Anasayfa Haber Samsung’un yeni EcoGreen F4 sabit diski rekor kırıyor

Samsung’un yeni EcoGreen F4 sabit diski rekor kırıyor

Hayır, bu bir kapasite rekoru değil, bölgesel veri yoğunluğu rekoru!

Samsung’un piyasaya sürdüğü düşük güç tüketimli yeni sabit diski F4EG, 2 TB kapasitesine sahip fakat piyasadaki rakiplerinden ayrılmasının sebebi bu değil. Diskin en büyük özelliği, Dünyanın bölgesel veri yoğunluğu en yüksek diski olması. Piyasadaki 2 TB kapasiteli diskler 4 adet plakaya sahip iken EcoGreen F4, tek plakada 667 GB veri depolayarak sadece 3 plaka ile 2 TB kapasiteye ulaşıyor.

3.5 inçlik EcoGreen F4EG, kardeşi F3EG’den boşta % 23 daha düşük güç tüketiyor. Yeni modelle birlikte PCB üzerindeki zararlı materyalleri de kullanmayı bırakan Samsung’un F4Eg’si, Avrupa Birliği’nin çevreye duyarlı ürünlere verdiği RoHS onayını da almayı hak etmiş bir disk. Eylül ayında dağıtımına başlanacak olan ürün SATA 3.0 Gbps arabirimini kullanıyor ve 32 MB önbellek ile geliyor.

Technopat yorumu: Her ne kadar Samsung, SSD disklerin ana malzemesi olan NAND flash yongalarını üreten Dünya’nın en büyük üreticilerinden biri olsa da, sabit diskler için de yenilikler yapmaya devam ediyor. Rakip Seagate’in sabit disklerine 4 GB NAND yongalar eklemesinden sonra Samsung da bölgesel veri yoğunluğu gibi farklılıklarla sabit disk arenasındaki ebedi yarışı sürdürüyor. Ulaşılan bu yoğunluk ise Hitachi’nin de dediği gibi bize yakın zamanda 5 TB’a varan disklerin kapısını açacak. Tüm bu artan veri yoğunluğu tantanası ise tahmin edebileceğiniz gibi daha yüksek performans anlamına geliyor. Yani 3 plakalı bir 2 TB disk karşısında 4 plakalı bir 2 TB diskin performans açısından pek şansı yok. Dolayısıyla SSD’lerin fiyatları düşedursun, sabit diskler de hem hızlanıyor hem de kapasitelerini artırıyor.