Sorun yaşanan SSD'yi kullanmaya devam etmek mantıklı mı?

EpicProblems

Kilopat
Katılım
29 Eylül 2017
Mesajlar
67
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
SSD veya HDD modeli
Transcend TS240GSSD220S SATA 3.0 2.5" 240 GB SSD
Anakart
H610M K DDR4 Gigabyte
PSU sorunum arada bir anda kapanan bilgisayarımın bir süre sonra SSD'yi görmemesinden dolayı M.2 SSD'ye geçiş yaptım. Şimdi kasamdan söktüm zamanında eski laptop harddisklerimi USB olarak kullanmak için aldığım HDD kutusuna koydum taktım çalışmadı ben de dedim zaten bozuk bunu sökeyim.

İçini açtım önce kokladım sorun yok, makro lens altında inceledim yine sorun yok, multimetre ile devre elemanlarının kısadevre ve direnç kontrollerini yaptım yine sorun yok. Sonra dedim acaba temizlesem ne olur hafif pislenmişti(pislenmiş derken bu dumanı çıkan şeyden biraz kahverengi olmuştu toz vs. değil) 8 yıl oldu nihayetinde.

İzopropil alkol ile hem kasasını kem tüm kartı iyice antistatik fırça ile fırçaladım. Tamamen kurumasının ardından taktım ve çalıştı ama içerisindeki verilerin %90'ı kaybolmuştu sadece Core Windows dosyaları olduğunu fark ettim. Biçimlendirdim ve USB3.0 portunda hız testi yaptım hız testimi fotoğraf olarak paylaşacağım. Değerler USB portu ve HDD kutusunun kalitesinden dolayı bana biraz az gibi geldi.

Şimdi HD Tune ile testini de yaptım Full yeşil. Kasamın içerisine 2. SSD olarak takmayı düşünüyorum ama kasamın içerisinde bunu takmam için fazla çaba sarf etmem gerekiyor sizce takmalı mıyım tekrar sorun çıkartır mı yoksa sadece anlık güç kesintilerinden veri kaybına mı uğrayıp farklı bir durum mu oluşmuştur.

SSD markası: Transcend TS240GSSd220s SATA 3.0 2.5" 240 GB SSD.
Kullanım süresi: 8 yıl.
Yazılan toplam veri: 40TB.
Fabrika Okuma/Yazma verisi: 500/330 MB/s
Fabrikanın garanti ettiği toplam yazma: 80TB.

Test USB3.0 portu ve HDD kutusu ile yapılmıştır.
 

Dosya Ekleri

  • ssd test.png
    ssd test.png
    30,2 KB · Görüntüleme: 12
Elimde Adata su 630 var, kendisi 3 defa okuma hatası vermiş, ve bilgisayar tarafından 2 sefer bilgisayarda takılı olmasına rağmen görünmemişti. Şu an içinde oyunlarım var bu oyunlarda yedekler var ve SSD'de değerli verilerimi saklamıyorum bu şekilde kullanıyorum bu şekilde kullanmanı tavsiye ederim hocam. Bu hatalara rağmen sağlığı 98.
 
SSD'lerin en büyük düşmanı elektrik kesintisi hocam. Veri kaybı kaçınılmazdır.
Sisteme zarar vermez ama herhangi bir kesintide içindeki veriler tekrar çöp olabilir. Önemli verileri yüklemeden kullanın derim. Eğer gerçekten ölseydi takınca sistemi kitlerdi. Kısaca kullanmaya devam.
 
İlginiz için çok teşekkür ederim arkadaşlar, dediğiniz gibi kasama monte edeceğim ve içerisine değerli verilerimi koymayacağım oyun filan kurarım giderse oyun gider ileriye dönük sıkıntı yaşarsam gözükmeme ve veri kaybı gibi bu konu üzerinden tekrardan yazarım.
 
Veri kaybı için herhangi bir şey yapılmaz ama daha daha 40 TB veri yazılmış. Yarısı yani. Kesintilere maruz kalmadıkça uzun süre kullanacağınızı düşünüyorum. Eğer görmeme gibi bir durum olursa BIOS üzerinden görünüp görünmediğine bakın hocam. Orada yoksa muhtemelen geri gelmez artık. İyi Sosyaller.
 
Veri kaybı için herhangi bir şey yapılmaz ama daha daha 40 TB veri yazılmış. Yarısı yani. Kesintilere maruz kalmadıkça uzun süre kullanacağınızı düşünüyorum. Eğer görmeme gibi bir durum olursa BIOS üzerinden görünüp görünmediğine bakın hocam. Orada yoksa muhtemelen geri gelmez artık. İyi Sosyaller.
Dediğim işlemi yapmadan önce sorun yaşadığımda biosta gözükmüyordu ama şimdi takdığımda biosta gözüküyor ve herhangi bir problem gözükmüyor şimdilik testlerimi kasama taktıktan sonrada yaptım aynı sonucu alıyorum. Sanırım sadece veri kaybı ile kurtardım. Yedek SSD olmuş oldu.
 
Dediğim işlemi yapmadan önce sorun yaşadığımda BIOS'ta gözükmüyordu ama şimdi takdığımda BIOS'ta gözüküyor ve herhangi bir problem gözükmüyor şimdilik testlerimi kasama taktıktan sonra da yaptım aynı sonucu alıyorum. Sanırım sadece veri kaybı ile kurtardım. Yedek SSD olmuş oldu.

O zaman hocam sistem kitleyinceye kadar devam😅
 

Yeni konular

Geri
Yukarı