Anasayfa Haber Dünya’nın En Güçlü Lazeri

Dünya’nın En Güçlü Lazeri

Bilim-Kurgu filmlerinde ki Lazer Işınları Gerçek mi Oluyor ?

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarının bulunduğu Birleşik Devletler Ulusal Ateşleme Tesisi (United States National Ignition Facility) kayıtlara geçmiş en güçlü lazeri ateşlemeyi başardı. Bilim insanları 192 lazer ışınından oluşan 500 Trilyon Watt harcayan ve 1.85 Megajul enerji ortaya çıkaran ultraviyole ışın ile 2mm çapında bir hedefi başarıyla vurdular. Laboratuvarın sözcüsü Breanna BishopBu, Birleşik Devletler’in tek seferde kullandığı enerjiden 1000 kat fazla bir enerji. 1.85 Megajul ise bugüne kadar kullanılmış en güçlü lazer ışınından 100 kat daha fazla bir enerji ” açıklamasında bulunarak, projenin boyutlarını rakamsal olarak belirtti.

Amerika Birleşik Devletlerinin, Enerji Departmanı tarafından oluşturulan Laser Inertial Fusion Energy – LIFE ( Eylemsiz Lazer Füzyon Enerjisi) programı 4 basamaktan oluşuyor. Lazer Işınları ile Füzyon Enerjisi’ni ortaya çıkarabilecek çalışmalar, LIFE, yani yaşam ismiyle anılıyor. Bu sayede gelecek yıllarda kömür ya da petrol tüketimine gerek duymadan Füzyon Enerjisi ile enerji sıkıntısının ortadan kaldırılması amaçlanıyor.  Kendini yenileyebilecek bu enerji çalışmasının 2020’li yıllara kadar geliştirlmesi hedefleniyor.

Berkeley Üniversitesi’nden enerji konusunda uzman Profesör Daniel KammenÇalışma oldukça ilgi çekici bir sonuç ortaya koyuyor. Ancak rakamlar ne kadar büyük olursa olsun, bu, Füzyon çalışmalarında oldukça ufak bir adım ” sözleriyle Füzyon Enerjisinde ki zorlukları belirtti. NIF adıyla anılan bu cihazın 90’lardan kalma bir teknoloji ile yaklaşık 3.5 Milyar Dolara malolduğu düşünülüyor. Sözcü Bishop’un düşüncesine göre proje 2020’lere kadar ilerleyebilirse, bu rakam daha da düşebilir ve sonuca daha fazla yakınlaşabilirler.

Enerji çalışmalarında oldukça büyük bir adım olmasına rağmen bu denli yüksek rakamların harcanması elbette dudak uçuklatıyor. Sadece Füzyon enerjisi için değil aynı zamanda Laser ışınları için de oldukça ilgi çeken bir çalışma. Ancak sorun çözümlenirse gelecek yüzyıl içerisinde bizi daha temiz ve daha fazla enerji bizi bekliyor demektir.