İngiliz dili ve edebiyatı mı Amerikan kültürü ve edebiyatı mı?

lMirac

Femtopat
Katılım
1 Ekim 2023
Mesajlar
56
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar soracağım iki konu var;

İlk olarak "İngiliz dili ve edebiyatı" mı, yoksa "Amerikan kültürü ve edebiyatı" mı okumalıyım? Öncelikle İngilizcem gayet iyi seviyede. Normalde öğretmenlik istiyorum bi' lisede ama İngilizceyi de tam öğrenmek istiyorum (kültürü, tarihi, eserleri vesaire). Yani profesör gibi bir şey olmak istiyorum. Hangi bölümü seçmeliyim? (İngiliz dili ve edebiyatı bi' tık daha iyi gibi sanki.)

İkinci olarak ise; ben Ankara'da oturuyoeum ve hangi üniversiteye gideceğimi bir türlü kararlaştıramadım. ODTÜ'yü istemiyorum o yüzden onu listeye eklemedim. Geriye üç tane kalıyor iyi olarak; Hacettepe üniversite, Gazi üniversite. Ve Ankara(dil, tarih ve coğrafya fakültesi) üniversitesi. Hangisine gitmeliyim hangisi daha kapsamlı onu merak ediyorum.​

Edit: Ankara Üniversitesi dil, tarih ve coğrafya fakültesinin hemen aşağısında oturuyorum 5 dakikalık yürüme mesafesi neredeyse.​

Bilen Biri Üniversiteler Hakkında Bişey Yazarsa Sevinirim.​


Teşekkür ederim :) :D
 
Son düzenleme:
Şimdi öğretmenlik ayrıdır profesörlük ayrıdır. Öğretmen olmak ve devlette çalışmak istiyorsanız kesinlikle öğretmenlik okumanızı tavsiye ederim, evet şu an formasyon eğitimi alıp öğretmenlik yapabiliyorsunuz ama sizin mezun olacağınız dönemde yani 4 yıl sonra formasyon imkanının olacağını nereden biliyorsunuz ? Belki kaldırılacak. Profesörlük derken akademide kalmak ve üniversitede hoca olmak istiyorsanız ise alakalı bir bölüm okumanız yeterli olur çünkü sizin akademik geleceğinizi adım atacağınız basamaklar yüksek lisans ve doktora olacak tabi ki tezinizi yazacağınız, yayınlarınızı yapacağınız alanlarla uygun lisans bölümünü okumanız faydanıza olur ama kimse sallıyorum lisansta İngiliz Edebiyatı okudunuz diye Amerikan Edebiyatı master programına ya da tam tersi bir durumda sizi programa reddetmez.
 
Şimdi öğretmenlik ayrıdır profesörlük ayrıdır. Öğretmen olmak ve devlette çalışmak istiyorsanız kesinlikle öğretmenlik okumanızı tavsiye ederim, evet şu an formasyon eğitimi alıp öğretmenlik yapabiliyorsunuz ama sizin mezun olacağınız dönemde yani 4 yıl sonra formasyon imkanının olacağını nereden biliyorsunuz? Belki kaldırılacak. Profesörlük derken akademide kalmak ve üniversitede hoca olmak istiyorsanız ise alakalı bir bölüm okumanız yeterli olur çünkü sizin akademik geleceğinizi adım atacağınız basamaklar yüksek lisans ve doktora olacak tabii ki tezinizi yazacağınız, yayınlarınızı yapacağınız alanlarla uygun lisans bölümünü okumanız faydanıza olur ama kimse sallıyorum lisansta İngiliz edebiyatı okudunuz diye Amerikan edebiyatı Master programına ya da tam tersi bir durumda sizi programa reddetmez.

Hocam şöyle ben öğretmenlik istiyorum ama cidden İngilizce öğretmek istiyorum yani işimi kaliteli ve ciddi yapmak istiyorum bir Türk dili ve edebiyatı öğretmeni gibi (Önemli İngilizce eserler vesaire).
 
Hocam şöyle ben öğretmenlik istiyorum ama cidden İngilizce öğretmek istiyorum yani işimi kaliteli ve ciddi yapmak istiyorum bir Türk dili ve edebiyatı öğretmeni gibi.
O zaman öğretmenlik okumanızı tavsiye ederim. Dediğim gibi şu an edebiyat mezunları formasyon alıp öğretmenlik yapabiliyor ama bunun devam edeceğinin garantisi yok.
 
Bilgim yok. Tek bildiğim Gazi'nin biraz wulf-wulf tayfa işgali altında olduğu o yüzden diğerlerine yönelmen daha mantıklı olabilir.

Hocam son soru başka rahatsızlığım olmayacak.

Hocam bir de benim kastettiğim profesörlük üniversitede eğitim vermek anlamında, ona akademisyen deniyordu yanlış hatırlamıyorsam o nasıl oluyor istediğim öğretmenlik o aslında.
 
Hocam son soru başka rahatsızlığım olmayacak.

Hocam bir de benim kastettiğim profesörlük üniversitede eğitim vermek anlamında, ona akademisyen deniyordu yanlış hatırlamıyorsam o nasıl oluyor istediğim öğretmenlik o aslında.
Lisans eğitimini bitirdikten sonra 2 senelik yüksek lisans programına kayıt olacaksın ve tezini hazırlayıp sunacaksın. Sonra Doktora programına kayıt olacaksın ki bu program 5 yıl sürer ve yine bir çalışma alanında tez hazırlayacaksın. Yüksek lisans ve Doktora döneminde üniversitelerin açtığı "araştırma görevlisi" kadrolarına başvurarak okulda araştırma görevlisi, öğrenciler arasında asistan olarak bilinen çalışanlardan olabilirsiniz böylece hem maaş alır hem yüksek lisans hem doktora yapabilirsiniz lakin bu kadrolar hem çok az açılır(sizin okuyacağınız okulda açılacağı da muamma) hem de açılan kadroların %90'ı önceden ayarlanmış öğrencilerin alınması için kullanılır. Büyük ihtimalle bu yüksek lisans ve doktorayı yaparken(çok başarılı ve aynı zamanda şanslı bir öğrenci olmadığınızı varsayarsak) başka bir işte çalışmanız gerekecek. Sonra doktoranızı bitirdikten sonra ise "doktor" ünvanınızı aldığınız zaman bu sefer üniversitelerin ilgili fakültelerde bulunan doçentlik kadrolarına başvuracaksınız, mülakatlara gireceksiniz. Sizin çalışma alanlarınıza, yayın kalitelerinize, akademik bilginize vb. bakacaklar ve başarılı olursanız kadro alacaksınız. Sonra yıllarca doçent olarak çalışıp akademik yayınlar yapmaya devam edeceksiniz sonunda ise profesörlük ünvanına kavuşacaksınız.
 
Sonra doktoranızı bitirdikten sonra ise "doktor" ünvanınızı aldığınız zaman bu sefer üniversitelerin ilgili fakültelerde bulunan doçentlik kadrolarına başvuracaksınız, mülakatlara gireceksiniz. Sizin çalışma alanlarınıza, yayın kalitelerinize, akademik bilginize vb. bakacaklar ve başarılı olursanız kadro alacaksınız. Sonra yıllarca doçent olarak çalışıp akademik yayınlar yapmaya devam edeceksiniz sonunda ise profesörlük ünvanına kavuşacaksınız.
Doktorluk kısmına kadarki süreci çok iyi anlatmışsınız ancak ondan sonrası biraz daha ayrıntı gerektiriyor.

İlgili fakültelerdeki/bölümlerdeki doçentlik kadrolarına başvurabilmek için önce ÜAK'ın doçentlik kriterlerini sağlayıp, ÜAK'a başvuruda bulunarak, ÜAK'ın atadığı 5 profesörden oluşan jürinin en az 3 tanesinin onayını alarak doçentlik belgesini almaya hak kazanmak gerekiyor. 1982-2018 yılları arasında yine ÜAK'ın düzenlediği "doçentlik sözlü sınavı" vardı, 5 profesörün önünde sözlü sınav olurdunuz ancak 2018'den doçentlik sözlü sınavı yok, şu an sadece dosya değerlendirmesi yapılıyor (yayınlar, yüksek lisans ve doktora tezi değerlendirmesi). Doçentlik kadrosuna atama için bazı üniversiteler hala sözlü sınav yapıyor ama merkezi doçentlik sözlü sınavı gibi değil elbette.

Profesörlük kadrosu için de ana şart, 5 yıl doçent olarak çalışmış olmaktır. Bazı üniversiteler, doçentlikten sonra üretilmiş birkaç yayın isteyebiliyor.
 

Geri
Yukarı