GNU/Linux sistemlerde uygulama ve oyun

Bu makalede, GNU/Linux tabanlı sistemlerde, Windows sistemini baz alan uygulamaları ve oyunları açmayı öğreneceğiz. Hedefim, GNU/Linux hakkında bilgisi olmayan arkadaşların “Bu uygulamalar çalışmaz ki?” demesini engellemek. Çünkü bu kişiler, insanlara yanlış bilgi saçmaya devam edecek. Cevap olarak konumu atabilirsiniz.

Baştan söyleyeyim, Linux tabanı geniş ve zengindir. Bu günümüzdeki uygulamaların neredeyse çoğunun alternatifi bulunmakta, hatta öyle ki bazı alternatifler orijinallerinden iyi olabiliyor.

Bu akımın öncülü Wine ile başlayalım.
Wine:
Tıpkı bir sanal makine gibi çalışan, Windows uygulamalarını tek bir komutla çalıştırılabilir olarak sunan bir pakettir. Bir kez nasıl yaptım bilmiyorum fakat masaüstüne erişebilme imkanı buldum. Gerçekten galiba ufak çaplı bir sanal makine oluşturuluyor, dosyalar Windows dosyaları.
Wine uygulamasının isteğe bağlı 2 tane uyumluluk modülü bulunuyor. Bunları tanıyalım:

Wine Gecko:
Gecko modülünün özel bir sürümünü içerir. Meraklıları için Wikipedia adresini bırakıyorum.
Kendi sitesinde ayrıntılı bilgiye erişemedim.

Wine Mono:
.NET Framework kullanan uygulamalarının çalıştırılması için gerekli olan modüldür. Gecko gibi isteğe bağlı değildir. Eğer .NET Framework kullanan uygulamaları “çalıştırmak” istiyorsanız bu Wine modülüne ihtiyacınız var. Tam bir Wine kurulumu için kurmanız gerekir.

winemono.png


Winetricks:
Herhangi bir uygulamayı çalıştırmak için paketleri sizin yerinize otomatik indirir ve kurar. İçinde bulunan paketler eskidir. Bazı paketler otomatik, bazı paketler manuel kurulum gerektirir.

winetricks.png


El ile konfigüre etmek istiyor iseniz:
Winecfg:
Çoğu özelliği bir arayüz ile sağlayabildiğiniz Wine'nin Config aracıdır.

winecfg.png


——————————————————————————————————————
Oyun araçları:
Wine-Lutris-Proton-PlayOnLinux
1- Wine,
oyun amaçlı kullanılabiliyor. Çoğu oyunda stabilizeyi gördüm.

2- Lutris, topluluk ile beraber oluşmuş, oyunların derlenip siteye yüklendiği, insanların serbestçe yükleyebileceği bir uygulama aynı zamanda bir platformdur. İçinde bulunan runtime araçları, Anti-Cheat içeren oyunlar haricinde günümüzde çoğu oyunu çalıştırabiliyor. | Lutris - Open Gaming Platform

3- Proton, Valve gibi büyük bir şirketin Linux tarafında oyun oynayabilmek için sunduğu hizmettir. Proton, oldukça başarılı bir proje olmakla kalmayıp, bildirilen çoğu oyunu stabil oynatıyor. Kendi veritabanı bulunduran sitesinde daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

4- PlayOnLinux, Microsoft Windows üzerinde bulunan oyun ve uygulamalarının çalıştırılmasını sağlayan uygulamadır. Wine uygulamasının aksine oldukça kullanışlıdır. Arayüzü olması onu daha çok kullanışlı kılar. Uygulamalar için kısayollar oluşturulabilmesi, ve sadece tıklayarak uygulamalara erişilebilmesi bu uygulamayı benim gözümde güzelleştiriyor. Kesinlikle şans verilmeli.

Gördüğünüz üzere, bu uyumluluk araçlarının hepsi sağlam ve stabil çalışmakta. Linux'ta ne oyun olur, ne program diyen arkadaşlara böyle bir makale ile cevap vermiş olayım.
Sonraki rehberlerimde nasıl kullanıldıklarını yazacağım. Eğer buraya kadar okuduysanız çok teşekkürler.

 
Son düzenleme:
Wine bir uyumluluk aracı fakat ben direkt bir kurulum yapmıyorum.
Lutris'den "fshack" ibaresi olan bir sürüm indiriyorum ve kullanıyorum. Bayağı güzel oyun oynatıyor.
Lutris'e fshack ibareli Wine yükleyin. Sahte çözünürlükler ile doğal bir FSR yakalayın. Güzel bir FPS artışı yakalarsınız.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı