Anasayfa Haber HTPC’de oyun oynamak artık hayal değil

HTPC’de oyun oynamak artık hayal değil

HTPC’ler, ya da uzun adıyla Home Theater PC’lerde oyun oynamak şimdiye kadar mümkün değildi. Bunun nedeni ise HTPC kasaların, standart kasalara göre daha ufak bir yapıya sahip olması ve bunun sonucunda da piyasadaki büyük ve güçlü ekran kartlarının bu kasalara uymamasıydı. HTPC’lere takılabilen kartlar düşük profilli olmak zorunda. Düşük profilli kartlar, ince kasalara sığabilen ve diğer kartlara göre hem enine hem de boyuna küçük olan kartlar diyebiliriz. Bu kartlar küçük oldukları için de üzerlerine güçlü yongalar yerleştirilemiyor ve bundan dolayı da HTPC’lerde oyun oynamak mümkün olmuyordu -ta ki düne kadar. Peki dün ne oldu?

Dün MSI, Dünya’nın ilk düşük profil HD 5670 ekran kartını tanıttı. Bu ekran kartı için şimdiye kadar piyasaya çıkmış en hızlı düşük profilli ekran kartı diyebiliriz. ATI Radeon HD 5670 yongasını temel alan bu kart (MSI R5670-PD512) , her ne kadar masaüstü kartlar arasında orta sınıfta yer alsa da piyasadaki oyunların tamamını makul çözünürlüklerde rahatça çalıştırabilecek bir performansa sahip. Yine kart, HTPC’ler için gelmiş geçmiş en hızlı kart olmasının yanında DirectX 11, Shader Model 5 ve AMD’nin  video motoru Unfied Video Decoder 2.2‘yi de HTPC’lerin hizmetine sunuyor.

Kartın teknik özelliklerine baktığımızda ise iki adet 40mm fan ile soğutulduğunu görüyoruz. Yine 512 MB GDDR5 belleği bulunan kartın bellek arabirimi ise 128-bit. DVI-D, 7.1 ses destekli HDMI ve bir de sökülebilir D-Sub çıkışına sahip olan MSI R5670-PD512, katı kapasitörler ve katı bobinler gibi üst düzey bileşenlerden oluşuyor.

Technopat Yorumu: Şu kocaman kasalardan kurtulma vakti gerçekten geliyor gibi. Tamam dizüstü PC’lerin bazı zaafları var ve çoğu üst seviye kullanıcı hala masaüstü PC’lerden vazgeçemiyor. Fakat en azından kasaları ufaltma konusunda böyle hoş gelişmeler olmasını takdirle karşıladık. HTPC kasalar oturma odamızda kullandığımız DVD oynatıcıyla aynı boyutlarda. Sadece 2-3 kat daha kalın. Dolayısıyla MIDI Tower bir kasayla karşılaştırma yapmak bile mümkün değil. Kısaca hem rahatını seven hem de performanstan vazgeçemeyen kullanıcılar için seçenekler artıyor.