JavaScript URL yoluyla JSON olarak bilgi çekilmesi bir API midir?

filozofunpiri

Centipat
Katılım
13 Temmuz 2022
Mesajlar
106
Postman ile şöyle http://localhost:3000/show/0 URL gönderdiğimde ID 2 olan kullanıcının bilgilerini alıyorum. Bu ufak bir API mı?

Eğer bu bir API ise şöyle bir uygulama geldi aklıma. Telefonlarla ilgili bir site olsa ve URL'i böyle olsa http://localhost:3000/phones/iphone15. ve sayfada iPhone 15 ile ilgili, veritabanından getirdiğim teknik bilgiler yer alıyor diyelim. Kullanıcı bu URL'e postman ile istek atıp da JSON formatında bu bilgileri elde etse bu bir API mı olmuş oluyor?

Ekran görüntüsü 2023-12-25 231704.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
API yaptığınız sistemin adı oluyor. Yaptığınız uygulama başka uygulamalar ile iletişime geçebilen bir arabirime sahip olmuş oluyor. API zaten bu demek Application Programming Interface.

Kullanıcı bu URL'e postman ile istek atıp da JSON formatında bu bilgileri elde etse bu bir API mı olmuş oluyor?
Kullanıcı genelde Postman gibi araçlarla istek atmaz. Postman gelişmiş kullanıcılar için tasarlanmış API'lara istekleri kolaylaştırmak test etmek, yazılım geliştirmek için tasarlanmış bir yazılım.

Siz Technopat'a bu mesajı gönderirken web tarayıcınız haricinde fazladan bir yazılım kullanmadınız. Technopat'ın web sitesine girdiniz kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazdınız giriş yaptınız. Technopat'ın veritabanında kullanıcı adınız şifreniz doğru olduğu için bir istekte (POST isteği) bulunarak başarılı bir şekilde giriş yaptınız, eğer şifreniz yanlış olsaydı gönderdiğiniz isteğe karşı muhtemelen başarısız bir geri dönüş alacaktınız. Konuyu açarken yine başka bir istekte bulundunuz. Anlayacağınız çoğu kullandığınız websitesinin Technopat'ın gibi bir API yapısı var. Siz istekte bulunuyorsunuz API kabul ediyor ya da etmiyor ve ona göre dönüş yapıyor. API tümleşik bir uygulama yapısı sadece bahsettiğiniz yapıyla kısıtlı değil.
 
Son düzenleme:
API (Application Programming Interface), farklı yazılım uygulamaları veya servislerinin, önceden belirlenmiş protokoller üzerinden birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan arabirimdir. API'ler, geliştiricilerin API'yi doğru şekilde kullanabilmelerini ve entegrasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlamak için genellikle bir dokümantasyona sahiptir.

Verdiğiniz örnek, HTTP protokolü üzerinden iletişim kurarak, bir web sunucusundan istemcilere (örneğin, web tarayıcıları veya Postman gibi programlar) veri sağlayan küçük bir Web API örneğidir. Modern Web API'ler, gereksinimlerine göre REST, SOAP, GraphQL gibi çeşitli modellerin standartlarına uygun olarak geliştirilirler.

API'ler elbette Web ile sınırlı değil; donanım düzeyinde Hardware API, işletim sistemi düzeyinde Operating System API ya da veri tabanlarına erişimi sağlayan Database API gibi farklı API türleri bulunur.
 

Geri
Yukarı