"Linux, ancak zamanınızın bir değeri yoksa bedavadır." - Jamie Zawinski

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.058
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Linux'un tam bir zaman katili olduğunu belirten ve zamanınızın aslında Linux'tan daha kıymetli olduğuna vurgu yapan bu özlü sözü çok beğendim. Linux gerçekten çoğu zaman inanılmaz uğraştırıyor sizi ve bazen hiç kullanışlı değil. EN ufak bir sürücü yüklemek için tonla komut girmek gerekiyor.

"Linux is only free if your time has no value" - Jamie Zawinski
 
Bana göre bilgisayara mac os x kurmak zaman katili :) şayet linuxu hiç uğraşmadan 20dk gibi bir sürede kurulumu gerçekleştirmiştim.
Yaklaşık 1 sene boyunca ubuntu'yu kullanmıştım. Tek bir sorunda yaşamadım açıkcası :)
 
Linux'un tam bir zaman katili olduğunu belirten ve zamanınızın aslında Linux'tan daha kıymetli olduğuna vurgu yapan bu özlü sözü çok beğendim. Linux gerçekten çoğu zaman inanılmaz uğraştırıyor sizi ve bazen hiç kullanışlı değil. EN ufak bir sürücü yüklemek için tonla komut girmek gerekiyor.

"Linux is only free if your time has no value" - Jamie Zawinski
Ben Linux kurduğumda niyeyse hiç öyle bir şey yaşamadım :D Ama şöyle bir şey var ki Linux kurduğun andan itibaren çok istikrarlı çalışıyor ve sürücüleri zaten kurulu geliyor..
 
Ne MAC ne de Linux en iyisi Windows 8.1
M4sNfJ8.gif
 
Aslında bu yoruma bir bakıma katılıyorum. Bunu zamanında bilgisayarına "Gentoo Stage 1" kurulumu yapmış biri olarak söylüyorum yaklaşık üç günümü filan almıştı. Sonrasında da baya bir uğraştırdı tabiki. Ama bu uğraşlarım sonunda ne oldu ? Linux / Unix temelleri konusunda yeteri kadar bilgim oldu, birçok işletmenin günlerce çözemediği sorunu "şıp" diye iki satır yazıyla çözer duruma geldim.

Linux, Unix evet ücretsiz, kullanmak istiyorsan bir zaman katili ama destek alman gerektiğinde yeterli desteği genelde buluyorsun buda gelişmene ve yeni şeyler öğrenmene yardımcı oluyor.

Sorun şurda meydana geliyor; linux kullanan kişiler yada işletmeler yardım destek için bir ücret ödemiyorlar genelde ve bunun için forumlardan ve bloglardan yararlanıyorlar. Buda kendi kendine sorunu çözmek isteyen kişiye evet biraz zor geliyor ama ücretli destekde alabilir istese tıpkı windows işletim sistemlerinde olduğu gibi.

Bir sunucu işletim sistemini probleminden kurtarmak için hayatımda hiç bukadar komut yazmamış ve didik didik dosya düzenlememiştim: Bu işletim sistemi ne yazık ki Windows Sunucu ailesi. Normal bir masaüstü olsa yedek alır formatı basarsın. Ama üzerinde yüzlerce kullanıcının olduğu sunucular için böyle basit çözümler işe yaramıyor ayrıca problemin en kısa sürede çözülmesi lazım.
 
Alanında başarılı programcılardan Jamie'nin bu sözü söylediği tarih 1998'di ve Linux distroları adam akıllı bir GUI'ye sahip değildi. Basit seviye kullanıcılar için hiç değildi. Ayrıca bu sözün söylendiği yazı şu, tam cümle ise:

"But as we all know, Linux is only free if your time has no value, and I find that my time is better spent doing things other than the endless moving-
target-upgrade dance."
- Hepimiz biliyoruz ki, zamanınızın bir değeri yoksa/zamanınız bolsa* Linux bedavadır, ve ben zamanımı sonsuza kadar bir şeyleri daha iyi geliştirme valsi** yerine başka şeyler yaparak daha iyi değerlendir(diğimi düşünü-)iyorum..


Günümüzde, basit seviye kullanıcılar için Linux kullanılabilir bir sistem. Internete bağlanıp komik kedi videoları izlemek, tarayıcılarla gezmek, RSS okumak, epostaları kontrol etmek, bir şeyler yazmak, sunum hazırlamak, fotoğraf arşivlemek v.b...

Kullanıcı basitliği bir kenara bırakıp merakıyla hareket ediyorsa ve dil bariyerini aşamıyorsa, kodlama mantığını anlamıyorsa, evet linux bir kabustur. Özellikle teknolojiye erişim ucuzladığı için genç nesiller daha fazla, hızlı bir şekilde basit kullanıcı olarak adım atıyorlar hayata, hepsi yeterince donanımlı değiller ve gençliğin getirdiği enerjiyle abuk subuk sorular, çıkışlar yapmaya meyilliler.

Linux farklı bir yaklaşımdır. Belli bir ciddiyet seviyesini tutturmuş, günlük teknoloji takibini yapan, deneme-yanılmayla gelecek tecrübelerle kullanıcısına doğrudan bağlı olarak gelişir.

Linux kullanmak ve denemek isteyen herkes için basit seviye distrolarına sahiptir. Win ve Mac gibi standart erişimler sağlayan, eski ve geniş pazar paylarından dolayı bilinirliği fazla olan OS kullanıcıları, basit kullanıcı seviyesinin üstüne çıkmak isterlerse çaba sarf etmeleri gerekir.

Benim için Linux bir DVD/USB'de duran deprem çantasıdır. Deprem sırasında bina üstüne yıkılmadığı sürece kimsenin aklına gelmeyen türden.

* / ** : Çeviri sırasında kültürsel anlamıları bozmamaya çalıştım. Metnin tamamını okuyabilirsiniz.
 

Geri
Yukarı