Anasayfa Haber Yeni Rekabet Kanunu Neler Getiriyor?

Yeni Rekabet Kanunu Neler Getiriyor?

Türkiye’nin ihracattaki rekabet gücünün geliştirilmesi dış pazarların sunduğu fırsatlardan yararlanabilmesi için yürürlüğe giren yeni rekabet kanununun fikri hak ihlalleri konusunda getirdiği yeni yükümlülükler ve dahası…

Amerikan Ticaret Odası Türkiye (ABFT / AmCham Türkiye) tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen seminerde Türkiye’nin ihracattaki rekabet gücünün geliştirilmesi ve ABD pazarının sunduğu fırsatlardan yararlanabilmesi için yürürlüğe giren yeni rekabet kanununun fikri hak ihlalleri konusunda getirdiği yeni yükümlülükler anlatıldı.

Ankara’da lisansız yazılım ve yasal olmayan donanım kullanımının ihracatçılar açısından ABD pazarında yaratabileceği sorunlara dikkat çekildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) ABFT / AmCham Türkiye ile Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü’nün katkılarıyla düzenlenen seminerde ABD pazarının Ankaralı ihracatçılara fikri mülkiyet haklarına uygun hareket etmesi durumunda sunacağı fırsatların yanı sıra korsan yazılım kullanmaları durumda uğrayabilecekleri zararlar anlatıldı. Gelişmekte olan piyasalardaki korsan yazılım miktarının yaklaşık 17 milyar dolarlık bir değere sahip olduğu, söz konusu miktarın ekonomilere dahil edilmesi durumunda ise hem istihdam hem de ekonomik alanda büyümelerin olacağına dikkat çekildi.

Etkinliğin açılışını gerçekleştiren Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Savaş Malkoç, “İhracatçılarımızın yeni pazarlara açılarak ekonomimize katkı sağlayabilmesi için yeni fırsatları değerlendirebilmeleri ve teknolojiden sonuna kadar yararlanabilmeleri gerekiyor. Bu noktada, özellikle bizim açımızdan da hedef ülke konumunda olan ABD’nin başta bilgi teknolojileri olmak üzere ilgili ülke mevzuatının bilinmesi ve buna uygun ticari ilişkiler geliştirmesi büyük önem arz etmektedir. Bunun sağlanması durumunda, ABD gibi büyük imkanların sunulduğu pazarlarda firmalarımızın daha kalıcı başarılar elde edeceğine inanıyorum. TOBB, ABFT / AmCham Türkiye ve Bilgi Üniversitesi’ne bugün burada ihracatçılarımıza yönelik gerçekleştirdikleri bilgilendirici seminer için teşekkür ederiz.” diye konuştu.

Seminerin açılışında söz alan TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclis Başkanı Kaan Dericioğlu ise “Rekabet avantajını yakalamak ve verimliliği artırmak için bilişim teknolojilerinden faydalanan kurum sayısının oldukça arttığını gözlemliyoruz. ABFT / AmCham Türkiye ile Ekonomi Bakanlığı’nın bu işbirliği ülke ekonomisinin ve üretim sektörünün gelişmesi için önemli fırsatlar sağlayacak. Benzer kanunların Türkiye’de de uygulanması gerektiğine inanıyorum” dedi.

ABD ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini artırmak ve iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmeyi hedeflediklerini belirten ABFT / AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Rahşan Cebe, “ABFT / AmCham Türkiye olarak ABD pazarının Türkiye’deki üreticiler için sunduğu fırsatlar ve ABD pazarına girmeye hazırlanan Türk şirketlerinin karşılaşacağı kilit konuları il il dolaşarak gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme toplantıları ile anlatmaya çalışıyoruz. ABD’de yeni yürürlüğe giren düzenlemeler sağlıklı bir rekabet ortamı sağlayarak fikri mülkiyet haklarına saygı göstererek yasalara uygun biçimde hareket eden ihracatçılara büyük fırsatlar sunuyor. Yeni kanunlar sayesinde bilgi teknoloji ürünlerini haksız kullanarak kendilerine rekabet avantajı sağlayanlar cezalandırılırken bilgi teknolojilerini yasalara uygun kullanan üreticiler iş potansiyellerini koruyacak ve rekabetçi üstünlüğe sahip olacak. Ayrıca bu kanun, Amerikan şirketlerinin Türkiye’deki kurumlarla işbirliğini artırarak ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni fırsatlar oluşturacak” şeklinde konuştu.

Seminer kapsamında ABD’de Yeni Çıkan Yasalar hakkında detaylı bilgiler veren Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü Direktörü Leyla Keser Berber, “ABD’de yürürlüğe giren kanunların amacı hukuka aykırı şekilde BT kullanan üreticilerin sahip olduğu haksız rekabet avantajını ortadan kaldırmak, fikri ve sınai mülkiyet haklarına duyulan saygıyı ve adil rekabeti teşvik edebilmek. İhracatçılar bilişim teknolojilerini yasa dışı kullanmaları halinde hem cezai hem de hukuki pek çok yaptırımla karşı karşıya kalabilir. Türkiye’de de ilgili yasalara benzer hükümlerin konulması, IT sektörünün sağlıklı gelişimi açısından önem taşımaktadır” dedi.

ABD’de yeni çıkan kanunlar nedeniyle sahte donanım ve lisanssız yazılım kullanan üreticiler, yasal yaptırımlara maruz kalabilecek ve ABD’ye ihracat yapamayacak.