Anasayfa Oyun Origin: Bir EA Servisi

Origin: Bir EA Servisi

Oyun teknolojileri her geçen gün büyümeye, gelişmeye devam ediyor. Gerek yeni teknolojiler gerekse oyun kültürünün gittikçe yayınlaşması oyuncuları orijinal oyun almaya teşvik ediyor. Ancak kutulu oyunlar bazen vergiler, dağıtım masrafı vs. nedenlerden dolayı gerektiğinden fazla pahalı olabiliyor. İşte bu noktada dijital oyun dağıtım platformları devreye giriyor. Bu işin ilk öncüllerinden biri olan Steam hali hazırdaki en çok rağbet gören sistem. Ancak büyük oyun firmalarından Electronic Arts (EA) bu sektöre yeni sistemi Origin ile giriş yaptı ve gerçekten iddialı. Aslında “yeni” dediğimize bakmayın. Origin, EA’in indirme servisi EA Download Manager’in geliştirilmiş sürümü. Ancak EA, varolan sisteminin adını değiştirmekle kalmadı.

Tarihçe

 Origin’in temelleri, 2005 yılında kurulan EA Downloader (Sonraki adı EA Link) ile başladı. Videoların, demoların indirebildiği basit bir platform olan EA Downloader oyun satışı yapmıyordu. 2007 yılında EA Downloader ile EA Store’un birleşmesiyle EA Download Manager oluştu. EA oyunlarının satın alınabildiği EADM’nin ilk büyük sürprizi Battlefield 2: Special Forces eklenti paketinin yüklenmesi için zorunlu tutulması. Evet, günümüzde Battlefield 3 için olan durum 5 yıl önce Battlefield 2 için de yaşanmıştı. EADM, yerini 3 Haziran 2011’de Origin’e bıraktı.

Arayüz ve Kullanılabilirlik

Steam’in kuşkusuz en büyük numarası kullanıcı dostu arayüzü ve rahat kullanımıdır. Origin, bu konuda Steam’le yarışamaz ancak yine de yeni sayılabilecek bir servis için gayet kullanışlı. Sistem, iki kategori altında toplanmış durumda. “My Games” ve “Store” My Games bölümü oyun kütüphaneniz olarak kullanılıyor. Satın aldığınız oyunları, demoları, eklentileri indirip yükleyebileceğiniz kategori. Store bölümündeyse satın alabileceğiniz oyunlar, DLC’ler bulunuyor. Ayrıca “Free Games” bölümünde demolar yer alıyor.

Oyunlar

 Origin, oyun çeşitliliği konusunda Steam ile kesinlikle yarışamazdı zira sadece EA oyunlarını barındırıyordu. Ancak yakın süre önce EA; THQ, W.Bros ve Capcom firmalarıyla anlaşıp bu firmaların oyunlarına Origin’de yer vermeye başladı. Ayrıca Alan Wake’in kısa bir süre sonra Origin’de satışa sunulması bekleniyor. Bu anlaşmadan önce “Biz Steam’e rakip değiliz!” şeklinde açıklamalarda bulunan EA, “Bu sektöde büyümek için elimizden geleni yapacağız” açıklamasıyla yine oyuncuların kafasını karıştırdı.

Elbette bu oyunlar ile Steam karşısında güçsüz duruyor Origin. Ancak EA’in bu durumu dengelemek adına uygulamaya koyduğu bazı yaptırımlar var. İlk olarak Crysis 2’nin Steam’den kaldırılması. EA, bu durumu şöyle açıklıyor: “Steam, oyun yapımcılarıyla oyuncunun arasında engel niteliğindedir. Oyuncu, güncellemeleri ve eklentileri birinci elden alamamaktadır. Elbette EA’in samimiyeti tartışılabilir. Crysis 2’nin ardından Dragon Age II’nin Steam’den kaldırılması yine gözler EA’e dikti. EA ise aynı açıklamayı yapmakla yetindi. Oyuncular bunları tartışadursun en büyük bomba Battlefield 3’ün Steam’e çıkamayacağının açıklanmasıyla patladı. BF3’e zorunlu Origin şartı oyuncuların büyük bir kısmında tepki oluşturdu. Ancak EA geri adım atmadı. Hatta Mass Effect 3’ün de Steam’e çıkmayacağı söyleniyor.

Origin tüm bu yönleriyle EA’e yakışır bir servis. Çok az firma kendi oyunları için böyle bir servis yapmaya cesaret edebilir. Ancak EA bu cesareti gösterdi ve cesaretinin meyvelerini toplamaya başladı. Origin Steam’e rakip olabilir mi? Asla. Origin, bana kalırsa elinizdeki kutulu EA oyunlarının key’lerini kabul ettiği için kullanışlı bir oyun kütüphanesi görevi üstlenir nitelikte.

Download: Origin