Rehber Intel Varsayılan Ayarlarıyla 13./14. Nesil Intel Core İşlemcilerin Kararlılığını Artırın

Belirli 13. ve 14. Nesil Intel Core işlemciler için kararlılık endişelerini gidermek amacıyla, Intel, anakart BIOS'unun ilgili yapılandırmaları içermesini gerektiren "Intel Varsayılan Ayarları" olarak bilinen bir çözüm tanıttı. En son MSI Z790 BIOS'Iarı için, Intel'in yeni yönergelerine uygun olarak "Intel Varsayılan Ayarları" özelliğini ve önerilen yapılandırmaları uygulamıştır.

Aşağıdaki tablo, en son Intel Varsayılan Ayarları önerilerini göstermektedir. Tablodan, Intel'in iki Güç Limiti yapılandırması - "Performans" ve "Extreme" - sunduğunu görebilirsiniz. Anakart üreticileri, kartlarının güç tasarımına göre bu yapılandırmalardan birini seçebilirler.

1.jpg


“Intel Varsayılan Ayarları” Güç Limiti yapılandırmalarının Performans ve Extreme profillerini sunar

MSI'nın Intel Varsayılan Ayarları uygulaması, önerilen Performans ayarlarını benimser. Aşağıda 13. ve 14. Nesil Intel Core i9 K/KS serisi işlemciler için Güç Limiti ayarları verilmiştir.

2.jpg


MSI CPU Soğutucu Ayarı: Intel Varsayılan Ayarları ve Daha Fazla Seçeneği Sunmaktadır

BIOS'a ilk kez önyükleme yapıldığında, kullanıcılar "CPU Soğutucu Türünü Seç" penceresinden Intel Varsayılan Ayarları'nı seçebilirler. Intel Varsayılan Ayarları, MSI BIOS'unda varsayılan ayardır. Çeşitli ihtiyaçlara hitap etmek için MSI ayrıca iki başka Güç Limiti ayarı sunar: Kule Tipi Hava Soğutucusu ve Sıvı Soğutucu. İşlemciniz kararlılık sorunları yaşamıyorsa ve daha fazla CPU performansı ortaya çıkarmak istiyorsanız, daha iyi performans için diğer iki ayarı deneyebilirsiniz.

Sonraki zamanlarda BIOS veya Güç Limiti ayarlarını değiştirmek isterseniz, BIOS'taki CPU Soğutucu Ayarı seçeneğinden istediğiniz ayarları seçebilirsiniz. Kule Tipi Hava Soğutucusu veya Sıvı soğutma seçerken, kullanıcıların "Kule Hava Soğutucusu veya Sıvı Soğutucu profillerini seçmek sistem kararlılığını azaltabilir..." şeklinde bir mesajın görüneceğini unutmayın.

3.jpg


BIOS'a ilk girişte, kullanıcılar Intel Varsayılan Ayarları, Kule Hava Soğutucusu veya Sıvı Soğutucu yapılandırmaları arasında seçim yapmaları için bir pencere ile karşılaşır.

4.jpg


Kullanıcılar ayrıca CPU Soğutucu Ayarı aracılığıyla Intel Varsayılan Ayarları, Kule Hava Soğutucusu veya Su Soğutucusu ayarlarını seçebilirler.

5.jpg


Kule Hava Soğutucusu veya Su Soğutucusu seçerken, kullanıcıların sistem kararlılığının azalabileceğini hatırlatan bir mesaj görünecektir.

MSI Z790 Anakartlar:

 
Bu MSI artık BIOS arayüzünü kesinlikle revize etmesi lazım çok amatör kalıyor yıllardır aynı arayüzü kullanıyorlar copy paste yapmaktan artık vazgeçmeliler.
 
Current Excursion Protection devre dışı bırakılması performansa yer yer iyi gelebiliyor. Hatta bir BIOS güncellemesinde CEP Disable durumunda performans artışı olduğu da söylenmişti geçmişte.

Bence Power Limit her daim en yüksekte olmalı. IccMax ile birlikte.

AC/DC LoadLine ise duruma göre değişir. Sıkıştırmayı azaltıp Undervoltage'e girmek daha mantıklı oluyor. Stabilite artıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı