Anasayfa Haber Windows 7 Kullanıcıları DX11.1 Kullanamayacak!

Windows 7 Kullanıcıları DX11.1 Kullanamayacak!

Microsoft’un Windows 8 ile sunduğu bazı yeniliklerin Windows 7 kullanıcılarına sunulmaması, piyasada ciddi tartışmalar başlattı.

Microsoft’un yeni nesil işletim sistemi olan Windows 8, DirectX 11.1 güncellemesinden faydalanabilecek, ne var ki Windows 7 kullanıcıları için aynı şeyi söylemek mümkün olmayacak. DirectX 11.1 sürüm numarası itibariyle bir ara güncelleme gibi görünse de, gerçekte 3D görüntüleme desteği gibi önemli alanlarda büyük yenilikler getiriyor. Ancak Microsoft’un bu güncellemeyi Windows 7’ye yönelik uyumlu yapmayacak olması, piyasada ciddi tartışmalara yol açtı.

Bazılarına göre Microsoft, Windows 8’in yayılma hızından memnun değil ve kullanıcıları bu yönde zorlamak için bu kararı almış. Bu sayede DX11.1 destekleyen yazılımları ve haliyle özellikle de oyunları oynamak isteyen kullanıcılar, Windows 7’den vazgeçmek zorunda kalacaklar. İşin doğrusu bu pek şaşırtıcı olmaz, çünkü yazılım pazarında bu sıkça uygulanan bir stratejidir ve örnekleri de boldur.

Öte yandan, Windows 8 ile Windows 7 arasında ciddi yazılımsal farklılıklar olduğu da tartışılmayacak bir gerçek. Ve bazılarına göre DX11.1’in geriye dönük olarak Windows 7’ye uydurulması için, Windows 7 üzerinde ciddi güncellemelere gidilmesi gerekiyor. Bu da boşuna bir zaman kaybı olacak, çünkü geçen zaman içinde Windows 8 kullanıcı kitlesi zaten genişlemiş olacak. Kaldı ki geçen zamanla beraber Windows 8’e gelecek yenilikler ve güncellemeler sadece DX11.1 ile sınırlı kalmayacağından, Windows 7’nin gün geçtikçe daha da geride kalması zaten kaçınılmaz olacaktır.

Şüphesiz bu tartışmanın iki tarafı da kendince haklı argümanlara sahip denebilir. Fakat sonuçta bu tartışma pek yeni sayılmaz. Microsoft ürünü olsun olmasın, piyasada çok yaygın kullanılan bir yazılımın yeni sürümü çıktığında hep yapılan bir tartışma bu. Microsoft şüphesiz Windows 7 gibi, özellikle Vista faciasının üzerine kullanıcılara nefes aldırmış popüler bir yazılımdan desteğini peyderpey çekerek, piyasadan olumsuz bir tepki toplayacak. Öte yandan, gerçekte firmanın çok fazla şansı da yok, yeni yazılımı her zaman ön plana çıkarmak zorundalar. Ancak Windows 8 ile beraber ciddi bir strateji değişikliğine gittiği gözlemlenen firmanın ne kadar başarı kazanacağını ancak zaman gösterecek.