Linux işletim sistemi nasıldır?

Batuhan Gün

Decapat
Katılım
26 Ekim 2021
Mesajlar
95
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Üniversite Öğrencisi
Bilgisayar mühendisliği hazırlık öğrencisiyim. Şu aralar Siber güvenlik, ağ güvenliği, işletim sistemleri ve web tasarımı üzerinde çalışıp kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Linux sistemini görünce ilgimi bayağı bir çekti çünkü yıllardır Windows ve son birkaç aydır macOS dışında bir işletim sistemi kullanmamış ve görmemiştim. Acaba bu Linux'ten bahsedebilecek olan var mı çünkü birden fazla Linux sürümü var ve sanırsam işin içine terminal arayüzü diye bir etken de giriyormuş. Eğer gerçekten işime yarayacak bir sistemse öğrenmeyi çok isterim çünkü.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bildiğim kadarıyla Linux bir işletim sistemi değil, bir çekirdek yazılım. Üzerine işletim sistemleri inşa ediliyor. Birçoğunun ücretsiz olması, özgür yazılımlar, hafif olması dağıtımların başlıca özellikleri. Oldukça da özelleştirilebilir bir yapısı var. Bilgisayar mühendisliği okuyan öğrencilerin bence göz atması gereken bir platform. Benim pek alakam yok ama ben bile sabit diskimde 100 GB yer ayırıp bir Linux dağıtımı olan Deepin'i kurdum. Arada açıp bakıyorum, bir şeyler yapmaya çalışıyorum, çokça kullanılan kodları öğrenmeye çalışıyorum.
 
Belki okul zamanında işine yaramayacak ama okuldan mezun olduktan sonra eninde sonunda karşına GNU/Linux çıkacaktır. Okulda yüksek ihtimalle sadece verilen projeleri GNU/Linux üzerinde derlemenizi isteyeceklerdir. Ayrıca GNU/Linux'u merak ediyorsan ille de yeni bir işletim sistemi kurmana gerek yok. Windows 10 ve Windows 11 üzerinde WSL teknolojisi ile yapabiliyorsunuz.

Ekran Görüntüsü (30).png
 
GNU/Linux; Genel olarak özelleşebilen, açık kaynaklar dağıtımlardır.

Yine genel olarak; Hızlı, az bellek kullanan, gizliliğe önem veren, şık tasarıma sahip dagitimlardir.

Her ihtiyaca göre bir GNU/Linux dağıtımı vardır;
  • Güvenlik açıklarından yararlanan Kali Linux
  • Sunucular için uygun olan CentOS,
  • Güvenlik için Parrott OS.
  • Performans için Xfce, LXQT, LXDE gibi masaustu ortamlari dagitimlar.
  • Gelismis kisayollari ile calisma ortami sinan elementary OS dagitimi veya GNOME40 masaustu ortamli dagitimlar.
  • Noktasins kadar duzenlenebilen, ozellesen KDE masaustu dagitimlari.
Genel GNU/Linux'a uygulama kurmak da asiri kolaydir. Aslinda bazen kurmuyorsun bile. İndirip calistiyorsun (Appimage).
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı