Anasayfa Haber Raytheon Demir Adamı Yaratıyor!

Raytheon Demir Adamı Yaratıyor!

Iron Man filmlerini görüp de Tony Stark’ın teknoloji şaheseri zırhına hayran kalmayan var mı? Giyeni güçlü ve yenilmez kılan zırh fikri tabii ki yeni değil. Bu fikri pek çok bilim-kurgu ve hatta fantastik kurgu öyküde bulabilirsiniz. Ve pek çok firma 1950’li yıllardan bu yana benzer projeler üzerinde çalıştı, ancak yakın zamana kadar teknoloji pek yeterli değildi.

Fakat yakın zamanda kendinizi etrafta dolaşan Demir Adamlar görme fikrine alıştırın, çünkü artık bu teknoloji neredeyse son kullanıcıya inecek kadar olgunlaştı. Japonya ve Kore gibi ülkelerde üniversiteler ya da özel firmalar bünyesinde pek çok giyilebilir mekanik iskelet tasarımı yapılıyor, hatta bazıları kamuda test edilmeye de başlandı. Ancak eğer bir sürpriz olmazsa, ilk askeri ve sivil maksatlı mekanik zırh önümüzdeki 5 yıl içinde Amerikan savunma firması Raytheon tarafından satışa sunulmuş olacak. 

Raytheon’un XOS projesi ilk kez 2008 yılında duyulmuştu ve 2010 yılında da Time dergisi tarafından yılın buluşu ödülüne layık görüldü. Bir sonraki model olan XOS 2 ise ilkinden çok daha hafif, verimli ve çok daha az enerji tüketiyor. Bu konu önemli, çünkü eğer yürüyen bir tank yapacaksanız, savaşın ortasında bataryasının bitmesini göze alamazsınız! Fakat XOS 2 sadece zırhlanıp ağır silahlarla cepheye sürülecek bir araç değil, gerektiğinde fişe takılıp kapalı bir alanda yükleme boşaltma gibi insanı tüketen işleri de yapacak. Ve hatta gerekirse bunları içinde insan olmadan da yapabilmesi planlanıyor! Tıpkı bir tür Terminator gibi…