıya sorsam, anket falan yapsam belki de en sevilen anakart markası çıkacak. Şahsî meselemi diri tutatacağım.

ASUS anakarttan kaynaklı bir sorun mu yaşadınız?
 
İnanırım çünkü forumlarda Gigabyte ekran kartı arızasına çok rastladım. Bilimsel veriler resmen bu forum paylaşımları. En çok bozulan parçalar nedense hep Gigabyte marka. En azından benim gördügüm konular bu markaya ait. Canlı gördügüm ise arkadaşıma alınan Gigabyte ekran kartı bir fanı dönmüyor öyle kullanıyor kart 90 derece çalışıyor.

Edit bir de en çok bozulan monitörler AOC ve Gigabyte markalı.

Hocam Gigabyte anlarım ama AOC’a laf yedirtmem. Çevrende 20 30 tane AOC kullanan arkadaşım var ben dahil. Taş gibi.
 

Geri
Yukarı