Kondansatör ısınıyor

yigitayas1

Hectopat
Katılım
10 Temmuz 2020
Mesajlar
93
Çözümler
1
Trafo çıkışına köprü diyot koyuyorum ve köprü diyotun DC çıkışlarına doğru bir sekilde bir kondansatör bağlıyorum ama boştayken bile kondansatör ısınıyor. Kondansator degerlerini yükseltmeyi demedim ama sonuç aynı. Ne yapabilirim?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Voltajı yüksek tutmana rağmen ısınıyorsa amper değeri yüksek gelmiş olabilir.
Trafo çıkış frekansı dengesiz olduğu için olabilir.
Elinizde başka köprü diyot varsa bir de onunla deneyin.
Çok basit bir devre olduğu için arıza çıkartabilecek eleman sayısı da az. Öğlen gibi benzer devre ile uygulamalı olarak bir de ben bakayım. Sebebini merak ettim.
 
Merhaba. Bu durum frekansla ilgili bir durum değildir, çünkü bunlar yüksek frekansta değil, sadece 50 HZ'den köprü diyottan doğrultulup çiftlenmiş frekans yani 100 HZ 'e maruz kalarak onu elektrolitik kondansatör üzerinden düzgün (aşırılıkları kırpılmış ve düzeltilmiş) DC'ye çevirmeye çalışır. Elektrolitik kondansatörler kutuplu olup DC akıma bağlanırlarken patlamama riski için en başta polaritesine (üzerinde - kutup yan tarafında yazılıdır) dikkat etmek ve AC voltajla DC çıkışta paralel dirençler bağlı değilse (yük bağlı olmayıp uçları boşta iken) AC voltajın 1.414 kat büyük voltaj değerlisi olarak seçilmeli, yani 35 volt AC trafo primerine köprü diyottan sonra paralel bağlanacak filtre amaçlı olan bu elektrolitik kondansatörün etiket voltajı 35 * 1.414 volt DC ve daha üzerisinde olmalı, bu şekilde dikkatle seçilmemişse AC-DC redresör çıkışı boşta iken ve çıkışına paralel direnç (1.5-1.6 kohm gibi) bağlı değilken elektrolitik kondansatör voltajı 1.414 kat yükselir ve elektrolitik kondansatörün direk içten ısınmasına neden olur.

Polarite (kutup) bağlantısı üzerinde - şerit şeklinde yazılan polariteye göre yapılmış ve yine aşırı ısınma varsa mutlaka seçilen değer olarak elektolitik kondansatörün volt değeri bir miktar düşük kalıyordur, daha yüksek voltaj değerli olanlarıyla değiştirmeniz gerekir. Çünkü redresörleri DC çıkışta voltajlarını basit şekliyle sabitlemede en kolay yol voltaj regülatörü görevli 3-4 adet 1.6- 1.7 kohm ; 1/4 watt yani standart direnç gücünde) direnç elemanını DC çıkışa paralel olarak lehimlemenizdir. Böylece voltaj çıkışındaki DC çıkış uçları sürekli boşta olsa bile 1.414 kat artmış olmaz, sürekli ayni voltajda kalır. Bu dirençleri çıkışta ilave etmediyseniz eğer mutlaka lehimleyip ilave etmeyi düşünün, böylece en basit yoldan olan bir voltaj regülasyonunu redresör çıkışında sağlamış olacaksınız. Yani kondansatör farad (kapasite) değeri yerine en başta etiketteki çalışma voltaj değeri çok uygun olarak seçilmiş olmalıdır. Azami başarılar dileğimle. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Trafo derken LED trafosu olduğunu düşünmüştüm. Bazı üretimler çok adi olabiliyor.
Elimdeki bir tane trafonun çıkışı dengesizdi. Tamirciye götürüp gösterdiğimde osiloskop ile baktı ve frekansı çok oynuyor demişti. Hz değeri yüksek iken voltaj düşük, Hz değeri düşük iken de voltajı yüksek çıkıyordu. Primer devrede kapasitörden optopküplöre kadar adi dediği bütün elemanları değiştirdi. 12v 10a (+-%10 tolerans aralığında) pürüzsüz enerji çıkışı vermeye başladı.
Belki tamirci beni kandırdı bilemiyorum. Profesyonel düzeyde bilgi dağarcığım yok, tüm bilgimi çocukluktan itibaren deneme - yanılma ile öğrendim.
Peki hocam kapasitör voltajı neden %41.4 kat artıyor, kapasitör doyuma ulaştığı için gelen enerjiyi de mi manipüle ediyor? Kapasitörler enerjiyi tam verimli depolayamıyorlar, sürekli şarj - deşarj olduğu için mi böyle oluyor? Yeni bir şey öğrendim :)
Peki paralel bağlanan direnç bu şarj - deşarj esnasında ısınmaz mı? Isınan devre elemanları bildiğim kadarıyla görevini tam gerçekleştiremiyor.
 

Geri
Yukarı