Linux Mint'den daha iyi dediğiniz günlük kullanım için bir Linux distrosu var mı?

Peki sence OpenSUSE mu yoksa Fedora mı? İkisi de birbirine benzer dağıtımlar sanırsam ama sen hangisini tercih edersin?

OpenSUSE'nin yaninda Fedora daha minimal kaliyor. Kullandigim zaman pek verim alamadim Fedora'dan. Dengesiz bir dagitim benim icin.

Yeni kullanıcı için Opensuse. Neredeyse hiç terminal kullanımı gerektirmiyor. Tabii ben Fedora'da da terminal kullanmadım. Yine de Opensuse o konuda daha çok rahatlık sunuyor. Ben pek kullanmadım sadece 1 günlüğüne test etmiştim. Bana da forumdan 202 önermişti.

YaST sayesinde terminal kullanmaya gerek kalmiyor. Cift tiklayarak kuruluyor RPM paketleri. Daha da onemlisi sistem icerisindeki ayarlarida degistirebiliyorsunuz. Yine de son kullanici icin cok uygun degil, biraz deneyim lazim bence. Zypper ve bagimliliklar ugrastirabiliyor cunku.
 
Aslında farklı dağıtımlar deneyip durmak yerine, bir dağıtımda kalıp Linux dünyasının ayrıntılarına girmek daha mantıklı. Sonuçta çekirdek yapı hepsinde aynı.

Cekirdek ayni ama paket yoneticileri farkli. Yani paket destegi de degisebiliyor buna gore. Init sistemleri de degisebiliyor. Yani ayrintilara girmek istiyorsa birisi zaten hepsini kullanmasi gerek. Tek bir dagitimda kalma isi merakinin olmadigi zaman yapilabilir.
 
Aslında farklı dağıtımlar deneyip durmak yerine, bir dağıtımda kalıp Linux dünyasının ayrıntılarına girmek daha mantıklı. Sonuçta çekirdek yapı hepsinde aynı.

Yani diyorsun ki distro hopping yapmayın. Distro hopping bence Linux dünyasındaki heyecan verici şeylerden biri. Bir tür bağımlılık.
 
Hocam bu dash to panel mı? Değilmiş gibi geldi.
Dash to panel hocam.

Ekran Görüntüsü - 2024-03-16 17-50-30.png

Ekran Görüntüsü - 2024-03-16 17-50-59.png
 
Paket dağıtımını beğenmiyor olman o dağıtımı kötü yapmaz.

Çok bir genelleme yapmamıştım aslında ama haklısın, seveni var sevmeyeni var.
Arch'ta da sağlam bir paket yöneticisi sistemi var ama ben ısınamadım ve hep bir sorunum oldu. Bu yüzden Fedora tercih ediyorum.
 
Arch Linux. Hem program, uygulama desteği fazla hemde sorunlar kolayca çözülebiliyor.

Rolling olması kullanıcıya göre değişir.

Şahsen yaşadığım son sorun mesanın AUR paketini yanlışlıkla kurmam oldu. /usr/lib/drinin içindeki mesa driverını sildi, mesa-dri kurup sorunu çözdüm ancak baştan kurulum yapmak zorunda kaldım. Çünkü tekrar mesa kuramıyordum, böyle durumlarda yanlızca core paketlere dıştan erişebildiğiniz aklınızda bulunsun.
 

Geri
Yukarı