İlk Bun deneyimi

533388

Hectopat
Katılım
27 Mart 2022
Mesajlar
4.359
Makaleler
2
Çözümler
54
Merhaba, yaklaşık 2 gün önce Bun'u keşfettim. Bun da Node.js gibi bir JavaScript runtimesi. Diyeceksiniz ki farkı ne bunların: Bun'ın Node.js ve Deno'dan çok çok daha hızlı olması. Hatta bazı YouTube videolarında bu farkın çok çok fazla olduğunu görebilirsiniz.
What is Bun? | Bun Docs kaynak olarak burası bence çok yeterli ama ek olarak freeCodeCamp.org adlı kanalın Bun videosunu da izleyebilirsiniz. Hız farkı zaten kullandıkça anlaşılıyor ve dil typescript üzerine kurulu. Umarım Türkiye'de ve Globalde topluluk destek verir ve daha çok gelişir. Bir hatam varsa affola, kendinize iyi bakın.
 
Açıkçası zig adında bir programlama dili ile geliştirmesi, contributor sayısını çok fazla etkileyecektir. Github reposundan contributors baktığımda sadece 2 elemanın çok fazla desteklediğini görebiliyoruz. En çok katkı yapan Bu eleman, projeden elini kolunu çekerse, geliştirmesi durma seviyesine gelebilir. Zig, C++, JavaScript üçlemesinin domain bilgisinin (altapı, mimari, projenin detayları) çok çok fazla olduğu aşikar.
2. en çok contribute yapan eleman zig yazdığını gördüm. Fakat diğeri kadar çok büyük katkı yapmamış. Genelde bug fixliyor. Issue kısmında da aktif. Zig ile sıfırdan bir modül yazdığını göremedim. (Birkaç commit baktım. Belkide yazmıştır tüm commitleri incelemek lazım.)
Böyle bir geliştirme sürecindeki bir projeye güvenip gerçek bir sistemi buraya aktarmak riskli.

Ayrıca Node compatibility süreci olması güzel. Fakat bir hata aldığında bu hatanın çözümünü bulmak zor olabilir. Mesela diyelim node:fs modülünü kullanmak istiyorsun, fakat bir şekilde hata aldın. Bu hata senden mi kaynaklı yoksa runtime(Bun source) kodundan mı kaynaklı bilemeyebilirsin. Tek gideceğin yer Issues kısmı olacak. Yada forklamak. Süreci hem zorlaştırıyor hemde uzatıyor. Aynısını NodeJs içinde alabilirsin. Fakat Nodejs büyük bir topluluğa sahip hem de gerçek sistemde çok fazla kullanılıyor. Böyle bir hata gelmiş olması ve bu hatanın giderilmiş olması (+%90). Issue açmak zorunda kalmıyorsun. Okuyup ilgili versiyona geçersin olur biter.

Açıkçası Zig yazmış yazmamış kimin umrunda diyebilirsiniz. Fakat Bun, nodejs artısını vermiyor. Her şey performans değildir. Çok çok fazla önemli olan bir yerde bir şekilde kullanılabilir. Fakat performans önemli olan bir projede de daha gelişmekte olan bir teknolojiyi kullanmakta bilemedim. Sadece performans için sistemi bilmediğin bir altyapıda geliştirmek ileride daha büyük riskler doğurabilir (Henüz yeni geliştiği için olası hata vermesi normal).
 
Açıkçası zig adında bir programlama dili ile geliştirmesi, contributor sayısını çok fazla etkileyecektir. GitHub reposundan contributors baktığımda sadece 2 elemanın çok fazla desteklediğini görebiliyoruz. En çok katkı yapan Bu eleman, projeden elini kolunu çekerse, geliştirmesi durma seviyesine gelebilir. Zig, C++, JavaScript üçlemesinin domain bilgisinin (altapı, mimari, projenin detayları) çok çok fazla olduğu aşikar.
2. en çok contribute yapan eleman zig yazdığını gördüm. Fakat diğeri kadar çok büyük katkı yapmamış. Genelde bug fixliyor. Issue kısmında da aktif. Zig ile sıfırdan bir modül yazdığını göremedim. (birkaç commit baktım. Belkide yazmıştır tüm commitleri incelemek lazım.)
Böyle bir geliştirme sürecindeki bir projeye güvenip gerçek bir sistemi buraya aktarmak riskli.

Ayrıca Node compatibility süreci olması güzel. Fakat bir hata aldığında bu hatanın çözümünü bulmak zor olabilir. Mesela diyelim Node: FS modülünü kullanmak istiyorsun, fakat bir şekilde hata aldın. Bu hata senden mi kaynaklı yoksa runtime(bun Source) kodundan mı kaynaklı bilemeyebilirsin. Tek gideceğin yer ıssues kısmı olacak. Ya da forklamak. Süreci hem zorlaştırıyor hem de uzatıyor. Aynısını Node.js içinde alabilirsin. Fakat Node.js büyük bir topluluğa sahip hem de gerçek sistemde çok fazla kullanılıyor. Böyle bir hata gelmiş olması ve bu hatanın giderilmiş olması (+%90). Issue açmak zorunda kalmıyorsun. Okuyup ilgili versiyona geçersin olur biter.

Açıkçası zig yazmış yazmamış kimin umurunda diyebilirsiniz. Fakat bun, Node.js artısını vermiyor. Her şey performans değildir. Çok çok fazla önemli olan bir yerde bir şekilde kullanılabilir. Fakat performans önemli olan bir projede de daha gelişmekte olan bir teknolojiyi kullanmakta bilemedim. Sadece performans için sistemi bilmediğin bir altyapıda geliştirmek ileride daha büyük riskler doğurabilir (henüz yeni geliştiği için olası hata vermesi normal).

Evet haklısınız, galiba zaten firmada çalışan developer sayısı 2(tanıtım videosunda 3 kişi vardi.).yani daha yeni yeni gelişiyor, ve insanların geçmesi/alışması zaman alabilir. Ben de daha çok detaylı kullanmadım, size de yazdıklarınız için teşekkür ederim hocam.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı