Anasayfa Haber Mevsimlik Tarım Robotları Geliyor!

Mevsimlik Tarım Robotları Geliyor!

Tarım sektörü mevsimlik iş gücünün en çok ihtiyaç duyulduğu alanlardan biri, yılın belirli dönemlerinde bu iş gücü ihtiyacı zirveye ulaşıyor. Ancak kısa sürelerle işçi çalıştırmak, çalışacak işçi bulmayı hayli zorlaştırıyor. Taleple aynı bölgede yaşayan insanlar genellikle devamlı çalıştıkları işlere sahip olduklarından, işçi ihtiyacı çoğu zaman başka yerlerden gelenler tarafından karşılanıyor. Ücretler ise genellikle pek tatmin edici sayılmıyor, ekonomisi en gelişmiş ülkelerde bile mevsimlik tarım işçisi olmak pek arzulanan bir kariyer değil.

Haliyle çoğu zaman çiftçiler işçi bulamıyor ve sorunu kaçak göçmenleri kullanarak aşmaya çalışıyorlar. Fakat bu da büyük vergi kaybına sebep olduğundan, üstüne bir de ulusal güvenlik kaygıları bindiğinden, devletler bu çözüme hiç ılımlı yaklaşmıyorlar. İşte bu sorunları gören ABD kökenli bir firma, tarım sektöründeki belirli mevsimlik işleri yapabilecek yeni bir robot geliştirmeye karar vermiş.

Harvest Automation tarafından geliştirilen bu “mevsimlik” robotlar, özellikle çevre düzenlemesi ve iç mimaride kullanılan saksı bitkilerinin yetiştirildiği seralardaki taşıma işlerini yapmak üzere tasarlanmışlar. Robotların ana işi gelen saksıları kamyonlardan indirip önceden belirlenmiş bölgelere dizmek, giden saksıları ise seralardan kamyonlara yüklemekten ibaret, en azından şimdilik. Taşınabilir bir jeneratörle mini bir fork lift arasındaki görünümleriyle bu robotlar bilim-kurgu filmlerinde görmeye alışık olduklarımıza pek de benzemiyorlar. Ancak tarımdaki kaçınılmaz otomasyonun iyi birer temsilcisi olarak işlerini şikayetsiz yapıyorlar.