Anasayfa Haber Kanser Ve Yaşlanmayı Kontrol Eden Gen Bulundu!

Kanser Ve Yaşlanmayı Kontrol Eden Gen Bulundu!

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, yaklaşık on yıldır süren bir çalışmanın ardından, hücre enflamasyonu, yaşlanma ve kanserin gelişiminde anahtar rol oynayan bir geni tanımlamayı başardılar! Doktor Robert J. Schneider ve profesör Albert Sabin tarafından yapılan açıklama, bu buluşun hayli heyecan verici ve bir o kadar da beklenmedik olduğu yönündeydi.

AUF1 adı verilen dörtlü gen grubu, hücre enflamasyonu ve yaşlanması kontrolünde anahtar rolü oynuyor. Bu genin çalışmasında olabilen aksaklıkların ise, doğrudan kanserin oluşmasında tetikleyici rol oynayabildiğine dair ciddi kanıtlar bulunuyor.

Biliminsanlarına göre bu aslında çok sıra dışı bir durum, çünkü bir genin aynı anda iki görevi birden üstlenmesi pek sık rastlanan bir olgu değil. Bu gen üzerindeki ilk deneylere yaklaşık on yıl önce başlanmış. Uzmanlar bu geni devre dışı bıraktıklarında, organizmada hızlandırılmış yaşlanmanın ortaya çıktığını fark etmişler. Bunun üzerine ilerleyen çalışmalar, bu genin hücrenin yeniden yapılanırken DNA’nın onarılmasında ciddi bir rol oynadığını ortaya koymuş. Uzmanlar bu buluşun insan ömrünün uzatılmasında ve kanserle mücadelede ciddi rol oynayabileceğini düşünüyorlar.