Kedi aşılarını yaptırılıp evde bakılır mı?

Bende bir sokak kedisi var, aşırı uysal. Dişi bir kedi sabahtan akşama kadar bizim evde. Gece olunca dışarı çıkarıyorum uyuması için yani evde uyutmuyorum. Bu kedi için kötü bir şey mi, iyi bir şey mi? Aşılarını yaptırıp eve alınır mı?
Alınır tabi aşılarını ve parazit damlasını yaptır. Birde imkanın olduğunda kısa vadede isteğe bağlı olarak kısırlaştırmanı tavsiye ederim.

Ben kısırlaştırmaya karşıyım. Hayvanın bütün durumu değişiyor.
Kediler, köpekler ve tavşanlar gibi evciller üremedikleri zaman kısırlaştırılmaza 5 yaşını geçtikten sonra rahim kanseri olabiliyor. Başlarda şart değil ama uzun vadede yavrulamazsa kısırlaştırma şart.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar ben de sahiplenmek istiyorum fakat bir işte çalışmadığım için gelir kaynağım yok o yüzden o kadar yüksek meblağları verebilecek güçte değilim. Şu an olan kediyi sadece gündüzleri 9'a kadar falan yani akşam 9'a kadar evde kalıyor böyle kendi halinde mamasını giyiyor suyun içiyor yatıyor ara sıra bizde oynuyor sonra akşam olunca dışarı koyuyoruz kapının önüne dışarıda bir yerde yatıyor sonra sabah 8'de direkt ilk işe giden kim olursa kapıyı açık görüyor ve hemen eve koşuyor. Yüksek ihtimal kedi eve alışmış yani ne yapmam gerekiyor ev almak dışında.

Mama konusu sıkıntı değil ben yine dışarıda kapının önünde veya biraz uzakta mamasını suyunu yine verebilirim ama lakin şu an eve alacak durumda hiç değilim üniversiteye gittiğim zaman yüksek ihtimal anca alabilirim ona da 8 ay var.
 
Sabah akşam mamasını vereceksin arada bir yaş mama verip ödüllendirirsin. Kumu para tutabilir. O yüzden eğer sahipleneceksek kum stoğu yap, tuvaletini yapacağı kumu dökeceğin bir kap al. Mamayı whiskas alma bu arada Felix alabilirsin. Çok mama verip obez etme hayvanı. Kumu dışında çok büyük meblağ vermedim ben bu zamana kadar. Kısırlaştırdıktan sonra ona özel mama bir parası fazla ona fazla para vermiştik.
 
Bence doğru değil. Evde kedi beslemeye karar verdiyseniz evde beslemeniz gerekiyor. Kediler alan hayvanı. Eğer siz ona kontrol edebileceği büyük bir alan verirseniz sürekli o alanı kontrol etme isteği doğacaktır. O alan içerisinde olanlar ise kediye ekstra stres yükü olacaktır. Stres ise kediye çok zararlıdır. Aşı konusuna gelince de kedilerden insanlara geçen çok tehlikeli sıkıntılar var (toksoplazma, kuduz gibi) Bütün aşılarını da mutlaka yaptırın.
 
Ben kısırlaştırmaya karşıyım. Hayvanın bütün durumu değişiyor.
Dostum hayvan her kızgınlığa girdiğinde çiftleştiremeyeceksen eziyet etmenin anlamı yok. Çiftleştirme yapamadığımız için kısırlaştırıyoruz. Ayrıca 1. doğumdan sonra 2.ye 3.ye hayvanı yorup ömrünü kısaltacaksın. Dar düşünceli olmayın. Kendi kedim kızgınlığa girince aşırı ilgi istiyordu ve sağa sola işiyordu. Kızgınlığa sürekli girip kısırlaştırmazsanız veya çiftleştirmezseniz kist oluşur.
 
Süreçlerini yakından bildiğim ve gördüğüm 3 kedi ile 2 köpek sırf kısırlaştırılmadığı ve çiftleştirilmediği için testis/rahimlerinde kitle oluşumundan dolayı sıkıntılı şekilde hayatını kaybetti. 1 tane de uzun süre kemoterapi görüp, o şekilde hayata tutunabilen oldu. Ama yaşam kalitesi inanılmaz düştü. Sadece fiziksel de değil, psikolojik dengeleri de bozuluyor hem kısırlaştırılmadıkları, hem de çiftleştirilmedikleri süre uzayınca. Ayrıntılara girmek istemedim, yazı çok uzar.

Kısırlaştırma keyfi bir karar değil, sağlıklı yaşam için gerekliliktir eğer çiftleştirme hiç yapılmayacaksa. Yanlış yönlendirmeyin insanları.
 
Dünya'nın en temiz hayvanıdır. Hatta o kadar temizdir ki içtiği sudan Efendimiz (S.A.V) abdest almıştır. Ağızlarından salgılanan sıvı sayesinde kirleri yok eder, kendini temizler. Aşılarını yaptırıp al, en iyi dostun olacaktır.
 

Geri
Yukarı