Anasayfa Haber Biri Mars’ı Gözetliyor!

Biri Mars’ı Gözetliyor!

Eski Mars'ta bugüne nazaran daha fazla Fosfat bulunuyordu.
Eski Mars'ta bugüne nazaran daha fazla Fosfat bulunuyordu.

Biri Bizi Gözetliyor tarzındaki programları hatırlıyor musunuz?

İşin doğrusu pek fazla televizyon seyretmeyen biri olarak, bugünlerde ne tür programların revaçta olduğunu pek bildiğimi söyleyemem. Ancak “reality-show” denen program türünün dünyadan kolay kolay silinmeyeceği de bir gerçek. Bu tür programlar insanların içindeki gizli teşhirciliği ve röntgenciliği besliyor, bu da her zaman izleyici bulmalarının garanti olduğu anlamına geliyor. Ama eğer Mars One projesi gerçekleşirse, yıldızlara seyahatin bile insanoğluna derman olamayacağı ispatlanmış olacaktır!

Mars One projesinin arkasında bir Hollanda firması var, ancak bazı bilim insanlarının da arasında bulunduğu ciddi bir grup tarafından da destekleniyor. Projenin amacı, 2016 yılından itibaren Mars’a ekipman göndermeye başlamak. Ardından 2023 yılında dört astronot gönderilerek burada bir koloni kurulacak. Bunu takip eden yıllarda ise koloniye yeni katılımcılar gönderilmeye devam edilecek, böylece yerleşimin nüfusu yavaş da olsa artırılacak. Mars’a gidecek olan hiç kimse geriye getirilmeyecek, hayatlarını orada devam ettirecekler.

İşin televizyon programı kısmı ise, bu kolonideki yaşamın devamlı kameralarla izlenmesi ve yayınlanması şeklinde gerçekleştirilecek. Aslında tabii ki bu çok mantıklı bir yaklaşım, sonuçta Dünya dışı ilk insan kolonisinde olup biten herşeyin kaydedilmesinin bilimsel değeri çok büyük. Ne var ki, böyle bilimsel temelli bir yayın formatı çoğu izleyiciye sıkıcı geleceğinden, programın bir “reality show” tadında sunulması hedefleniyor.

Doğrusu teknolojik açıdan yapılabilirliği hayli şüpheli bir proje bu, ayrıca gereken bütçe çoğu büyük ülkenin gözünü korkutacak kadar da büyük. Ancak öte yandan proje hayli ciddi ve resmiyete dökülmüş, ekip gereken parayı toplamak için akla gelebilecek her kapıyı çalıyor. Tabii yine de projenin akibeti ancak geçen yıllarla birlikte açıklığa kavuşacak. Öte yandan, eğer Dünya dışı ilk insan kolonisi sırf bir televizyon programı yapmak için gerçekleştirilirse, bunu sonraki nesillere nasıl izah edeceğimizi de şimdiden düşünmek gerekebilir!