Yanı başımızda bulunan metsamor nükleer güç santrali

PORSHİUS

Kilopat
Katılım
31 Ağustos 2017
Mesajlar
2.412
Çözümler
15
Çernobil faciası, rusya'da kurulan, devletler kapatma uyarısında bulunsa da rusya'nın kulak asmayıp devam etmesi sonucu çernobil'de meydana gelen büyük bir nükleer yıkımdır.

Metsamor nükleer güç santrali: Türkiye - ermenistan sınırları içerisinde bulunan kapatılacak denilse de kapatılmayan çernobil ile aynı kaderi yaşamakta olan çoğu ülkenin baskısına rağmen geri adım atmayan ermenistan, her an sızıntı yapması veya patlaması sonucu çernobil'den daha büyük bir faciaya yol açabilecek olan ve dünyanın (Türkiye 1. Tehlikede) özellikle de yakın çoğrafyamızın içinden geçeçek eski bir nükleer santral.

Bu nükleer santral de en eski ve güvensiz reaktör modelleri kullanılmaktadır. Geçmiş tarihte kapatılmıştır fakat ermenistan'ın enerji sıkıntısından dolayı tekrardan açılmıştır. 2026 tarihine kadar çalışacağı belirtiliyor. Kısacası dünyanın, "acaba ne zaman patlayacak? "Diye beklediği zamansız bir bomba.

Ermenistan'ın enerji ihtiyacını karşılayacak alternatif imkanlar için Türkiye, iran ve azerbaycan, Avrupa birliği ile birlikte maddi destekte bulunmalı. Bütün bunlara rağmen inadına devam ederse ermenistan'ın batısı bir an önce işgal edilip santral kapatılmalıdır. Zira hiçbir şey santralin patlaması halinde yaşanacak felaketten daha kötü olmayacaktır.

Türkiye'de nükleer santral yok diyenler bu pimi çekilmiş bomba Türkiye'nin sadece 16 km uzaklığında.

Şu anda ses çıkmıyor ama olası bir kaza durumunda "aman aman ne olacak? " Olmayalım. Benden bu kadar konu hakkında ki düşündüklerinizi yorum olarak bekliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ermenistan baktı Türkiye’ye yetişeceği yok bize zarar verme pahasına kendi canınıda masaya koymuş bu sefer.
Gerçekten çok sıkıntılı bir durum umarım bir an önce kapatılır.
 
Ermenistan baktı Türkiye’ye yetişeceği yok bize zarar verme pahasına kendi canınıda masaya koymuş bu sefer.
Gerçekten çok sıkıntılı bir durum umarım bir an önce kapatılır.
Böyle bir durum var ve sen bunu haberde veya bir yerde gördün mü?
 
Böyle bir durum var ve sen bunu haberde veya bir yerde gördün mü?

Ben bu durumun 2 yıldır farkındayım ama herhangi bir yerde öğrendim kendim araştırırken öğrendim. Saçma haberleri görmek yerine haberlere böyle ciddi konuların da bulunması gerekiyor, halkın bilinçlenmesi gerekiyor.
 
Büyük bir tehlike.

Çernobil faciası, Rusya'da kurulan, devletler kapatma uyarısında bulunsa bile Rusya'nın kulak asmayıp devam etmesi sonucu Çernobil'de meydana gelen büyük bir nükleer yıkımdır.

Bu kısım doğru değil gibi geliyor bana.

Çernobil NGS tesisi, 1977 tarihinde faaliyete alındı. Kazanın olduğu 1986 tarihine kadar kademeli olarak 4 ünite yapıldı. 4 ünite temelinde RBMK tasarımını temel alıyordu. Bunlardan 1. ve 2. üniteler 1. Nesil RBMK iken 3. ve 4. üniteler 2. nesil RBMK tasarımını benimsemişti.

RBMK şu an en eski tasarımlar olsa da, Çernobil zamanında sağlam bir tasarım olarak bakılıyordu. Aslında sağlamdı da, ama sınırlarında kullanırsanız.

1986'ta facia yaşandığı gece, 4 numaralı reaktör, izin verilen asgari enerji seviyesinden daha düşük seviyede çalıştırılmıştı. Bu, türbinlerin ve jenanatörlerin düzgün çalışamamasına ve dolayısıyla, rekatörün soğuyamayıp, içerde buharın birikip, "sorunlu bir bölge" oluşmasına yol açmıştı.

Sonrasında, bu sorunlu bölgenin yol açtığı kararsızlık, çekirdeği patlatmıştı. Tabii kaza sonrasında, 4 numaralı reaktörün, yapımında da bazı ihmallerin olduğu ortaya çıkmıştı. Çatının özel kaplamalara sahip olamdan yapılması gibi...

Yani ciddi ihmaller zinciriyle gelişen bir olay, acı bir olay. Ama benim bildiğim, devletler tarafından uyarıların olmadığı, zaten reaktör de yeni bir reaktördü. Üstelik o güne kadar kimse, RBMK tipi bir reaktörde bu derece sorunlu bir bölgenin oluşabileceğini de kestiremiyordu.



Metmasor, bir RBMK reaktörü değil. Bir WWER reaktör, yani soğutma ve çekirdek sistemleri daha farklı. Ama WWER'nin milattan önce kalma versiyonuyla çalışıyor. Ermenistan ne yapmaya çalışıyor bilmiyorum ama ateşle oynadıkları kesin
 

Yeni konular

Geri
Yukarı