Anasayfa Oyun Gamescom 2010 genel bakış

Gamescom 2010 genel bakış

Gamescom 2010, 18 – 22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti. Büyük duyurulara, şovlara, tanıtımlara ve etkinliklere ev sahipliği yapan bu fuardaki etkinliklikleri tek tek anlatmadan önce Gamescom’dan genel bakışını ele alıp, Technopat’un Gamescom 2010’daki önemli notlarını paylaşacağız.

Kısa sürede gerçekleşen fuarda yaklaşık olarak 254.000 kişi katıldı. Bu sene, geçen seneye göre daha fazla ilgiye sahip olan, Avrupa’nın en büyük oyun fuarı olarak görülen fuara, 33 ülkeden 505 adet tanıtım standı yer aldı. Yaklaşık olarak 1500 katılımcı ve 170 konuşmacının yer aldığı fuarda 50 ülkeden 4400 basın mensubu katıldı. Technopat, Gamescom 2010 gibi muhteşem bir organizasyonu geride bıraktı. Fuarda görevlendirilmiş hoş bayanlar da öne çıkan başka bir unsurdu (Özellikle Need for Speed: Hot Pursuit kızları).

Fuarın ilk günü, sadece medya mensuplarına açıktı ve bu sebeple ilk gün birçok oyunu en başından oynama şansına sahip olduk. Ondan sonraki günlerde, halkın da katılımıyla Gamescom 2010 bambaşka ve daha da hareketli bir boyut kazandı. Kalabalığın dozu, özellikle hafta sonu arttı, çünkü Avrupa’nın birçok ülkesinden de insanlar gelmeye başladı. Bizi en çok gururlandıran bir durum ise Aytaç Doğan’ın Crytek Türkiye sitesi olarak kurmuş olduğu www.cryturkiye.com‘un EA Games tarafından  Community ödülü alması ile beraber, Crytek’in Türkiye resmi fan sitesi olması oldu. Sadece Crysis’ciler sevinmesin. DICE bağlantılı Battlefield Türkiye sitesi www.bfturkey.com da Gamescom’un hemen ardından kuruldu. EA Games tarafından ilk defa bir Türk sitesi Community ödülü aldı. Technopat olarak hepsini gönülden kutlarız.

Oyunlar ve firmalar

Gamescom da bazı oyunların oynanabilir demoları bulunurken, bazılarının sadece gösterimleri yapılıyordu. Multiplayer olanlar ise ayrı keyif veriyorlardı. Medal of Honor, Call of Duty: Black Ops ve Crysis 2’yi çıktıkları zaman multiplayer oynadığınızda ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. O oyunların evimizde olması için çok sabırsızlanıyoruz. 15’er dakikalık multiplayer oyunlarda son derece keyifli kapışmalar yapıldı. Fuarın öne çıkan firmalarının başında Electronic Arts, NFS Hot Pursuit, FIFA 11, Crysis 2, Medal of Honor, Star Wars: The Old Republic gibi yapımların başı sürekli kalabalıktı. Bir de kendi semtini kurmuştu EA. Buradan gelir de elde ediyordu. Resmen bu fuarın gövde gösterisi yapan firması oldu.

Move ve Kinect

THQ da prestijli bir standa sahipti. Özellikle Business kısmında tek bir katı parsellemişti. Oyun alanında da, görsel olarak güzel bir tasarıma sahipti. Oyunlarındaki maskotlar sürekli etrafta geziyordu. Zaten fuar alanında sürekli karakterler ve maskotlarla resim çektirme imkanına sahip olunuyordu. Son günde ayrıca PlayStation Move ve Kinect’i deneme şansımız oldu. İkisi de gerçekten çok sağlam ve kullanması zevkli teknolojiler. PlayStation Move’da elimizde mikrofona benzer bir controller oluyor. Bununla birlikte ekrana hükmediyor ve bu controller’la yaptığımız hareketlerle oyun oynuyoruz. Move bağlantılı oyunlar da; kolu sallayarak ekrandaki adamlarınızın koşmalarını sağlıyorsunuz. Ayrıca, cihazı uygun şekilde tutarak, adamlarınızın şekilli bloklardan geçirmeye çalışıyorsunuz. Mikrofon benzeri kontroller ile şarkı söyleyebiliyordunuz. Gerçekten çok iyi bir teknoloji ürünü.

Kinect ise bambaşka bir olay. Elinizde ya da üstünüzde herhangi bir cihaz olmadan, hareketleriniz tamamen sensörlerle algılanıyor. Xbox 360’ın üzerinde bulunan aletin içerisinde kameralar var ve bunların karşısında durduğunuzda yaptığınız her hareket ekrana yansıyor. Buna özel olarak birkaç oyun bulunuyordu. Kinectimals, Dance Central, Sonic, Sports gibi yapımlar oynanabilir olarak karşımızdaydı. Dance Central’da yapılan tüm dans figürleri ekranda birebir yer alıyordu. Spor oyunlarında da koşma ve zıplama gibi hareketler tamamen bulunduğumuz yerden kendi hareketlerimizle ekrana yansıyordu. Hem oyun oynamak istiyorum, hemde spor yapmak istiyorum diyorsanız, Kinect tam size göre. Kinect sayesinde ekranda bulunan hayvan, sizin yaptığınız hareketlerin tamamını taklit edebiliyordu. Sonic’te bir başka oyuncuyla birlikte yarış yapıyorsunuz. Altınızda bulunan kaykaya ayaklarınızı sürterek hız veriyor, suya girdiğiniz yerlerde ellerinizle kulaç atarak yüzebiliyordunuz. Öne ve arkaya eğildiğinizde sağa sola gidiyordunuz. Oyunum bittikten sonra sorduğumda; Kinect’in Kasım’da piyasalara sürüleceği ve her türlü Xbox 360 modelinde çalışacağını belirtti.

Her taraf PC’ler, Xbox 360’lar, PS3’ler ve Wii’lerle doluydu. Kafanızı çevirdiğiniz her yerde bir eğlence hakimdi. Son teknolojil ve grafikli oyunların yanında, ilk göz ağrılarımızı da etrafımızda görmek bizi fazlasıyla memnun etmişti. Bir süre başlarında vakit geçirmekten hiç de gocunmadık. Bunun dışında, insanların müzikle paralel olarak Guitar Hero ve Rock Band oyunlarına da fazlaca katılım gösterdiklerini gördük. 3 – 4’er kişili gruplar, sahneleye çıkıp oyundaki şarkıları icra ettiler. Ortaya gerçekten çok renkli görüntüler çıktı. Sonuna gelmek gerekirse, Gamescom 2010 renkli görüntüleri, muhteşem oyunları ve ambiyansı ile saf eğlence vadediyordu. Bir gün buralarda böyle bir şey görme şansına sahip olur ve aynı organizasyonu gerçekleştirebilirsek, biz oyuncular için muhteşem bir atmosfer olacaktır. Daha çıkmamış olan birçok oyunu izleyebildiğiniz, oynayabildiğiniz Gamescom 2010’da bulunmaktan büyük keyif aldık. Her seferinden büyüyen Gamescom, gelecek sene 17 – 21 Ağustos tarihinde düzenlenecek. Seneye hangi oyunlar, yapılar gelecek çok merak ediyoruz ve sizi Gamescom 2010’a ait fotoğraflarımızla baş başa bırakıyoruz.:

Yazan: Tayfun Kumaş