Anasayfa Haber Alman Mühendisliğinden Robot Kol

Alman Mühendisliğinden Robot Kol

Bir yönetici tarafından hareket ettirilen kol gelecek on yıllarda robotların ne kadar kullanışlı olacağı hakkında bir öngörü sunuyor…

Alman Festo şirketi, robot çalışmaları ile ünlenmiş bir firma. Tanıtım videolarında gösterilen bu ExoHand aslında alışık olduğumuz türden bir çalışma. Bir insan tarafından kontrol edilen ve komutları düzgünce yerine getiren bir robot kol. Ancak Festo şirketinin çalışması diğerlerinden farklı. 3D görüntü desteğiyle beraber çalışan ExoHand, yöneticinin hareketlerinin hepsini mükemmel bir benzerlikte taklit ediyor.

Poliamit Plastik karışımından elde edilen rahat iç yüzeyi sayesinde kullanıcısına sıkıntı yaratmayacak bir ortam sağlıyor. Üzerinde bulunan çeşitli ufak motorlar ve transistörler sayesinde, kullanan insan en ufak haraketlerini bile algılayıp aynı anda tekrarlayabiliyor. Neredeyse sıfır hata verecek düzeyde olan ExoHand çalışması şu an için prototip düzeyinde. Bir diğer detayı, robot kol bir engel ile karşılaştığında aynı hissiyatı kullancısına da yansıtıyor. Yani bir duvara çarptığında ya da bir nesneyi eline aldığında kullanıcı durum dahilinde komutlarını verebiliyor.

Askeri çalışmalarda ya da nükleer reaktörlerde çalıştırılabilecek bu kol elbette insanın üzerinde ki yükü biraz hafifleteceğe benziyor. Konu ile alakalı video ilginizi çekebilir.