Anasayfa Haber Siemens Elektrikli Otoyol Kuruyor

Siemens Elektrikli Otoyol Kuruyor

Siemens tarafından geliştirilen eHighway projesi yakında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde test edilmeye başlanacak. Belirli otoyollar üzerinde kurulan sistemle, hibrid kamyonların belirli hatlar üzerinde elektrik gücüyle seyahat edebilmesine imkan sağlanacak.

Sistemi temelini oluşturan fikir pek yeni sayılmaz, elektriğin icadından beri havai hatlar kullanılarak tren ve troleybüs gibi araçların elektrikle çalışması sağlanıyor. Hatta 1980’li yıllarda İstanbul’da da elektrikli troleybüsler belediye tarafından taşımacılıkta kullanılıyordu. O yılları hatırlayanlar, troleybüs pantograflarının sık sık hattan kurtulduğunu, bunun da troleybüs seferlerini aksattığını bilirler.

Eski teknoloji tasarımlarda karayolunda seyahat eden aracın havai hatlarla olan iletişimini sağlamak güç olduğundan, bu sistem çoğunlukla pek tercih edilmiyordu. Ancak Siemens tarafından geliştirilen yeni sistemde, bilgisayar yardımıyla kamyonun üzerindeki pantografların otomatik olarak konumlandırılması ve aracın sürüş esnasında havai hatlarla temasını kaybetmemesi sağlanıyor.

Kaldı ki kullanılan Mercedes marka kamyonlar gerçekte sadece elektrikle çalışmıyorlar, hibrid tasarımları sayesinde aynı zamanda güçlü dizel motorlara da sahipler. Bu sayede hatların uzanmadığı yollarda ya da elektriğin kesildiği durumlarda, rahatça yollarına devam edebiliyorlar. Ancak elektrikli motorlarını çalıştırmak için büyük ve pahalı batarya paketlerine ihtiyaçları olmadığından, üretimleri çok daha kolay, alma ve çalıştırma maliyetlerinin ise çok daha düşük olması mümkün.

Bu teknoloji kendini ispatlar ve yayılırsa, çok uzun hatlarda karayolu taşımacılığının maliyeti ciddi oranlarda düşürülebilir. Ayrıca dizel motorlardan kaynaklanan kirliliğin de büyük oranda düşmesi sağlanabilir.