Üniversite gerçekten şart mı?

Hocam bende grafik tasarım işlerine ilgiliyim ama üniversitede bu bölüm sayısal. Fakat ben 10+10 işlemini yaparken bile hesap makinesi açtığımı hatırlıyorum bende temelinde temeli yok ben ne yapmalıyım?
Maalesef ülkemizin sinav sisteminin sorunlarından birisi hocam keşke daha iyi üniversite kabul sistemi olsa ama...
 
Üniversiteyi sadece eğitim olarak düşünmen yanlış, farklı bir hayat tecrübesi olarak düşün. Bir sürü yeni insan yeni tip yeni deneyim olarak düşün. Şu an ki çevreni düşün bu oluşmuş oturmuş bir çevre ama üniversiteye gidince o kadar farklı insan ve tip göreceksin ki hepsi bir tecrübe olacak sana.
Hayatının geri kalanını sefil olarak yaşayacaksa, hiçbir anlamı yok. Eğer ailesi de zor durumda ise oradaki 4 yıl onun için zaman kaybı olacaktır. O senin dediğin tecrübeyi hayata bu yaşta atılıp da pek tabi ki öğrenebilir. Sağlıklı bir gelecek vaad etmiyorsa Üniversiteye gitmek bence gereksizdir. Hatta hayatını zora soktuğun için yanlıştır.
 
Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkürler, fakat aslında durum biraz da ailem ile ilgili.

Örneğin beni dershaneye göndermek istiyorlar, sorun yok hayhay giderim fakat asıl problem şu, ekonomik durumumuz çok iyi değil, ailemin dershaneye ayıracak bir bütçesi yok bununda farkındayım, eğer beni bir yerlere gönderirseler ve orada da batırırsam bu sefer hem zamanım gider hem de elde olan parayıda kaybetmiş oluruz.

Üstelik şuan yaptığım işler dediğim gibi güzel para kazandırıyor zaman zaman babama borç para verdiğim bile oldu. Bunların yanında bir de klasik ergenlik sancıları var hepinizin bildiği muhabbetler çok detaya girmeye gerek olduğunu sanmıyorum, aklım darma dağın durumda vallahi nereye yönelsem üstüme üstüme geliyor sanki.
 
Hayatının geri kalanını sefil olarak yaşayacaksa, hiçbir anlamı yok. Eğer ailesi de zor durumda ise oradaki 4 yıl onun için zaman kaybı olacaktır. O senin dediğin tecrübeyi hayata bu yaşta atılıp da pek tabi ki öğrenebilir. Sağlıklı bir gelecek vaad etmiyorsa Üniversiteye gitmek bence gereksizdir. Hatta hayatını zora soktuğun için yanlıştır.
Bir nebze arkadaşın dediği doğru sayılır ama bunu yaparken sevdiği bir alanın iş olanağı yüksek bir bölümünde okuması ve kendini çok gelistirmesi gerekir aksi takdirde evet dediği gibi yeni ortam yeni insanlarla tanışacak güzel ama bu dediklerimi yapmadığı zamanda yarı yarıya boşa giden 4 yıl olmuş olacak.
 
Hocam her şey para değil haklısınız, amacım çok para kazanmak falan da değil zaten, ufak şeylerden mutlu olabilen biriyim stabil bir hayatım olsa geçinip gitsem yeter de artar bana.

Fakat istanbul şartlarında minimum 50-60k almam gerekiyor bekar bir erkek olarak, ekonomik refaha ulaştıktan sonra zaten kişisel gelişimimi de gerek kültürel gerek sosyolojik anlamda sağlayabileceğimi düşünüyorum.
Bahsettiğiniz şeyler paraya bağlı değil. Bu kadar darlanmayın karanlığa düşmeyin şart görmeyin hocam parayı... Kişisel gelişim için kim demiş paraya ihtiyaç var diye kim demiş para olmadan kültürel ve sosyal açıdan gelişemezsin diye. Bu bahsettiklerinizin hepsini bir adet kitap ile bile yapabilirsiniz. Açın mesela filmler izleyin. Kitaplar okuyun. Spor yapın. Dışarı çıkın rastgele biri ile konuşun veya bahsettiğimiz gibi üniversiteye gidip ortamlara girin. Klüplere katılın...
 
Maddi durumunuz yoksa KPSS sınavına girip memur olarak 35k maaş alarak çalışabilirsin. 2-3 yıl birikim yaptıktan sonra istifa edip üniversiteye gidebilirsiniz.

Ben şu an böyle yapmayı düşünüyorum.

KPSS'nin şartları nedir hocam?

Ve mesela TYT ile farkı nedir yani orada da sağlam matematik neti çıkartmalı mıyız?

Cümlelerimden de anlamışsınızdır akademik hayat ile ilgim alakam kalmadı, haliyle getirisi olan alanlara yöneldim.
 
KPSS'nin şartları nedir hocam?

Ve mesela TYT ile farkı nedir yani orada da sağlam matematik neti çıkartmalı mıyız?

Cümlelerimden de anlamışsınızdır akademik hayat ile ilgim alakam kalmadı, haliyle getirisi olan alanlara yöneldim.
1713897021071.png
1713897034381.png

Kaynak: 2024 KPSS Ortaöğretim Konuları ve Soru Dağılımı, Doğru oldugunu düsünüyorum.
 
@sihirdarvarisi@sihirdarvarisi Yaptığın işten zevk alıyorsan ve bu işin sağlam bir geleceği olacağına inanıyorsan bence zaman kaybetme. Ha bak bu şöyle de olabilir. Misal bir bölüme girersin sonra o bahsettiğin işi de yapmaya devam eder ve geliştirirsin. Bu sayede hem diploman olur hem de bu işe sahip olursun ve belki de mezun olduğunda o işi daha da geliştirerek devam ettirirsin. Ama en azından bir diploman olur. Ha diploma ne boka yarar? Durumdan duruma değişir ancak iyi para kazanıyorsan o işten, diploma yalnızca bir kağıt parçasıdır.

Eğer Üniversite okumak senin şu an halihazırda yaptığın işe engelse, o işte gelişmen için bir zaman kaybıysa okuma. Lise diplomanı alırsın kendine belki de bir şirket kurarsın yahut yaptığın işlerde gelişim gösterirsin.
 
Hocam peki mesela ben liseden mezun olduktan sonra, direkt girebiliyor muyum girmek için bir şartı falan yok mu?

@sihirdarvarisi@sihirdarvarisi yaptığın işten zevk alıyorsan ve bu işin sağlam bir geleceği olacağına inanıyorsan bence zaman kaybetme. Ha bak bu şöyle de olabilir. Misal bir bölüme girersin sonra o bahsettiğin işi de yapmaya devam eder ve geliştirirsin. Bu sayede hem diploman olur hem de bu işe sahip olursun ve belki de mezun olduğunda o işi daha da geliştirerek devam ettirirsin. Ama en azından bir diploman olur. Ha diploma ne boka yarar? Durumdan duruma değişir ancak iyi para kazanıyorsan o işten, diploma yalnızca bir kağıt parçasıdır.

Eğer üniversite okumak senin şu an halihazırda yaptığın işe engelse, o işte gelişmen için bir zaman kaybıysa okuma. Lise diplomanı alırsın kendine belki de bir şirket kurarsın yahut yaptığın işlerde gelişim gösterirsin.

Hocam açıkçası hiç garantisi olan bir iş değil, dolayısıyla iş bile demiyorum bu yaptığıma.
Öyle kendi çapımda birikim yapmama yarıyor ve aileme mümkün olduğunca yük olmuyorum, işte spor paramdır yemek paramdır giyim paramdır kendi cebimden veriyorum hepsini.

Ondan dolayı geleceği olduğunu düşünmüyorum, fakat şöyle bir artısı var.
Her gün web ile ilgili bir sorunu çözüyorum ister istemez, dolayısıyla HTML, CSS bazen Python, C# yani hepsi ile haşır neşirim.

Teknolojiye ve bilişime hakim olduğumu düşünüyorum ve bunlar ile uğraşmaktan oldukça keyif alıyorum, örneğin bomboş bir zamanımda açıp oyun oynamak yerine VS Code'da zaman geçirdiğimi bilirim. Yani bir şeyleri üretmek ve geliştirmek beni mutlu ediyor, hatta aklımı kurcalayan bir çok derdi o developer konsolu ekranlarına bıraktığım günler oldu :D

Fakat arkadaşların da dediği gibi tamamen sözel olan web developing de bile şıkır şıkır sallanan bir üniversite diploması istiyor şirketler, e bunun içinde iyi bir matematik bilgin olması gerekiyor.
 
Hocam peki mesela ben liseden mezun olduktan sonra, direkt girebiliyor muyum girmek için bir şartı falan yok mu?
Hocam KPSS Ortaöğretim(Lise), Önlisans ve Lisans var. Önlisans(2 yıl) ve Lisans(4 yıl) üniversite mezunları için.

KPSS Ortaöğretim 2 yılda 1 oluyor. Diğerleri her yıl oluyor.

O yüzden KPSS Ortaöğretim 11.sınıfsanız şuan girebilirsiniz diye biliyorum. Aldığınız puan 2 yıl geçerli oluyor.

Sınav en yüksek not 100. Puanınız yeterliyse Memurluk vs. girebilirsiniz. Mülakatta torpil dönüyor diyorlar ama Merkezi Atamalarda puana göre atanıyorsunuz.

Bende internette araştırdıgım kadarıyla bilgilerimi paylaştım. Bende bu sene gireceğim.

KPSS Ortaöğretim sınavı 15 Eylülde.
 

Geri
Yukarı