Anasayfa Haber Mekikler Son Kez Havalanıyor!

Mekikler Son Kez Havalanıyor!

NASA’nın uzay mekikleri, 30 yıl süren bir hizmetten sonra en sonunda emekliye ayrıldılar. Mekik projesinin sonlandırılmasında iki büyük etken bulunuyor; ilki projenin çok pahalı olması, ikincisi de kullanılan teknolojinin artık eskimiş olması. Ardı ardına gelen bütçe kesintileriyle boğuşan NASA yavaş yavaş budanırken, uzay çalışmaları da devletin elinden özel sektöre doğru kayıyor.

Programdan geriye bir sürü ekipman kalacak. Bunlardan en önemli demirbaşlar olan üç mekik, ABD’nin çeşitli müzelerindeki yerlerini almak için son kez uçacaklar. Ama tabii kendi başlarına değil, senelerdir onları her yere taşıyan modifiye edilmiş Boeing 747’lerin sırtında! Bu uçaklar ve onların üzerine tünemiş oturan mekiklerin fotoları yıllarca uzay çalışmalarının ne kadar zor ve karmaşık olduğunun birer sembolü haline geldiler.

Peki ama mekikler o uçakların sırtına nasıl binip iniyorlar? Tabii ki bu iş için kurulmuş dev mekanizmalar sayesinde! Aşağıdaki videoyu izlediğinizde bu işlemin nasıl yapıldığını da göreceksiniz. Ama kesin olan bir şey var ki, uzay çalışmalarını yürütmek, sadece bir uzay gemisi yapmaktan çok daha büyük bir alt yapı çalışmasını gerektiriyor.