Anasayfa Haber Çin Ay’da Üs Kurmak İstiyor

Çin Ay’da Üs Kurmak İstiyor

Çin’in Ay’a olan ilgisi artıyor, ancak bu konuda rakipsiz değil.

Geçtiğimiz yıllarda Ay’a iki sonda gönderen ve bunlar sayesinde büyük miktarda veri toplayan Çin, uzay çalışmalarında bir sonraki adıma geçmeye hazırlanıyor. Bu adımda Ay yüzeyinde gezecek 100 kiloluk bir keşif aracının başarıyla iniş yapması söz konusu. Çin devleti gerçekte Ay yüzeyinde büyük ve kapsamlı bir uzay üssü kurmayı, burada çeşitli bilimsel çalışmalar ve endüstriyel faaliyetler yürütmeyi planlıyor.

Ne var ki bugün sahip olunan teknoloji ve imkanlarla bile bu yapılması kolay bir iş değil. Çin uzay ajansının bu konuda henüz pek tecrübesi yok. Tabii Amerikalılar ya da Ruslar’ın da olan bilgi ve tecrübelerini Çin ile paylaşmak için can attığı söylenemez. O yüzden Çinli bilim insanları ve mühendisler, karşılaşacakları sorunları kendi başlarına çözmek zorundalar.

Çin devleti bir Ay üssüne önümüzdeki yirmi yıl içinde kavuşmayı hayal ediyor. Bunun için gereken bilgiyi toplayacak yüzey keşif aracı da yakında yola çıkarılacak. Ancak Ay üssü projesinde esas dönüm noktası 2017 yılı olacak gibi görünüyor. Çin, eğer projede büyük bir aksilik olmazsa, 2017 yılında Ay yüzeyine bir grup taykonot indirecek. Bu grup Ay yüzeyinde üs kurmakla ilgili ilk önemli çalışmaları yapacak.

Tabii Çin bu projelerini duyururken başkaları da boş durmuyor. Rusya Federasyonu başbakanı Dmitry Rogozin geçen hafta yaptığı bir konuşmada, ülkesinin de bir Ay üssü kurmakla ilgili plan ve hedefleri olduğundan bahsetti. Öte yandan Hindistan ve Japonya ise benzer çalışmaları hızla yürüten diğer iki ülke olma durumundalar. Japonya’nın 2020 yılında tamamen robotlar tarafından işletilecek bir Ay üssü kurma planları olduğu da biliniyor.