MSI GT75 8RG sıvı metal macun uygulaması

Jove

Kilopat
Katılım
22 Ekim 2013
Mesajlar
157
Yer
Ankara
İyi günler,

Laptop'ımda i7 8750H ve GTX 1080 bulunuyor. Yakın zamanda Thermal Grizzly Kryonaut kullanarak bakım yapmama rağmen, yaz sıcakları yüzünden sıcaklıklardan memnun kalmadım. Bu yüzden Thermal Grizzly Conductonaut kullanıp sıcaklıkları test ettim. Ancak Conductonaut adlı sıvı metal macun iletken olduğu için bazı önlemler aldım. İlk olarak Scotch Super 33+ adlı elektrik bantı ile CPU ve GPU'nun kenarlarını çipe temas etmeyecek şekilde kapladım. İkinci olarak 30 PPI filtre köpüğü kullanarak sıvı metal sızıp anakart ile temas etmesini önlemek için köpükten bir set oluşturdum. Son olarak da sıvı metali hem CPU ve GPU yüzeyine hem de bakır soğutucunun çiplerle temas eden bölgelerine ince şekilde sürdüm.

Aşağıya Kryonaut ve Conductonaut kullanarak yapılmış testleri bırakıyorum. Testlerde işlemci -0.145 mV undervoltlu, GPU'da 900 mV'da 1860 MHz'de çalıştırıldı. Aida64 testleri maksimum fan hızında yapıldı. Laptopın soğutması yeterli olduğundan CPU her zaman 3.9 GHz'de çalışabiliyordu bu yüzden CPU saat hızlarını eklemedim. İlk iki BFV testinde oto fan kullandım. Sıcaklıklar benzer olsa da asıl önemli nokta fan hızlarıydı. Normal termal macun ile CPU - GPU fan hızları 3000/3900 RPM ile çalışırken, sıvı metal ile 1900/3900 RPM hızlarında çalıştı. Son iki BFV testinde ise maksimum fan hızı kullandım. GPU sıcaklığında bir değişiklik olmaması biraz üzdü ancak kullanan çoğu kişi GPU'nun ısı yoğunluğu CPU'ya göre daha düşük olduğu için CPU kadar büyük fark olmayacağını söylüyorlardı. Haklılarmış. Ancak GPU ve CPU'nun yük altında maksimum sıcaklıklara ulaşması normal macuna göre çok daha uzun sürdü.

Bu arada testleri termal dengeye ulaşabilmesi için minumum 15 dakika yaptım. Sıcaklıkların değişmediğini gözlemleyince durdurdum. Bunlara ek olarak sıvı metal macunun bu sıcaklıkları ne kadar süre koruyabileceğini bilmiyorum. Bakalım ne kadar süre dayanacak. Bir ek daha eğer soğutucunuz alüminyum bazlı ise sıvı metal kullanmayı düşünmeyin, galyum alüminyum ile tepkimeye girerek yapısal hasar oluşturuyor. Bakır durumunda da bakır plakaya difüze oluyor. Ancak 2. ve 3. tekrar uygulamada bakır içindeki galyum çözünürlüğü sınıra ulaşıp daha derinlere inmiyor ve oluşan bakır-galyum alaşımının termal iletime negatif bir etkisinin olmadığı söyleniyor. Ben de uzun süreçte bunları deneyip göreceğim.
WhatsApp Image 2020-08-08 at 22.03.06 (1).jpeg
sıvı uygulanmış.jpeg
stabilitytest.png
[ATTACH
bfv maxfan çin 08.08 cond.png


bfv autofan çin 08.08 conduc.png
bfv autofan çin 09.08.png

bfv maxfan çin 08.08 3.png
 

Dosya Ekleri

  • stabilitytestsivimetal.png
    stabilitytestsivimetal.png
    17 KB · Görüntüleme: 93
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı