Anasayfa Makale Pratik Monitörünüz gözlerinizi bozmasın: Refresh Rate’e dikkat!

Monitörünüz gözlerinizi bozmasın: Refresh Rate’e dikkat!

CRT Monitör
CRT Monitör

Monitörünüz gözlerinizi bozmasın: Refresh Rate’e dikkat!

Profesyonel kullanıcıların işletim sistemini kurduktan sonra yaptıkları ilk işlemlerden biri de monitör yenileme hızını 60 Hz’den 85 Hz’e çekmektir. Windows Vista ve Windows 7’de ise işletim sistemi tarafından mümkün olan en yüksek değer, yani 85 Hz otomatik olarak ayarlanmaktadır.

CRT Monitör
CRT Monitör

 

Refresh Rate yani yenileme oranı ne kadar yüksek ise ekranda o kadar az titreme olur. Bu da daha az göz yorgunluğu sağlar.
Birçok kullanıcının düşük refresh rate (Hz) yüzünden başı ağırmakta.

Eğer XP kullanıyorsanız Refresh Rate’i (Hz) yükseltmek için Masaüstüne sağ tıklayın. Çıkan menüden Özellikler>Görüntü>Gelişmiş yolunu izleyin. Buradan Monitör sekmesine gelin ve Hz değerini en üst seviyeye alın. Tamam diyerek işlemi onaylayın.

Görüntüde sorun yaşarsanız veya görüntü kaybolursa sistemi F8 ile güvenli mod’da açarak ayarları eski haline getirebilirsiniz.

Eğer Windows 7’de bu ayarı değiştirmek istiyorsanız yine masaüstüne sağ tıklayın ve açılan menüden “Ekran çözünürlüğü”nü seçin. “Gelişmiş” ve ardından da Monitör sekmesine gelerek yenileme hızını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.