Kasa Kapağı Kapalı Mı Kalmalı?

Boss Player

Hectopat
Katılım
3 Aralık 2014
Mesajlar
349
Makaleler
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
İyi günler, konu soğutmayla alakalı olduğu için bu bölüme açmayı daha mantıklı buldum.

Ayrıca forumda arattım ve 2 kişinin kasa kapağını açık bırakma konusunda başlık açtığını öğrendim ancak beklediğim cevapları bulamadığım için yeni bir konu açma gereği duydum.

Kasam bilgisayar dolabının içinde şu şekilde duruyor;

Screenshot_2.png


Sizce bu ortamda hava sirkülasyonu açısından kapağı kapatmak mı daha mantıklı olur yoksa açık bırakmak mı?

Not: 2-3 Ay boyunca işlemcimi sürekli %80 veya %90'da kullanacağım. (12 Saatte bir bilgisayarı kapatarak dinlendiriyorum.)
 
Kapak kapalıyken daha iyi sirkülasyon sağlayabilirsiniz. Tozlanma sorununu azaltmış olursunuz.

Kasam 4 senelik olduğu için sirkülasyon konusunda tereddüt ediyorum biraz. Bir de kasamda 2 tane fan var yalnızca... Bu da beni korkutuyor.

Buna rağmen sirkülasyona güvenip kapatmalı mıyım?
 
Öncelikle tozlanma parçalara zarar verebileceğinden açık olması bir bakıma kötü. Eğer kasa içi fan kullanıyorsan -ki gördüğüm kadarıyla kullanıyorsun- kasanın bir boğaz gibi işlev gördüğünü, böylece günlük tabirle cereyan yaptığını söyleyebilirim. Açık alanda rüzgar dağılır fakat iki binanın arasında durduğunuzda daha etkili olur. Bu durum kasa için de geçerlidir. Hava sirkülasyonunu artırır kasanın yapısı. Açmamanı tavsiye ederim. Ama sıcak hava dışarı çıkamıyorsa, sirkülasyon zayıfsa, fanlar yeterli değilse kısa süreli bir çözüm olarak açıp bir ferahlatabilirsin belki ama kalıcı bir çözüm değil.
 
Tamam o zaman kasa kapağını kapatacağım ve 1-2 gün böyle gözlemleyeceğim. İnternette araştıranlar için faydalı olması açısından gelişmeleri buraya yazacağım. İlk mesajımı düzeltme gibi bir şansım olmayacağı için yeni bir mesaj girerek bilgileri aktarırım.

Teşekkürler.
 
Ek: Eğer ısınma sorunun ciddi seviyelerdeyse,
1. Termal jelini yenilemelisin
2. Kasa içi fanını artırabilirsin
3. Kasayı daha ferah ve cam önü gibi taze hava sirkülasyonunun yoğun olduğu yerlere taşıyabilirsin. Şuan durduğu yer biraz basık gelebilir.
4. Eğer hala bir çözüme ulaşamamışsan işlemci fanını daha üst düzey bir fanla, (abartmayı seviyorsan su soğutma ya da üst düzey hava soğutma sistemleriyle ) değiştirebilirsin.
5. Bu da mı çözüm olmadı o zaman yeni bir sistem toplama günü gelmişse zamandan, meçhule giden bir kasa toplanır vatandan. :D
 
Çok iyi söylemişsiniz gerçekten : D

Termal macunumu yeni değiştirdim.
Isınma sorunum hiç yok işlemcim aralıksız 12-13 saat full performans çalıştığı halde 48-50 derecede oluyor. Yani ben öyle düşünüyorum çünkü bilgisayarı yeniden başlatıp BIOS'u açtığım zaman 47 derece gösteriyor demek ki o sırada 1-2 derece azalıyor sıcaklığı.
Bilgisayar toplamaktan ziyade parça almaya çalışıyorum yavaş yavaş... sıradaki hedefim ekran kartı.
 
80 dereceye kadar gayet normal bir ısıdır. 80'nin üstüne çıkmadığı sürece ısanmayı problem etmeyin. Ekran kartı önemli. Bence çokça araştırıp alın. Ben lisedeyken ayrı bir dünyaydı, üniversitedeyken başka bir dünya, şimdi ise yine başka bir dünya. Güncel kalmak çok zor. Çok bilgi candır bu yüzden de. :D
 
:D Bence kesinlikle internet kafe tekniklerinden uzak durmalısın. O ön dolabın kapağını açık tutmalısın ve kasanın kapağını kapatmalısın, çünkü hava sülikilasyonu olmamış olur. Yani demek istediğim, fanlar boşa dönmüş olur ve kasa boşa toz toplar. O yüzden kaplı tut.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Son durumu bildiriyorum;

Kapağı kapattım ve kapak açıkken ne yapıyorsam aynı işlemleri yaptım bilgisayarda. (İşlemcinin 4 çekirdeğini de aralıksız %100 de kullanmak gibi...) Sonuç hüsran.
İşlemci 85 dereceden daha fazla ısınmaya başladı ve bir ara bilgisayar kendini yeniden başlattı.

Hemen kasanın kapağını çıkarttım şu an iyi bir şekilde idare ediyorum. (CPU 75-80 derecelerde geziniyor.)

@YKTYN @Tarkan Özdemir @Suleymanozer
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı