Anasayfa Haber Pentagon Avengers’a Neden Destek Vermedi?

Pentagon Avengers’a Neden Destek Vermedi?

Amerikan ordusu şüphesiz dünyanın en pahalı silah sistemlerini kullanan silahlı kuvvet, ancak halkla ilişkiler konusunu da es geçtikleri pek söylenemez. Eskiden beri sinema ve televizyon filmlerinde rol alma fırsatını kaçırmamış, propaganda faaliyetleri için gerektiğinde tüm bir gemi filosunu filmcilerin emrine amade kılmışlardır.

Ne var ki geçenlerde gösterime giren Avengers filminde ABD ordusunun neredeyse hiç desteği yoktu. Filmin küçük bir kısmında bir kaç Ulusal Muhafız askeri ve zırhlı aracı görünüyordu, bunun ötesinde tüm film boyunca ABD ordusundan en küçük iz bile yoktu. SHIELD tarafından kullanılan uçan uçak gemisindeki sahnelerde görünen jetler ve helikopterler ise tamamen bilgisayar grafiklerinden ibaretti, çünkü Hava Kuvvetleri çekimlere herhangi bir şekilde katılmamıştı. F-35 kiralayacak herhangi bir firma da olmadığından, iş bilgisayarlara düşmüştü.

Peki ama neden böyle oldu? Marvel filmlerinde rol almaktan çekinmeyen Pentagon daha önce Iron Man çekimlerinde bolca yardımcı olmuştu. Neden Avengers çekimlerinde tüm ihtişamlarıyla boy gösterme ve dehşet bir propaganda yapma fırsatını geri teptiler? Sonuçta ortada yüksek teknoloji içeren bir bilim-kurgu var, üstelik başarılı olması da neredeyse garantili.

Bu sorunun cevabı SHIELD içinde gizli. Filmde başrolü oynayan SHIELD, gerçekte kimden emir aldığı ve kime emir verdiği çok da belli olmayan bir kuruluş. Uluslararası bir kimliği olduğu şüphesiz, eskiden beri Marvel çizgi-romanlarında da bu gerçek sık sık vurgulanır. Fakat küresel hiyerarşi içinde SHIELD’ın yeri nedir, kime hesap verir, kime sözü geçer, orası asla belli değildir.

İşte Pentagon’u rahatsız eden de bu unsur olmuş. İzleyenlerin filmden SHIELD’ın Pentagon’a ve haliyle ABD devletine bile sözü geçen bir kuruluş olduğu mesajını çıkarmasından ürkmüşler. Bunun Pentagon ve ordu için hiç iyi bir imaj olmayacağını düşünerek, Avengers çekimlerinde ciddi bir rol almayı reddetmişler. Halkla ilişkiler bazen gerçekten de hayli karmaşık olabiliyor demek ki.