Yurt dışındaki imkanlar nasıl?

Hocam sizin şanssızlık bende de var. Benim de babam ve annem ben doğmadan Türkiye'ye gelmişler Almanyadan.
Çok kötü bir durum, yani ben istesem giderim oturma iznim var fakat dediğim gibi maddi olarak oraya gittiğimde direkt bir noktadan başlamak istiyorum. Buda para demek doğal olarak. Fakat ailem taşınmasaydı belkide şuan aklımdakini çoktan hayata geçirmiştim... Aaah ah diyip duvarlara vurasım geliyor bazen kafamı. Neden geldiysek...
 
Benim dayılarım zamanında Avrupa'ya gitmişler. Teyzemin birisi Hollanda'ya yerleşmiş. Bir dayım Münih'te yaşıyor. Diğeri Marsilya'da yaşıyor. Emekli olunca memlekete döneceğine Marsilya'dan ev satın aldı. Pandemiye kadar giderdik. Avrupa'da çalışıp hayatımı kazanmadım ama Türkiye'de kazandığım parayı Avrupa'da harcadım. Cidden Türkiye'de kazandığınız kuş kadar para bile fark ettiriyor. Dışarıya 100 Euro ile çıktığınız zaman istediğinizi yapıp her yeri gezip cebinize para bile kaldığını düşünün. Ben taksiye binmeye Fransa'yı gezerken alıştım. Oraya gidene kadar taksi benim için lükstü. 15 Euro'ya aldığım bilet benzeri bir şey ile şehrin istediğim aracına 1 ay boyunca binebiliyor olmam da güzel bir şeydi. Gezerken bile bu imkanlar sağlanıyorsa yaşarken ne olur kim bilir. Hollanda zaten Avrupa'nın Nirvana'sıdır bence. Hayatımın en mükemmel zamanlarını geçirdim. Almanya artık memlekete Ramazan bayramına gidiyormuş hissi veriyor. İsviçre Alplerinde paraşüt yapmayı planlıyorum önümüzdeki sene. Birikim yapıyorum malum İsviçre Frangı çok pahalı TL'ye göre.
 
"Yurt dışı imkanlar nasıl?" başlıklı sorunun cevabı %50 gideceğin ülke ve kalacağın bölge, %50 de sana bağlı. Bunun yanında burada ne yaptığına ve ne yapabileceğine, yurt dışına gittiğinde farklı ne yapabileceğine ve hayatını ne derecede geliştirebileceğine de bağlı.

Açıkçası birçok farklı hayat hikayesi ve birçok farklı yaşam öyküsü var. Benim de gerek maddi gerekse akademik başarısını kullanarak yurt dışına çıkmış arkadaşlarım var. Şartları değişiyor ama değişmeyen tek şey var: Düzenli ve disiplinli çalışma.

Bu soruyu soran kişi kendini gelişirmiş, akademik başarısı yerinde ya da belirli bir konu üzerinde artık uzman olmuş bir kişi ise, yurt dışı kendisi için bir fırsat olabilir. Ancak olaya sadece para odaklı bakmamak lazım ya. Senelerini vererek mühendis olmuş bir kimse, üzerine okuduğu ve geliştiği işte çalışmak, onun üzerine daha fazla gitmek ister. Ki ülkemizdeki en büyük sorun, paranın da ötesinde bu aslında: Sanayi gelişmişlik az olduğu için nitelikli insanı çalıştıracak yer yok ya da bürokrasi ve politika nedeniyle yanlış insanlar, yanlış yerlere geliyor, vakıf insanlar ise sistemin dışında kalıyor. Bu durumdaki birine, yurt dışına git derdim zira hakkıdır da. İnsanın eğitimini aldığı ve üzerine kendini geliştirdiği iş üzerine çalışmak istemesi en büyük hakkıdır.

Fakat ister yurt içinde ister yurt dışında olsun, iyi bir hayat için sizde bir şeylerin olması gerekiyor, yani bir şeyleri verebiliyor olmanız lazım. Mesela üniversitedeki bir çocuğun ne olursa olsun kendisini geliştirmesi lazım. Evet ülkemizde şartların geldiği nokta belli ve evet, can sıkıcı pek çok nokta var. (Ki son dönemde bir proje için sponsor peşinde koşarak bunu daha iyi de gördüm.) Ancak yine de yılmayıp kendinizi geliştirmeniz gerek.

Bu "Kendini Geliştirmek" olayını çok duyuyorsunuz belki ancak inanın çok çok önemli. İnsan her türlü bir yerlere geliyor hayatında, ancak gençken bir şeylerden feragat etmezseniz, bunun acısı elbet çıkıyor.

Uzun lafın ve kafa ütülenmenin kısası, gideceğin yere ve sana bağlı.

Ayrıca @flayzeraynx 'un verdiği Hintli iş gücü örneği çok hoşuma gitti, zira benim de böyle bir arkadaşım var, üniversiteden. Ülkesinden burs alarak gelmişti ve cidden yok pahasına çalışıyordu çocuk. Bu konuda Hintliler ve Çinliler ayrı bir seviyede. Mesela bizler ya da Avrupalılar, bir iş için sigortaydı, konaklamaydı, yemekti, tatildi diye bir sürü teferruat çıkartabiliyorken, Hİntliler karın tokluğuna çalışıyor.

Ya bir ara STM32 tabanlı akrtları programlamak için, 15 yaşında Hintli bir çocuğun laptobunda çekip YouTube'a yüklediği videolardan yardım almıştım. 15 yaşında bizdeki ya da ABD'deki gençler ne yapıyor acaba... :D
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı