Zamanda yolculuk yapmak mümkün mü?

Şu anda yalnızca teoride mümkün. Büyük kütleli bir nesnenin yanında durarak onun zamanda oluşturduğu ağırlık sayesinde yavaşlama etkisinin kullanılmasıyla senin zamanın dışarıdaki zamana göre daha yavaş geçeceği için geleceğe doğru bir zaman yolculuğu teoride mümkün ancak geçmişe doğru bir yolculuk teoride bile mümkün görünmüyor. Yine de yeni keşiflerle her şey değişebilir.
 
Geçmişe gidilemez ama yansımalar doğrultusunda belki geçmiş izlenebilir. Ama gidilemez.

Geleceğe, zaman yolculuğu adı altında değil, kendi bedenini saklayarak uzayın zaman kavramından azade olarak gidebilirsin. Yani geleceğe gittim eski normal zamanımdakiler beni arar mı diye bir şey yok. Onlar zaten çoktan ölmüş olacak misal 500 sene ileri gittiysen. Zaten 500 sene yaşanmış olacak.
 
Şimdiki bilgi birikimimizle bu soruya kesin ve net bir cevap vermemiz mümkün değil maalesef.

Genel Görelilik Teorisine göre karadeliklerin yanına giderseniz geleceğe gitmek mümkün oluyor. Karadeliğin yanına yaklaştığınızda uzay zaman bükülerek yavaşlıyor, buradaki birkaç saat dünyada yıllara tekabül edebilir. İnterstellar filminden bu olayı hatırlayabilirsiniz. Geçmişe dönmek için ise solucan delikleri ile teoride mümkün gibi gözüküyor. Ancak şöyle bir sorun var solucan deliklerinin olduğu kanıtlanamadı daha, karadeliklerin olduğunu kesin olarak biliyoruz ama aynı şeyi solucan delikleri için söylemek mümkün değil.

Kısaca zamanda ileri gitmek teorik olarak mümkün, geriye dönmek yani geçmişe gitmek teorik olarak imkansız görünüyor.
 
Geçmişe dönmek için ise solucan delikleri ile teoride mümkün gibi gözüküyor.

Solucan deliklerinin zamanda geçmişe dönme konusundaki teorisi ve bundaki rolü nedir? Onların yalnızca uzay zamanın bükülerek normalde ışık hızıyla bile binlerce yıl sürecek bir mesafeyi hızlıca katetmeyi sağlayabileceği hakkında bilgim var.
 
Onların yalnızca uzay zamanın bükülerek normalde ışık hızıyla bile binlerce yıl sürecek bir mesafeyi hızlıca katetmeyi sağlayabileceği hakkında bilgim var.
Böyle bir özelliği de var zaten, yanlış bilmiyorsun. Einstein ve Nathan Rosen Genel Görelilik Teorisini kullanarak Einstein-Rosen köprüsü adını verdikleri solucan deliği teorisini geliştirdiler. Bu bahsettiğim köprünün solucan deliği ile bir alakası yok, sadece bir benzetme ama güzel bir benzetme. Solucan delikleri uzayda bir yerden diğer yere gitmemizi sağlayan en kestirme yollardan biri olarak düşülünüyor. Yani bir mekandan diğer mekana, bir zamandan, diğer zamana ulaşmamızı sağlayan bir tünellerdir. Bu durumda solucan deliğini aynı zamanda bir zaman makinesi yapıyor.

Solucan deliklerinin olduğuna dair kesin bir bilgi yok, var olup olmadıklarını bilmiyoruz. Teorik olarak olması mümkün, teorik olarak mümkün olması var olma ihtimalini artırsa da bunların kesin olarak var olduğu manasına gelmiyor maalesef.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı