RTİNGS verilerini yorumlama

Selam. Bugün RTİNGS verilerini nasıl yorumlanması gerektiği hakkında bir yazı yazacağım. Sürprizbozanlara tıklayarak içersindeki metni görüntüleyebilirsiniz. Keyifli okumalar.
Ele alacağım model: LG 27GL850-B https//www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gl850-b
Burada RTİNGS kendi görüşlerini ve monitörün pozitif, negatif yanlarını belirtir. İngilizceniz iyi değilse tarayıcınızın sağ üst köşesindeki 3 noktaya tıklayarak çevir seçeneğini seçip Türkçe okuyabilirsiniz. Yazmam gereken pek bir şey olduğunu düşünmüyorum.
Amazon Amerika için satın alma linki. Dolar bazında işliyor.
RTİNGS'in YouTube kanalı için hazırladığı İngilizce video.
Curve: Kavisli olup olmadığı.
Curve Radius: Kavisli ise kaç radyan olduğu yazar. Kavis derecesi azaldıkça yarıçap da azalacağından daha kavisli bir monitör olacaktır.
Weight(Without Stand): Monitörün stand hariç ağırlığı.
Weight(With Stand): Monitörün stand dahil ağırlığı
Width: Stand* genişliği.
Depth: Stand* derinliği.
Monitörün hareket kabiliyetleri anlatılır. Sviwel sağa sola, pivot dikey veya yatay kullanım, tilt aşağı veya yukarı eğim ve height adjustment yükseklik ayarıdır. Tabii her pivot, Sviwel, tilt ve height adjustment aynı olmuyor.
Height adjustment: Yükseklik ayarının olup olmadığı ve varsa kaç cm'ye kadar izin verildiği.
Sviwel range: Monitörün Sviwel destekleyip desteklemediği. Destekliyorsa kaç dereceye kadar desteklediği yazılır.
Tilt range: Bir monitör tilt desteklemiyorsa almayın. Zira şu ana kadar tilt desteklemeyen bir monitör ne gördüm ne duydum. Ancak her tilt özelliği aynı acılara destek vermez. Burada tilt acısını görüyorsunuz.
Eğer monitörünüz için bir stand almayı planlıyorsanız burada VESA desteği yazar. 75x75 VESA olan bir monitöre VESA 100x100 bir stand takamazsınız. Veyahut tam tersi.
Borders: Monitörün çerçeve kalınlığı yazar.
Standlı ve standsız incelik yazar. Standı ölçüm daha önemli. Zira masanızda klavye için yer kalmayabilir.
Thickness (With Stand): monitörün stand dahil kalınlığı.
Thickness (Without Stand): Monitörün stand hariç kalınlığı.
RTİNGS malzeme kalitesi hakkında kendi yorumunu yapar. Çeviriden tercüme ederek okuyabilirsiniz.
Kontrast oranından başlayarak monitör seçiminde önemli rol oynayan etmenler buradadır. Dikkatli okumanızı öneririm.
RTİNGS kontrast oranını ölçer. Yani en aydınlık nokta ile en karanlık nokta arasındaki farkın oranını hesaplar.
Paneller için genel kontrast oranı şu şekildedir:
TN:600:1 - 1000:1 arası olur. Genelde 700:1 ölçülür.
VA: 2500:1-4000:1 olur. Genelde 3000:1 olur.
IPS: 700:1 - 1300:1 arası olur. Genelde 890:1 civarı bir şey olur. 1000:1'den daha iyi IPS monitör bulursanız listenizde üst sıralara çıkması için bir etmen.
OLED: Genel değer 6000:1 ama pek bir referans yok. Monitör kısmına geçerler harika olacak.
Eğer monitörün bölgesel aydınlatma özelliği varsa RTİNGS puan verir. Vermemişse 0 puan sayılır ve bu bölgesel aydınlatmaya sahip olmadığını gösterir.
Bu monitörünüzün HDR açık değilken çıkabildiği maksimum parlaklıktır. Odanız çok güneş alıyor veya monitörünüz ışık gelen bir konumda ise 250 candela size yetmeyecektir. Tabi burada 32inç monitörü de 250 candela diye 24inç 250 candela ile aynı sınıfa koymayın.
Monitörün HDR açıkken çıkabildiği maksimum parlaklıktır. HDR 400-500-600-1000-1400'ün çıkabileceği pik parlaklık sırasıyla 400cd, 500cd, 600cd, 1000cd, 1400cd/m²'dir. HDR400 True Black ve HDR500 True Black hakkında fikrim yok. Ayrıca HDR10 ile HDR400 ve devamı karşılaştırılmamalı. HDR 10 10 bit için bir model.
İşte her panel burada da aynı değil. Ev kullanıcısı için pek önemli değil ama ofis kullanıcıları için önemli. Rtings puanını 7.5-8 üstü verdiyse ofis kullanıcıları için yeterlibir değer.
Pek dikkat edilesi değil. Sadece renk doğruluğu arayan kullanıcılar için her bölgenin eşit görünüp görünmediğini gösteren bir bildirge. 8.4-8.5 ve üstünü alıyorsa sorun teşkil etmiyor.
Bu benim için monitör seçiminde en önemli etmen. Bu nedenle üstünde duracağım ve öyle yok "IPS panellerin hepsinde var. Kaçamazsınız. Madem öyle VA panel alın" diyecek kişiler burayı okusun.
Ne zaman etki eder: Karanlık ve karanlığa yakın oda, sahne ve nesnelerde kendini fark ettirir.
Ne kadar önemli: Oda koşullarına göre değişir ama kimsenin hep aydınlık veya karanlıkta kullandığını düşünmüyorum. Hatta monitör sizinle birlikte birkaç ev bile görebiliyor. Yani değişik ortam koşulları için uygun olmalı. Burada dümdüz gitmeyeceğim. Panele göre değil modele göre yorumlamanızın en iyi kanıtı :cool:.
IPS: İyi bir IPS https://i.rtings.com/assets/products/r5QkrrUi/viewsonic-vx2758-2kp-mhd/uniformity-large.jpg
Bu panelin ortası yok :D.
Kötü bir IPS https://i.rtings.com/assets/products/R0nb6DTS/lg-27gl850-b/uniformity-large.jpg

İyi bir VA https://i.rtings.com/assets/products/7eKPcxvk/samsung-odyssey-g7-lc32g75t/uniformity-large.jpg
Ortalama bir VA https://i.rtings.com/assets/products/EY50Bd8v/samsung-t55/uniformity-large.jpg
Kötü bir VA https://i.rtings.com/assets/products/8C1thidm/samsung-odyssey-g5-lc27g55t/uniformity-large.jpg

İyi bir TN https://i.rtings.com/assets/products/c13ilLJd/benq-zowie-xl2546k/uniformity-large.jpg
Referans alabileceğim model yok :(.
Kötü bir TN https://i.rtings.com/assets/products/wrAn45rS/benq-zowie-xl2411p/uniformity-large.jpg
Burayı Atlıyorum. ICC profillerini kullanmanızı önermem. Model aynı bile sapmalar olqbiyor. Hatta oda koşulları da etkili oluyor. Bu yüzden bir yere gideyim yaptırayım olmaz.
SDR Renk Gamutu yazar. Yani ARGB ve sRGB. Dijital içerik üreticileri için %100 sRGB. Baskı işlerine gidecekler için mümkün olduğunca yüksek ARGB veya NTSC değeri lazım. Freelance çalışanlar için her ikisi de. Film için de DCI P3 renk gamutu önemli. Hem çekilirken hem de projeksiyonlar için.
NTSC değeri olarak CIE:1931'i ele alın. ARGB ile CIE:1931'de yakınlar.
Ek olarak sRGB değeri için Display Specifications değerine bakın.
Not: Ofis yazılım ve metin okuma için bu değerlerin pek anlamı yok.
Arkadaşlar burayı yazmaya üşendim. E ne alacağım ben diyorsanız:
Öneri konusunun üstünden 1 sene geçtiyse şu konuları okuyun:
İyi tamam bu monitör X uzayının bilmem kaçıncı kapsıyor ama ne kadarını doldurabiliyor? Bu değerler kapsadığı alanda kapladığı yeri gösteriyor. Hala pek bir bilgim yok.
Burada RTİNGS'in verdiği puan sallamasyon arkadaşlar. Kim ne derse desin. Eğer burada iz görüyorsanız bu monitörün ghost image, diğer adıyla frozen pixel problemi vardır. Bunun geçici çözümler mevcut ama mümkün olduğu kadar tercih etmeyin derim.
Ghost image ya da frozen pixel nedir?: Ekranda uzun süre alan bir görüntü(Windows görev çubuğu, kanal logoları, oyundaki bilgi göstergeleri vb.) Eğer ekranda farklı bir görüntü olmasına rağmen orada beliriyorsa frozenpixel diğer adıyla ghost image sorunu yaşıyorsunuz demek oluyor.
Burada ana etmen bit derinliğidir. 10bit bir monitör ile 8bit bir monitör arasındaki en büyük fark budur. Hani şu gökyüzünde katman katman renk geçişleri veya pikselleşme oluyorsa bit derinliği buradaki en önemli faktör.
Bit derinliğine ek olarak siyah gradyanları kontrast oranı ve siyah tek düzelik belirler. Ne kadar iyi kontrast ve siyah tek düzelik, o kadar iyi siyah gradyan. Ayrıca model sorunlu da olabilir. Bakmakta fayda var.
Color Bleed'i atladım.
Monitörün yansıma miktarını görseli var burada. Eğer odanızda açık renkli ve yansıtıcı şeyler varsa bakanımızda fayda var.
27 inç 1080p bir monitör bazen 24inç 1080p kadar iyi olabilir. 7 puan ve üstünde kalmaya çalışın. Ayrıca bir monitör sırf bu yüzden düşük çözünürlüklü gibi gelebilir.
Ve ek olarak siyah ya da harflerin ve rakamların farklı renklerde veya farklı renkte bir çerçeveye sahip olmasının sebebi bunun düşük olmasıdır.
(Üst fotoğraf Windows ClearType açık, alt kapalı)

Altta da subpixel layout'u görüyorsunuz. Yani bir pikselin beyaz rengi oluşturmak için kullandığı kırmızı, yeşil ve mavinin dizilimini. Genellikle RGB olur ama GBR ve BGR da olabilir. Etkisi hakkında pek fikrim yok.
Monitörde 1ms ve TN panel olmakla yazmakla tepkime iyi olmadı. Eğer 7/24 veya uzun zaman boyunca CS tarzı oyunlar oynuyorsanız dikkat edilmeli. Harici kullanımlarda gerek olmadığını düşünüyorum. Hatta bazı kullanıcılar için rahatsız edici bile olabilir. Bu yüzden filmlere motion blur ekleniyor.
RTİNGS ve kutucuğu net bir şekilde okunuyorsa iyi bir tepkime.
Harfler birbirine karışacak gibiyse orta derece.
Harflerin arası beyazlamışsa kötü bir tepkime.
Panele göre yorum yapmayın. Modele göre yorum yapın. Mesela X24ih XL2411P'den tepkime olarak daha iyidir.
Aklım karıştı, sadece monitör alacağım diyenler için:
 
Selam. Bugün rtings verilerini nasıl yorumlanması gerektiği hakkında bir yazı yazacağım. Sürprizbozanlara tıklayarak içersindeki metni görüntüleyebilirsiniz. Keyifli okumalar.
Ele alacağım model: LG 27GL850-B https//www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gl850-b
burada rtings kendi görüşlerini ve monitörün pozitif, negatif yanlarını belirtir. İngilizceniz iyi değilse tarayıcınızın sağ üst köşesindeki 3 noktaya tıklayarak çevir seçeneğini seçip Türkçe okuyabilirsiniz. Yazmam gereken pek bir şey olduğunu düşünmüyorum.
Amazon Amerika için satın alma linki. Dolar bazında işliyor.
Rtings'in YouTube kanalı için hazırladığı İngilizce video.
curve: Kavisli olup olmadığı.
Curve radius: Kavisli ise kaç radyan olduğu yazar. Kavis derecesi azaldıkça yarıçap da azalacağından daha kavisli bir monitör olacaktır.
Weight(without stand): Monitörün stand hariç ağırlığı.
Weight(with stand): Monitörün stand dahil ağırlığı
width: Stand* genişliği.
Depth: Stand* derinliği.
monitörün hareket kabiliyetleri anlatılır. Sviwel sağa sola, pivot dikey veya yatay kullanım, tilt aşağı veya yukarı eğim ve height adjustment yükseklik ayarıdır. Tabii her pivot, sviwel, tilt ve height adjustment aynı olmuyor.
Height adjustment: Yükseklik ayarının olup olmadığı ve varsa kaç Cm'ye kadar izin verildiği.
Sviwel range: Monitörün sviwel destekleyip desteklemediği. Destekliyorsa kaç dereceye kadar desteklediği yazılır.
Tilt range: Bir monitör tilt desteklemiyorsa almayın. Zira şu ana kadar tilt desteklemeyen bir monitör ne gördüm ne duydum. Ancak her tilt özelliği aynı acılara destek vermez. Burada tilt acısını görüyorsunuz.
eğer monitörünüz için bir stand almayı planlıyorsanız burada VESA desteği yazar. 75x75 VESA olan bir monitöre VESA 100x100 bir stand takamazsınız. Veyahut tam tersi.
borders: Monitörün çerçeve kalınlığı yazar.
standlı ve standsız incelik yazar. Standı ölçüm daha önemli. Zira masanızda klavye için yer kalmayabilir.
Thickness (with stand): Monitörün stand dahil kalınlığı.
Thickness (without stand): Monitörün stand hariç kalınlığı.
rtings malzeme kalitesi hakkında kendi yorumunu yapar. Çeviriden tercüme ederek okuyabilirsiniz.
kontrast oranından başlayarak monitör seçiminde önemli rol oynayan etmenler buradadır. Dikkatli okumanızı öneririm.
rtings kontrast oranını ölçer. Yani en aydınlık nokta ile en karanlık nokta arasındaki farkın oranını hesaplar.
Paneller için genel kontrast oranı şu şekildedir:
TN:600:1 - 1000:1 arası olur. Genelde 700:1 ölçülür.
VA: 2500:1-4000:1 olur. Genelde 3000:1 olur.
IPS: 700:1 - 1300:1 arası olur. Genelde 890:1 civarı bir şey olur. 1000:1'den daha iyi IPS monitör bulursanız listenizde üst sıralara çıkması için bir etmen.
OLED: Genel değer 6000:1 ama pek bir referans yok. Monitör kısmına geçerler harika olacak.
eğer monitörün bölgesel aydınlatma özelliği varsa rtings puan verir. Vermemişse 0 puan sayılır ve bu bölgesel aydınlatmaya sahip olmadığını gösterir.
bu monitörünüzün HDR açık değilken çıkabildiği maksimum parlaklıktır. Odanız çok güneş alıyor veya monitörünüz ışık gelen bir konumda ise 250 candela size yetmeyecektir. Tabi burada 32inç monitörü de 250 candela diye 24inç 250 candela ile aynı sınıfa koymayın.
monitörün HDR açıkken çıkabildiği maksimum parlaklıktır. HDR 400-500-600-1000-1400'ün çıkabileceği pik parlaklık sırasıyla 400CD, 500CD, 600CD, 1000CD, 1400cd/m²'dir. HDR400 true Black ve HDR500 true Black hakkında fikrim yok. Ayrıca HDR10 ile HDR400 ve devamı karşılaştırılmamalı. HDR 10 10 Bit için bir model.
işte her panel burada da aynı değil. Ev kullanıcısı için pek önemli değil ama ofis kullanıcıları için önemli. Rtings puanını 7.5-8 üstü verdiyse ofis kullanıcıları için yeterlibir değer.
pek dikkat edilesi değil. Sadece renk doğruluğu arayan kullanıcılar için her bölgenin eşit görünüp görünmediğini gösteren bir bildirge. 8.4-8.5 ve üstünü alıyorsa sorun teşkil etmiyor.
bu benim için monitör seçiminde en önemli etmen. Bu nedenle üstünde duracağım ve öyle yok "IPS panellerin hepsinde var. Kaçamazsınız. Madem öyle VA panel alın" diyecek kişiler burayı okusun.
Ne zaman etki eder: Karanlık ve karanlığa yakın oda, sahne ve nesnelerde kendini fark ettirir.
Ne kadar önemli: Oda koşullarına göre değişir ama kimsenin hep aydınlık veya karanlıkta kullandığını düşünmüyorum. Hatta monitör sizinle birlikte birkaç ev bile görebiliyor. Yani değişik ortam koşulları için uygun olmalı. Burada dümdüz gitmeyeceğim. Panele göre değil modele göre yorumlamanızın en iyi kanıtı :cool:.
IPS: İyi bir IPS https://i.rtings.com/assets/products/r5QkrrUi/viewsonic-vx2758-2kp-mhd/uniformity-large.jpg
Bu panelin ortası yok :D.
Kötü bir IPS https://i.rtings.com/assets/products/R0nb6DTS/lg-27gl850-b/uniformity-large.jpg

İyi bir VA https://i.rtings.com/assets/products/7eKPcxvk/samsung-odyssey-g7-lc32g75t/uniformity-large.jpg
Ortalama bir VA https://i.rtings.com/assets/products/EY50Bd8v/samsung-t55/uniformity-large.jpg
Kötü bir VA https://i.rtings.com/assets/products/8C1thidm/samsung-odyssey-g5-lc27g55t/uniformity-large.jpg

İyi bir TN https://i.rtings.com/assets/products/c13ilLJd/benq-zowie-xl2546k/uniformity-large.jpg
Referans alabileceğim model yok :(.
Kötü bir TN https://i.rtings.com/assets/products/wrAn45rS/benq-zowie-xl2411p/uniformity-large.jpg
burayı atlıyorum. Icc profillerini kullanmanızı önermem. Model aynı bile sapmalar olqbiyor. Hatta oda koşulları da etkili oluyor. Bu yüzden bir yere gideyim yaptırayım olmaz.
sdr renk gamutu yazar. Yani ARGB ve sRGB. Dijital içerik üreticileri için %100 sRGB. Baskı işlerine gidecekler için mümkün olduğunca yüksek ARGB veya NTSC değeri lazım. Freelance çalışanlar için her ikisi de. Film için de dcı P3 renk gamutu önemli. Hem çekilirken hem de projeksiyonlar için.
NTSC değeri olarak cıe: 1931'i ele alın. ARGB ile cıe: 1931'de yakınlar.
Ek olarak sRGB değeri için display specifications değerine bakın.
Not: Ofis yazılım ve metin okuma için bu değerlerin pek anlamı yok.
Arkadaşlar burayı yazmaya üşendim. E ne alacağım ben diyorsanız:
Öneri konusunun üstünden 1 sene geçtiyse şu konuları okuyun:
iyi tamam bu monitör X uzayının bilmem kaçıncı kapsıyor ama ne kadarını doldurabiliyor? Bu değerler kapsadığı alanda kapladığı yeri gösteriyor. Hala pek bir bilgim yok.
burada Rtings'in verdiği puan sallamasyon arkadaşlar. Kim ne derse desin. Eğer burada iz görüyorsanız bu monitörün Ghost image, diğer adıyla frozen pixel problemi vardır. Bunun geçici çözümler mevcut ama mümkün olduğu kadar tercih etmeyin derim.
Ghost image ya da frozen pixel nedir? Ekranda uzun süre alan bir görüntü(Windows görev çubuğu, kanal logoları, oyundaki bilgi göstergeleri vb.) Eğer ekranda farklı bir görüntü olmasına rağmen orada beliriyorsa frozenpixel diğer adıyla Ghost image sorunu yaşıyorsunuz demek oluyor.
burada ana etmen Bit derinliğidir. 10Bit bir monitör ile 8Bit bir monitör arasındaki en büyük fark budur. Hani şu gökyüzünde katman katman renk geçişleri veya pikselleşme oluyorsa Bit derinliği buradaki en önemli faktör.
Bit derinliğine ek olarak siyah gradyanları kontrast oranı ve siyah tek düzelik belirler. Ne kadar iyi kontrast ve siyah tek düzelik, o kadar iyi siyah gradyan. Ayrıca model sorunlu da olabilir. Bakmakta fayda var.
Color Bleed'i atladım.
monitörün yansıma miktarını görseli var burada. Eğer odanızda açık renkli ve yansıtıcı şeyler varsa bakanımızda fayda var.
27 inç 1080p bir monitör bazen 24inç 1080p kadar iyi olabilir. 7 puan ve üstünde kalmaya çalışın. Ayrıca bir monitör sırf bu yüzden düşük çözünürlüklü gibi gelebilir.
Ve ek olarak siyah ya da harflerin ve rakamların farklı renklerde veya farklı renkte bir çerçeveye sahip olmasının sebebi bunun düşük olmasıdır.
(Üst fotoğraf Windows cleartype açık, alt kapalı)

Altta da subpixel Layout'u görüyorsunuz. Yani bir pikselin beyaz rengi oluşturmak için kullandığı kırmızı, yeşil ve mavinin dizilimini. Genellikle RGB olur ama gbr ve bgr da olabilir. Etkisi hakkında pek fikrim yok.
monitörde 1ms ve TN panel olmakla yazmakla tepkime iyi olmadı. Eğer 7/24 veya uzun zaman boyunca CS tarzı oyunlar oynuyorsanız dikkat edilmeli. Harici kullanımlarda gerek olmadığını düşünüyorum. Hatta bazı kullanıcılar için rahatsız edici bile olabilir. Bu yüzden filmlere Motion blur ekleniyor.
Rtings ve kutucuğu net bir şekilde okunuyorsa iyi bir tepkime.
Harfler birbirine karışacak gibiyse orta derece.
Harflerin arası beyazlamışsa kötü bir tepkime.
Panele göre yorum yapmayın. Modele göre yorum yapın. Mesela X24ih XL2411P'den tepkime olarak daha iyidir.
Aklım karıştı, sadece monitör alacağım diyenler için:

Hocam bu tüm ürünler için geçerli değil mi sadece monitörlere özel değil.
 
Hocam bu tüm ürünler için geçerli değil mi sadece monitörlere özel değil.
Monitör bölümü için açtım denebilir. Televizyonlar daha farklı yorumlanmalı. Özellikle arayüz bakımından.
 

Geri
Yukarı