Anasayfa Haber Pentagon “Sosyal Radar” Peşinde!

Pentagon “Sosyal Radar” Peşinde!

ABD, Rusya ve Çin arasındaki yeni soğuk savaş, bazılarının tabiriyle Gölge Savaş, şiddetlenerek sürerken, taraflar her gün yeni yöntemler deniyorlar. Önceki dönemlerde eşi olmayan internet, bu yeni savaşta her anlamıyla büyük bir cephe olmaya devam ediyor. Pentagon bu cepheyi çok farklı şekillerde kullanmanın çarelerini arıyor.

Bu yeni yöntemlerden biri de taraflar arasında kalan ve cephe konumuna düşen ülkelerde, rüzgarın ne yönden estiğini önceden tahmin etmeye yönelik. Bazı uzmanların 2010 yılında sundukları raporları gözden geçiren Pentagon, toplumsal olayları önceden tahmin etmeyi amaçlayan bir “sosyal radar” fikri üzerinde çalışmaya başlamış.

Şüphesiz toplumsal olayları, iç savaş ve karmaşaları, devrimleri ve darbeleri önceden tahmin edebilmek yeni bir fikir değil. Mesela Isaac Asimov’un bilim-kurgu romanları bu konuya bolca değinilen yapıtlardan sadece bir kaç tanesi. Ancak “sosyal radar” fikri bu öngörüleri üretmek için tarihsel olayları temel alan karmaşık matematik formüller kullanmak yerine, interneti esas almayı planlıyor.

Facebook, Twitter, Google+ ve daha nice sosyal platform, özellikle son yıllarda Orta Doğu ve Kafkaslarda yaşanan iç huzursuzluklarda belirli roller oynadılar. Her ne kadar bu rolün büyüklüğü tartışılsa da, varlığı inkar edilmiyor. İşte Pentagon’un yapmayı amaçladığı iş, internet üzerindeki mecralarda paylaşılan toplumsal duygu ve düşünceleri gözden geçirerek, rüzgarın ne yönden esmeye başladığını önceden tahmin etmeye çalışmak.

Tabii ki internet bu işi tek ayağı değil, geleneksel basında çıkan haberlerden tutun da, dışarıdan önemsiz gibi görünen yöresel olayların analizine dek pek çok kaynaktan gelen veriler, Pentagon’un kurmayı planladığı “sosyal radar ağı” bünyesinde toplanacak. Bu verilerin analizi sonucunda yapılacak projeksiyonların ise, herhangi bir ülkede çok derin bir istihbarat ağı kurmaya gerek kalmadan, gidişat hakkında genel bir fikir verebileceği umuluyor. Şüphesiz çok kapsamlı bir proje ve doğrusu işe yarayıp yaramayacağından fikri ortaya atanlar da çok emin değiller. Öte yandan bu konuya zaman ve bütçe ayırdıklarına göre, denemeye kararlı oldukları da bir gerçek.