GPT-4o gibi yapay zeka modelleri ileride daha ucuzlar veya ücretsiz olur mu?

GilgaMash

Centipat
Katılım
29 Ocak 2023
Mesajlar
71
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Sicze ürün bolluğu ve artan rekabet yüzünden başlıkta dediğim olay yaşanır mı? Veya ben çok optimistim çünkü ChatGPT'nin en ucuz paralı üyeliği aylık 650 lira.
 
Sicze ürün bolluğu ve artan rekabet yüzünden başlıkta dediğim olay yaşanır mı? Veya ben çok optimistim çünkü ChatGPT'nin en ucuz paralı üyeliği aylık 650 lira.

Çok kesin düşer. Sonuçta şuabda piyasada neredeyse tekler. İleride 650 olur 450. sonra olur sana 250. bayağı düşer. Hatta bir zamandan sonra mesela yeni varyasyonu çıkar 4 ücretsiz olur.
 
Düz mantık düşer demek pek mantıklı değil. Ne de olsa şu an herkes telefon üretiyor ama iPhone fiyatları düşmüyor.

Hâli hazırda açık kaynak kodlu çeşitli yapay zekalar tamamen ücretsiz.
 
Düz mantık düşer demek pek mantıklı değil. Ne de olsa şu an herkes telefon üretiyor ama iPhone fiyatları düşmüyor.

Hâli hazırda açık kaynak kodlu çeşitli yapay zekalar tamamen ücretsiz.

Hocam amaiphone durumu farklı. iPhone statü telefonudur. Ne kadar diğer telefonlar iyi olsa da insanlar 30k değerinde IPhone'yi görünce verdiği tepki 70klık diğer telefonları görünce verilmez. Bir nevi popüler olan bir şeyi daha iyi sanma. Apple gibi zeki bir markada bunun farkında asla fiyat düşürmez çünkü alan kişiye telefon değil statü vaat ediyor. Her şeye bakarsak, talep çok arz az iken hep pahalı olur tekelleşen firmalar üst fiyatlarda satar ama sen o firmaya rakip açarsan önüne geçmek için ucuzlatır, sende öne geçmek için ucuzlatırsın. Sonra bir firma daha açılır ve daha ucuza sunar. Döngü böyle devam eder. Mesela sanal gerçeklik gözlüğü yeknolojisine bakın. İlk çıktığı zamanlar sanal gerceklikten oyun oynayacaksınız vaadi vardı. Bu vaadi veren şirket tekeldi. Başka hiçbir şirket gözlüğünü geçtim sanal gerçekliğe yatırım yapmıyordu. Haliyle fiyatlar o kadar uçuktu ki onun parasıyla en üst kalite bilgisayar, oyun, telefon alır keyfinize bakabilirdiniz. Sonra işe diğer şirketlerde el attı 2-3-4 derken şimdi en absürt şirket bile sanal gerçeklik gözlüğü satıyor, fiyatlara bakarsakta en kaliteli sanal gerçeklik gözlüğüyle orta düzey bir telefon ancak alırsınız. Niye? Çünkü alan kimse yok, herkes üretiyor bir özelliği kalmadı.
 
Hocam amaiphone durumu farklı. iPhone statü telefonudur. Ne kadar diğer telefonlar iyi olsa da insanlar 30k değerinde IPhone'yi görünce verdiği tepki 70klık diğer telefonları görünce verilmez. Bir nevi popüler olan bir şeyi daha iyi sanma. Apple gibi zeki bir markada bunun farkında asla fiyat düşürmez çünkü alan kişiye telefon değil statü vadediyor. Her şeye bakarsak, talep çok arz az iken hep pahalı olur tekelleşen firmalar üst fiyatlarda satar ama sen o firmaya rakip açarsan önüne geçmek için ucuzlatır, sende öne geçmek için ucuzlatırsın. Sonra bir firma daha açılır ve daha ucuza sunar. Döngü böyle devam eder. Mesela sanal gerçeklik gözlüğü yeknolojisine bakın. İlk çıktığı zamanlar sanal gerceklikten oyun oynayacaksınız vaadi vardı. Bu vaadi veren şirket tekeldi. Başka hiçbir şirket gözlüğünü geçtim sanal gerçekliğe yatırım yapmıyordu. Haliyle fiyatlar o kadar uçuktu ki onun parasıyla en üst kalite bilgisayar, oyun, telefon alır keyfinize bakabilirdiniz. Sonra işe diğer şirketlerde el attı 2-3-4 derken şimdi en absürt şirket bile sanal gerçeklik gözlüğü satıyor, fiyatlara bakarsakta en kaliteli sanal gerçeklik gözlüğüyle orta düzey bir telefon ancak alırsınız. Niye? Çünkü alan kimse yok, herkes üretiyor bir özelliği kalmadı.

Hocam zaten ben kesinlikle olmaz demedim, sadece çok seçenek var diye ucuzlayacak bakış açısı yetersiz dedim.

Şu an zaten sayısız yapay zeka var, herkes çeşit çeşit yapay zeka çıkarıyor. Open Source olarak kullanılabilecek yapay zekaların sınırı yok fakat hâlâ fiyatlar düşmedi. Tabii ileride düşebilir, rekabet edilebilir seviye oluşursa neden olmasın.

Maalesef Facebook'a bel bağlayacaz gibi. Lama-3 bence umut vadediyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı