Rom Nedir? Nasıl Yapılır?

Telefonu hızlandırır konusunda evet bir çok rom stock rom'dan daha başarılı çalışır. Rom nedir sorunuza gelirsek Rom telefonun çalışmasını sağlayan yazılımdır örneğin bilgisayarımızdaki Windows gibi. Telefon modelinizi verirseniz daha ayrıntılı yardımcı olabilirim.
 
Rom dediğimiz şey telefona hayat veren dahili yazılımıdır. Bu yazılım düzgün ise donanımlardan yani telefonundan tam verim alırsın.
Ancak düzgün değil ise, donanımları en iyi biçimde yönetemiyor ise sıkıntılara yol açar.

En basitinden şarjın çabuk gitmesi, kameranın donması, genel olarak işlemci performansını doğrudan etkileyen bir faktördür.
Stock romlar ve bazı şahısların yaptığı romlar vardır.

Stock romlar, firma tarafından üretilmiş, güvenilir romlardır. Farklı ülkeler için çıkan romlar da vardır. Farklı ülkeler için çıkan stock romlar da kullanılabilir.
Daha önceden kullananların tecrübelerinden, önerilerinden yararlanıp iyi bir yazılıma geçiş yapabilirsin.

Root ise telefona yetki vermek gibi bir şeydir. Bazı romlar yüklenebilmek için yetki ister ve bu yetkiyi verdiğinizde telefon garanti kapsamından çıkar.
Servise gönderdiğinizde sen bunun yazılımıyla oynamışsın, nereden bileyim hangi yazılımını kullandın der.
Firmanın sunduğu stock romları zaten root işlemi gerektirmeden yükleyebilirdin der. Telefona zarar veren şey yüklediğin rom ise banane bundan der.

Bu yüzden root işlemini uygulamadan önce düşünmek lazım. Ben uyguladım, çünkü bir yazılım ile telefonuma 4K video çekim özelliği geliyor.

Eğer önerilen, başarılı bir rom tercih ederseniz telefonunuzu hızlandırır. Ancak bazı romlar sıkıntılıdır, saçma sapan bir yazılımı araştırmadan yüklerseniz daha kötü duruma da düşürebilirsiniz telefonu.
 
Ben de ROM hakkında bir kaç şey söyleyeyim ;

1. ROM NEDİR ?

Eğer meraklı bir Android kullanıcısı iseniz Rom kavramını birçok siteyi kurcalarken görmüşsünüz demektir. Rom kavramı nedir peki? Ne işe yarar? Nasıl Rom atılır? Sizlere bu yazımızda bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Rom, telefonunuzun iç dünyasında, işletim sistemi yüklenmesi için ayrılmış alandır. Bu kısma gerek telefon üreticisinin hazırladığı işletim sistemini, gerekse diğer 3. kişilerin hazırladığı özel Rom’ları ekleyerek işletim sisteminizi yükseltebilir, alçaltabilir siniz. Ancak Android telefonunuza Rom yükleyebilmek için bir dizi işlem uygulamaya ve telefonunuzda birazcık değişiklik yapmaya ihtiyacınız var.

Rom alanına telefonu root ederek ulaşabilmektesiniz. Bu nedenle ilk olarak telefonunuzu root etmelisiniz.Rom yükleme işlemi tehlikelidir. Telefonunuzu kullanılamaz hale getirebilir siniz. Bu nedenle konu hakkında uzunca bir araştırma yapmadan kesinlikle Rom atma ve Root işlemlerine kalkışmayınız.

-------------------------------

2. Kaç Adet Rom Mevcut ?

Telefon üreticilerinin telefona uygun olarak özelleştirerek yayınladıkları ve diğer 3. kişilerin yayınladıkları olmak üzere 2 çeşit Rom mevcuttur. Yeni bir Android telefon aldığınız zaman içerisinde hali hazırda yüklü olarak bulunan veya telefona ait aracı program ile yüklediğiniz Rom’lar üretici kaynaklıdır. Bu Romlar güvenilirdir ve telefonun sahip olduğu tüm özellikleri kapsar.

Birde 3. kişilerin çıkardığı Romlar var. Bu Romlar bazı araçların kullanıma kapatılması ile performans artışı olduğunu iddia eder. Belki de haklılar, özel Romlar oldukça iyi performans artışı sağlıyor olabilir, ancak güvenli mi?

Bildiğiniz gibi sanal dünyada bilgi çalma, hırsızlık, hacker’lik oldukça yaygın. Yüklediğiniz Rom içerisinde keylogger var mı- yok mu, yada herhangi başka bir aracı program ile sizin bilgileriniz çalınıp çalınmıyor mu bilemezsiniz. Güvensiz olmaları nedeniyle özel Romların tercih edilmesi tavsiye edilmez. En azından birincil telefonunuzda. Ki zaten belirtmiştik, performans artışı bazı özelliklerin durdurulması veya hiç çalışmaması ile sağlanıyor.

Eğer kullanmadığınız başka bir Android telefonunuz varsa ve bu tür işlere meraklıysanız korkusuzca denemeler yapabilirsiniz.


NOT : Bilgiler bana ait değildir.

Kaynak : androidhaberim.com adresinden alınmıştır.
 
Son düzenleme:
ROM yüklenmek istiyorsa oluşabilecek riskler göze alınmalı ve veriler yedeklenmelidir.

@Game Master Alıntı yaptığınızda kaynağını belirtmeniz gerekiyor.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı