X99-A ve 5820K tabanlı sistem geç açılıyor

Sisteme bağlı olan DVD, kart okuyucu vb. cihazları çıkartıp deneyin. Sorun çözülürse; Daha sonra çıkarttığınız cihazları tek tek takarak bilgisayarı açın. Bu şekilde açılmayı yavaşlatan cihazı bulabilirsiniz.
Ayrıca Windows 7 ve öncesi işletim sistemleri çok geç açılmaktadır. Windows 8.1 kullanın.
BIOS'ta boot sıralamasını düzenleyin.
 
Abi peki Fast Boot bir işe yararmı? Sistem daha hızlı açılıyor galiba? Fast Boot sayesinde.

Fast boot her anakartta yok. Şimdi zaten kullanma kılavuzunu indirip yapması gereken ayarları yazacağım.

PDF dosyasından kopyalama yapmaya izin vermeyen ASUS'un zihniyetine buradan selam yolluyorum öncelikle!

Yapılması gereken BIOS ayarları:
  • Fast Boot - Enabled
  • Boot Logo Display - Disabled
  • CSM - Disabled (Bu ayardan sonra PC açılmazsa ekran kartının UEFI desteği yok demektir.)
  • Boot Device Control - UEFI Only
  • Secure Boot - Windows UEFI Mode
 
Evet, PC ilk açılınca zaten siyah ekran gelir. Bundan daha doğal bir şey yok... Modern sistemler artık BIOS ekranını göstermiyor bile...
  • Windows 7 kurduysanız bu sisteme zaten bence hiç konu açmayın, çünkü 7'de UEFI desteği yok ve 7'ye destek vermiyoruz!
  • Windows 8.1 kurduysanız bunu da 64 Bit ve UEFI olarak kurmanız gerek.
  • UEFI Windows 8.1 64 Bit kurdunuz ama halen mi yavaş açılıyor ? O zaman eğer Zotac GTX 970 ekran kartınız UEFI destekliyorsa, ki size gelen bir mailde desteklediği yazmakta -ama ne hikmetse sitelerinde belirtilmemiş, BIOS'tan UEFI modunu UEFI with CSM değil, sadece UEFI yapın. CSM'i devre dışı bırakın.
O siyah ekranın 15 saniye sürmesi doğalmı peki hocam? Bios donanımları okurken bir terslik olursa veya o donanımı okumakta zorlanırsa bu sorun yaşanabilir diye düşündüm ben. O yüzden Kart okuyucuyu çıkarın dedim.
 
Phoenix Rebirth X incelerken boot süresine baktık. Siyah ekran gayet normal. Sabit disklerin spin-up süresi oluyor o genelde. Diskler 7200 RPM ulaşana kadar sistem bekliyor. Hızlı açılması istenen bir sistemde hiç HDD olmayacak ya da boot ayarından SSD'nin olduğu SATA portu hariç hepsini daha sonra devreye sok diyeceksiniz ki X99-A anakartta bu özellik var.
 
Sisteme baglı kart okuyucuyu çıkarttım. işletim sistemim UEFI Windows 8.1 64 Bit dediklerinizin hepsini yaptım sadece CSM - Disabled yaptıgımda tekrardan bios ekranı açılıyor. Sistem açılış hızında hiçbir değişiklik olmadı ilk 15sn siyah ekran sonra windows geliyor.
 
Arkadaşlar gerekli bios ayarlarını söylemiş bende ilave etmek istediklerim var;

1-) Anakartınızı ve ekran kartınızı güncelleyip dener misiniz?
2-) Aynı problemi bende yaşadım. 250GB eskilerden kalma harici disk takılıydı bilgisayarıma açılışta yaklaşık 30 sn kadar bekletme yapıyordu siyah ekranda bende söktüm kullanacağım zaman takıyordum. Sizde böyle bir şey kullanıyorsanız söküp deneyin. Hatta kesinlikle size tavsiyem tüm USB yuvalarındaki aygıtları çıkartınız buna mouse ve klavye de dahil. Eğer sorununuz düzelirse şayet tek tek çıkartıp deneyin.
3-) Restart atarken mi oluyor bu yeniden başlatırken mi? UEFI destekli kurulumlarda restart özellikle başıma geldi işkenceydi. Zaman zaman 1dk yı bulabiliyordu anakartı değiştirdikten sonra yapmadı anakart kaynaklıydı.
4-) UEFI kurulumunuz yoksa bilgisayarın boot seçeneğini ilk HDD olarak yapın.
5-) Biosu default konuma getirip deneyin birde hiç bir ayar yapmadan.
6-) Bunlarda olmuyorsa format atıp tekrar deneyiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Söylenilen her şeyi yaptım. Yeniden format attım ancak yine bir değişiklik yok. Aynı zamanda ilk açılışta fanlar da her yolu denememe rağmen 100% performans ile çalışıyor Windows ekranının gelmesi ile normal seviyesine iniyor. Anakart ile alakalı bir arıza olması söz konusu olabilir mi?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Anakartı servise göndermeli miyim?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı