Anasayfa Haber Qualcomm Windows’u Nasıl Çalıştıracak?

Qualcomm Windows’u Nasıl Çalıştıracak?

Qualcomm tarafından yeni nesil telefon ve tabletler için tasarlanan Snapdragon S4 işlemcisinin gücüne dair haberler herkesi şaşırttı denebilir. Çeşitli telefonlarda yavaştan boy göstermeye başlayan bu yeni işlemci, çift çekirdekli yapısıyla Nvidia’nın dört çekirdekli Tegra 3 işlemcisine kök söktürecek gibi görünüyor.

Ancak bu durum şimdilik sadece Android ve diğer işletim sistemlerinde geçerli olabilir, iş yeni gelen Windows 8’i ARM çekirdekler üzerinde çalıştırmaya gelince renk değiştiriyor. Qualcomm da yongalarında herkes gibi Adreno grafik çekirdeğini kullanıyor ve bu çekirdek Android gibi işletim sistemleri için gayet yeterli. Ne var ki Microsoft’un DirectX API’si hayli karmaşık ve şişkin bir koda sahip olduğundan, zavallı Adreno bu yükün altında eziliyor. Haliyle kullanıcı açısından pek arzu edilmeyen bir durum bu.

Öte yandan Qualcomm’un gelecekte oluşacağı umulan Windows 8 cihaz pazarından vazgeçmeye ve sadece Android ile yetinmeye de pek niyeti yok. Yani Adreno yerine daha güçlü bir grafik işlemciye ihtiyaçları var. Gelen haberlere göre Qualcomm böyle bir grafik işlemci üzerinde çalışıyormuş, ancak Windows 8 lansmanına yetişmeyeceği de belli, çünkü zaman daralıyor.

İşte bu yüzden Qualcomm’un yeni nesil Windows 8 aygıtlarda kullanılmak üzere bir ara çözüm geliştireceği tahmin ediliyor. Bu ara çözüm olarak da firmanın piyasadaki en güçlü mobil grafik işlemcilerden biri kabul edilen Imagination serilerini lisansladığı söyleniyor. Imagination 5 ve 6 olmak üzere iki güncel seri var. Söylentilere göre Qualcomm yeni çift çekirdekli Snapdragon işlemcisini, Imagination 6 – Rogue grafik yongasıyla birleştirerek, ilk nesil Wİndows 8 cihazlar için bir ara çözüm sunmayı amaçlıyor. Bir sonraki dört çekirdekli Snapdragon serilerine ise, seri 5 bir yonganın adapte edilmesi bekleniyor. Böyle bir kombinasyon gerçekten de çok güçlü olacaktır ve özellikle Windows 8 çalıştıran tablet ve telefonlar pazarında Nvidia’nın Tegra’sını çok zorlayabilir.