Razer BlackWidow V3 Pro Detaylı İnceleme

Selamlar,

Razer Blackwidow V3 Pro modelini detaylı şekilde inceleyeceğiz.



KUTU İÇERİĞİ
  • Razer BlackWidow V3 Pro klavye
  • Razer Ergonomic Wrist Rest bilek desteği
  • USB-C to USB-A yumuşak örgülü kablo
  • Tanıtım kartı
  • Kullanma kılavuzu
  • Razer sticker

IMG_20210517_173228.jpg IMG_20210517_172527.jpg IMG_20210517_172406.jpg

Ürünü Amazon.com.tr üzerinden aldım. Aldığım model Razer Green (Dokunsal geri bildirimli) tuşlara sahip. Bu klavyenin bir de Razer Yellow (Dokunsal geri bildirim yok ve sessiz) versiyonu bulunuyor. Yurtdışı ürünü ve Nordic Layout (İskandinav bölgesine özel) ile geliyor. Benim için en büyük artısı ISO tuşlara sahip olması.

file-qlM83ZhlSf.jpg




YAPI KALİTESİ

Klavyenin üst tarafı alüminyumdan alt tarafı plastik malzemeden imal edilmiş. Ancak alt taraftaki plastik malzemenin kalite hissiyatı üst düzeyde. Alt tarafta 4 adet kare şeklinde geniş, kaydırmaz kauçuk bulunuyor. İki kademeli yükseklik ayarı mevcut ve yere basan kısımları kauçuk ile desteklenmiş.

IMG_20210522_042940.jpg IMG_20210522_044414.jpg IMG_20210522_045646.jpg IMG_20210522_045639.jpg

Tuş başlıklarının anahtarın üzerinde hafif sallantısı var ama kullanıma engel olmuyor veya basmanızın pozisyonunu bozmuyor. Aksine parmakların pozisyonuna daha iyi oturduğunu düşünüyorum bu hafif gevşeklikle. Tuşlar kaliteli çift katmanlı ABS plastikten üretilmiş, Razer buna "Doubleshot ABS keycaps" demiş. Aşağıda Razer'in açıklamasını paylaşacağım. Tuşların üzeri pürüzlü ama rahatsız etmiyor, kayganlık ve parmak izi bırakmıyor. Bence kullanışlı ve güzel düşünülmüş.

Doubleshot ABS Keycaps nedir? (Razer açıklaması)

Doubleshot ABS Keycaps; boyanmanın aksine, birlikte kalıplanmış iki kat plastikten yapılmıştır. Bu, tuş başlıklarının daha dayanıklı olmasını ve tuşların üzerindeki göstergelerin asla solmamasını sağlar.

rzbw1.jpeg rzbw2.jpeg




BAĞLANTI ve EKOSİSTEM

Razer'in ilk kablosuz klavyesi olarak biliyorum. Logitech G613'ten sonra çıkan Dünya'nın ikinci oyuncu klavyesi. Aynı zamanlarda çıkmadığı için birbiriyle karşılaştırmayacağım ancak gerçekten kablosuz oyuncu klavyesi dersek Razer bu işi hakkıyla yapmış.
Klavyemizin bağlantısı üç şekilde yapılıyor. Kablolu (USB Type-C ile), Bluetooth ve 2.4GHz kablosuz.

IMG_20210522_045401.jpg IMG_20210522_045507.jpg


HyperSpeed

Razer'in kablosuz için yaptığı yüksek hızlı haberleşme teknolojisi. 1000Hz tazeleme oranına ulaşabiliyor. Yurtdışı inceleme sitelerinde yapılan tuş gecikme testinde kabloludan daha hızlı olduğu iddia ediliyor. Çok profesyonel olunmadığı sürece anlaşılacağını düşünmüyorum. Şahsen bahsettikleri 0.4ms gecikmedeki farkı anlayamadım. Ancak diğer kablolu klavyelerle karşılaştırınca farkını hissettiriyor. Ayrıca Hyperspeed destekli cihazlarda bulunan en beğendiğim bir özellik "Hyperspeed Multi-Device Pairing".

Hyperspeed Multi-Device Pairing nedir?

Hyperspeed destekli 2.4GHz bandında çalışan başka bir Razer cihazınız varsa tek USB dongle ile bu iki cihazı çalıştırabiliyorsunuz. Bende Razer Deathadder V2 Pro (Hyperspeed destekli) mouse bulunuyor. Eğer klavyem ile mousemi 2.4GHz bandında kablosuz özelliğiyle çalıştırırsam Razer Synapse 3 uygulaması üzerinden bu özelliği seçerek USB yuvamı doldurmadan sadece bir USB dongle ile cihazlarımı çalıştırabilirim.

Hyperspeed.pnghyps.png IMG_20210522_215525.jpg

Not: Hyperspeed Multi-Device Pairing çalıştırmak için firmware güncellemesi yapmak gerekiyor.
Not 2: Hyperspeed Multi-Device Pairing özelliği en fazla iki cihaz destekliyor. Şansıma bu özelliği bilmeden, bu özelliği destekleyen iki cihazı da almışım. Razer'in sitesinde desteklenen cihazlar listesini aşağıda paylaştım. Yani her Hyperspeed destekli cihazları bu özelliği çalıştırmıyor. (Razer BlackShark V2 Pro, vb.)

* Yalnızca desteklenen cihazlar için:
  • Razer Naga Pro
  • Razer DeathAdder V2 Pro
  • Razer BlackWidow V3 Pro



AYDINLATMA

Almamın en büyük sebebi uygulama desteğinin diğer klavyelere göre çok olması ve uygulamaya göre aydınlatma efektleri oldu. Quick, Advanced, Chroma Apps ve Chroma Visualizer aydınlatma seçenekleri bulunuyor.


Quick mode: Daha önceden ayarlanmış sabit efekt ayarları. Sadece ışıklandırma rengi ve (varsa) aydınlatma hız ayarları bulunuyor.

rzbw qe.png

Advanced mode (Chroma Studio): Quick modda bulunan aydınlatma efektlerini kendimize göre şekillendirebiliyoruz. Hız ayarı olmayanların hızlarını ve her tuşa özel renkleri dahi atayabiliyoruz. Burada ayrıca diğer Razer cihazları ile olan senkronizasyonu veya özel efekti de ayarlayabiliyorsunuz.

rzbw cs.png

Chroma Apps: Desteklenen uygulamalar bu menü altında bulunuyor. Eğer desteklenen uygulamayı açarsanız varsayılanda Quick veya Advanced modda olan aydınlatma; uygulamaya özgü daha önceden ayarlanan efektlere dönüşüyor. Desteklenen oyunlarda, oyun ile birlikte eş zamanlı aydınlatmalar gerçekleşiyor. Ancak desteklenen oyun ve uygulama sayısı biraz az. Razer'in hazırladığı oyunlarda bu aydınlatma efektleri sıkıntısız çalışıyor fakat üçüncü parti geliştiricilerin yaptıkları efektler destek vermezlerse kullanımı uzun olmuyor veya sıkıntı çıkarıyor. (Örnek: ETS2 oyununu örnek olarak gösterirsem; oyunda kullanılabilen tüm tuşlar aydınlatılıyor. Sağ sinyal verdiğinizde sinyal ile birlikte tuş da yanıp sönüyor. Aracı vurduğunuzda tüm klavye tuşları kırmızı oluyor, vb.)

rzbw ca.png

Chroma Visualizer: Bunu açıklamadan önce Quick modda bulunan "Audio Meter" ile ne farkı var onu cevaplayacağım. Audio Meter bir VuMetre mantığı ile çalışıyor. Yani ses şiddetine göre tüm ışıkları alçalıp yükseliyor. Ancak Chroma Visualizer bir Spectrum Analyzer mantığı ile çalışıyor. Yani ses frekansına göre aşağıdan yukarıya tuş şeridini çalıştırıyor. Çeşitli renk seçenekleri bu modda da mevcut. İnce düşünülmüş ve beğendiğim bir detayı ise sesin şiddetine göre, yanan aydınlatma şeridinin şiddeti de değişiyor. Bu özelliği üçüncü parti uygulamalar da veriyor ancak sisteme entegre olması güzel.

rzbw cv.png IMG_20210522_215244.jpg IMG_20210522_215237.jpg



Aydınlatmanın eksi yönleri:

Chroma Apps ve Chroma Visualizer (eğer seçilirse) uygulama destekli efektler. Sadece uygulamanın çalıştırılıp çalıştırılmamasıyla alakalı bir durum. Öncelik sırası şu şekilde Chroma Visualizer > Chroma Apps > Quick/Advanced mode. Eğer Quick veya Advanced moda müdahale etmek isterseniz önce, önceliğinde olan uygulamaları kapatmanız veya aydınlatma modlarını deaktif etmeniz lazım. Ondan sonra ayar yapmanıza izin veriyor. Chroma Visualizer olarak merceğe alırsak (uygulama destekli açılırsa) herhangi bir ses kaynağında da çalışıyor.

Chroma Visualizer Örnek: Spotify uygulaması açıldığında bu modu çalıştır dersek, bu uygulama çalışmadan bu mod devreye girmiyor. Ben bu moda Deezer uygulaması eklemedim diyelim. Spotify'ı açıp müzik yürütmeden aşağıya aldım ve Deezer'i açtım, (veya herhangi bir ses kaynağı) sırf Spotify'ı açtığım için herhangi bir ses kaynağında bu mod çalışıyor olacak. Aşağıya alıp almama veya uygulamanın ses çıkışına bağlı bir özellik değil. Belirttiğim gibi uygulamanın çalıştığına bakıyor sadece.

Chroma Apps Örnek: Chroma Apps destekli uygulamayı açtık ve kullanmadan simge durumuna düşürdük, arka planda açık duruyor. Böyle bir durumda uygulamanın aydınlatması ne ise uygulamayı kapatmadan bu efektten otomatik çıkmak olanaksız. Çıkmak istersek yukarıda belirttiğim gibi elle bu özelliği kapatmak gerekiyor.



AYDINLATMA ŞİDDETİ

Maksimum parlaklık ortalamanın çok üstünde ve her ışıkta görülebilecek düzeyde. Karanlık ortamlarda gözü yormuyor. Tuşların harflerinde yoğunlaşma olmuyor, göz kamaşması yaratmıyor ve harf seçimi kolay hâle geliyor. Minimum parlaklık ayarında yoğun ışıkta kendini hiç belli etmeyebilir. Normal bir ev aydınlatmasında belli belirsiz gözüküyor. (Ev aydınlatmasının rengi bu hususta önemli bir konu)

IMG_20210522_042253.jpg IMG_20210522_042320.jpg IMG_20210522_042518.jpg IMG_20210522_042538.jpg



PİL ÖMRÜ

Almadan önce bu soruyu çok merak ediyordum, ancak merakımın karşılığını bulamadım. Buraya kesin bir değer yazmak için bir kaç gündür kablosuz olarak klavyemi kullanıyorum. Saatleri, tarihleri ve yaptığım işler ile birlikte aşağıda paylaşacağım:

  1. 19 Mayıs 2021 - Saat 20:00'da %100 olarak kullanılmaya başlandı. 2 dakika kullanılmazsa parlaklığı kıs modunda çalıştırıldı. Genellikle moda girmedi. Yarım saat oyun açık halde kullanıldı. Saat 00:10'de kapatıldı. Pil yüzdesi %84.
  2. 20 Mayıs 2021 - Saat 19:45'de %90 olarak kullanılmaya başlandı. 2 dakika kullanılmazsa parlaklığı kıs modunda çalıştırıldı. Genellikle moda girmedi. Sürekli yazı yazma programları açık halde kullanıldı. Saat 23:15'de kapatıldı. Pil yüzdesi %71.
  3. 21 Mayıs 2021 - Saat 00:00'da %71 olarak kullanılmaya başlandı. 2 dakika kullanılmazsa parlaklığı kıs modunda çalıştırıldı. Moda hiç girmedi. Sürekli oyun açık halde kullanıldı. Saat 03:10'da kapatıldı. Pil yüzdesi %33.
  4. 22 Mayıs 2021 - Saat 22:55'de %51 olarak kullanılmaya başlandı. 2 dakika kullanılmazsa parlaklığı kıs modunda çalıştırıldı. Moda hiç girmedi. Sürekli oyun açık kullanıldı. Saat 05:30'da kapatıldı. Pil yüzdesi %7.
  5. 23 Mayıs 2021 - Saat 19:15'de %11 olarak kullanılmaya başlandı. 2 dakika kullanılmazsa parlaklığı kıs modunda çalıştırıldı. Genellikle moda girmedi. Sürekli yazı yazma programları açık halde kullanıldı. Saat 20:15'de pil tükendi.

Benim kullanımıma göre 18 saat 55 dakika (± 1 saat) civarında pil ömrü tükendi. Kullanıma ve ışık şiddetine göre kullanım oranı yükselebilir.

Not 3: Saat xx:xx'de kapatıldı dediğim zamanda, bilgisayarı kapatıp klavyeyi kablolu moda (pil tüketmeyen) çektim.
Not 4: Bilgisayarı kapatıp açtığımda pil yüzdesi yüksek gösteriyor ancak normal düzeye inmesi (en son şarj yüzdesine) bir kaç dakika sürüyor. Sonra gerçek değerlerini veriyor.

Klavyenin ortalama şarj olma süresi yaklaşık 5 saat.


GENEL DEĞERLENDİRME

Razer ilk kablosuz klavyesinde çok başarılı işler çıkarmış. Genel olarak eksiklerini ben hep yazılım tarafında gördüm, çözülemeyecek şey değil. Donanımsal olarak bazı kullanıcılar bilek desteğinin 5-6 ay sonra yüzey derisinin soyulduğunu söylemiş, bunu da bilerek alın. Anlattığım özellikler dışında herhangi bir tuşu makro tuşu olarak atayabilmek bile diğer klavyeler arasında kendini öne çıkarıyor. Kullanımı zevkli ancak yeşil anahtarlar yüksek ses çıkardığı için etrafınızda birileri varsa rahatsız olur. Böyle bir kısıtınız varsa sarı anahtar almanızı öneririm. FPS oyunlarında linear özellikli anahtar öneriyorlar ancak ben tactile özellikli anahtarları daha iyi buluyorum. Diğer türlü bastığım tuşu hissetmiyorum. Eski Logitech klavyemde yaylar gıcırdamaya başlamıştı. Başka bir şeyini anlamıyordum. Logitech'e göre aydınlatma avantajı çok. Multimedya tuşları da bulunuyor ve yönlendirmeleri kolay. Bir alt sınıfından farkı (Razer BlackWidow V3); kablosuz oluşu, bilek desteğinin yastıklı oluşu, multimedya tuşlarının yataya yayılması. Eğer incelemeye göre klavyeyi beğendiyseniz ve paranız yetmiyorsa o modeli de tercih edebilirsiniz.

Sonuç olarak; uzun süre kullanılabilecek sağlam bir klavye olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden, almak isteyenler veya planlarında Razer markası olmayan, ön yargılı olan kişilerin deneyerek, bir şans verip almasını öneriyorum.



İstek üzerine ses testi

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.


Değer verip okuduğunuz için teşekkür ederim. Desteklerinizi gösterirseniz sevinirim. 😊
 
Son düzenleme:
Gayet güzel klavye ama ülkemizdeki yüksek fiyatını haketmiyor. Ben de kendim Razer BlackWidow Elite kullanıyorum. Uygun bir fiyata 2.el çok temiz almıştım ama Razer ürünlerinin genel fiyatı gerçekten çok uçuk ülkemizde.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Gayet güzel klavye ama ülkemizdeki yüksek fiyatını haketmiyor. Ben de kendim Razer BlackWidow Elite kullanıyorum. Uygun bir fiyata 2.el çok temiz almıştım ama Razer ürünlerinin genel fiyatı gerçekten çok uçuk ülkemizde.
Yurtdışında da diğer bileşenlere göre Razer'in fiyatı daha yüksek. Marka algısı, imajı daha yüksek olduğu için bu avantajlarını kullanıyorlar ve başarıyorlar da.
 
Merhaba hocam klavyenin Pro olmayan versiyonunu almayı düşünüyorum. Ama Pro ile normalin arasın ne farkı olduğunu anlamadım açıklarsanız sevinirim.
 
Merhaba hocam klavyenin Pro olmayan versiyonunu almayı düşünüyorum. Ama Pro ile normalin arasın ne farkı olduğunu anlamadım açıklarsanız sevinirim.
Genel değerlendirmede belirtmiştim.

"Bir alt sınıfından farkı (Razer BlackWidow V3); kablosuz oluşu, bilek desteğinin yastıklı oluşu, multimedya tuşlarının yataya yayılması. Eğer incelemeye göre klavyeyi beğendiyseniz ve paranız yetmiyorsa o modeli de tercih edebilirsiniz."

Yani belirttiğiniz klavye kablolu, bilek desteğinde yastık yok, multimedya tuşu farklı. Diğer her şeyi aynı.
 
Genel değerlendirmede belirtmiştim.

"Bir alt sınıfından farkı (Razer BlackWidow v3); kablosuz oluşu, bilek desteğinin yastıklı oluşu, multimedya tuşlarının yataya yayılması. Eğer incelemeye göre klavyeyi beğendiyseniz ve paranız yetmiyorsa o modeli de tercih edebilirsiniz."

Yani belirttiğiniz klavye kablolu, bilek desteğinde yastık yok, multimedya tuşu farklı. Diğer her şeyi aynı.

Hocam bütçeyle ilgili bir sıkıntı yok ama arada gerçekten ciddi bir fiyat farkı var V3 modeli 1000 lirayken V3 Pro modeli en ucuz 2000 liraya satılıyor aradaki fiyat farkına değebileceğini düşünmüyorum. Cevabınız için teşekkür ederim.
 

Geri
Yukarı