Anasayfa Haber Kısa Mesaj Çekmek 20. Yılını Doldurdu

Kısa Mesaj Çekmek 20. Yılını Doldurdu

İlk kısa mesajın üzerinden tam 20 yıl geçti.
İlk kısa mesajın üzerinden tam 20 yıl geçti.
İlk kısa mesajın üzerinden tam 20 yıl geçti.
İlk kısa mesajın üzerinden tam 20 yıl geçti.

İlk kısa mesaj çekildiğinden bu yana 20 yıl geçti. İşte SMS’in 20 yıllık tarihi:

Günlük hayatta SMS çekmek oldukça kullanışlı bir iletişim yolu. Kullanışlı olmasının yanı sıra oldukça hızlı bir seçenek. Operatörlerin sağladığı binlerce mesaj paketleri kullanıcıların hunharca SMS atmasına yol açıyor.

3 Aralık 1992 tarihinde ilk SMS İngiltere’de yollanmıştı. Bugün ilk atılan kısa mesajın 20. yıl dönümü. Yollanan ilk kısa mesaj Neil Papworth isminde bir mühendis tarafından yazıldı. Mesajda ” Mutlu Yıllar – Happy Christmas ” yazıyordu.

Papworth, Semea Group Telecoms adlı bir firmada mesaj atma projesinde çalışıyordu. Bu firma Vodafone’a bağlı olarak SMS çekmek üzerine çalışmalarda bulunuyordu.

Neil Papworth atılan ilk SMS hakkında ” Olayın gerçekleştiği gün Vodafone firmasının yöneticilerinden biri olan Richard Jarvis bir yılbaşı partisinde bulunuyordu. Bilgisayarın başına oturarak ona Mutlu Yıllar yazan bir mesaj gönderdik. Benim için normal test günlerinden biriydi. Daha sonra bu kadar büyük bir olay olacağını tahmin etmemiştik ” dedi.

3 Aralık 1992 tarihinde Neil Papworth ilk SMS'si İngiltere'den attı.
3 Aralık 1992 tarihinde Neil Papworth ilk SMS’si İngiltere’den attı.

Atılan ilk kısa mesaj bir cep telefonundan gönderilmemişti. Ancak Orbatel 901 model telefona gönderilmişti. Mesajı çeken ilk kişi Papworth olmasına karşın fikir ona ait değildi. Nokia için çalışan Matti Mokkonen bu fikri ilk kez 1984 yılında ortaya atmıştı.

SMS teknolojisinin gelişmesi 1 yıllık bir süreci bulmuştu. Cep telefonu kullanıcıları mesaj çekemiyor ama bilgisayarlardan atılan mesajları alabiliyorlardı. İlerleyen süreçte kullanıcılar mesaj çekebilecek cep telefonlarına ve altyapıya sahip oldular.

2010 yılına geldiğimizde Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, dakika başına 200.000 kısa mesaj çekildiğini açıkladı. Bu da dünya çapında 6.1 Trilyon mesaj gönderiliyor demekti.

CTIA mobil firması SMS üzerine yaptığı bir araştırmayı Haziran 2012 açıkladı. Araştırmaya göre ABD’de bir ay içerisinde 184.3 Milyar SMS gönderildiği ortaya çıktı. 2007 yılında bu rakam 28.9 Milyar olarak belirlenmişti.

Ancak geçen süreç içerisinde mobil cihazların internet bağlantısı artıkça mesaj çekmenin şekli de değişmeye başladı. BBM, WhatsUp, Facebook Chat, Google Chat gibi programlar sayesinde anlık yazışma daha fazla önem kazandı. Kullanıcılar SMS yerine bu tarz programları tercih etmeye başladı.

SMS atarken kullanıcı 160 karakter ile sınırlandırılıyor. Twitter ise bu fikir üzerinden yola çıkarak 140 karakterlik bir sınır belirledi. Mobil cihaz kullanıcıları Twitter’ın popülerliğinden faydalanarak kısa mesaj atmanın yapısını böylece değiştirmiş oldu.

SMS atmak yerini başka programlara bıraksa da halen kullanılmaya devam ediyor. Sosyal medyanın yaygınlaştığı bugünlerde eski usül SMS atmayı kullanışlı bulan kullanıcılar mevcut. Aradan 20 yıl geçmiş olmasına rağmen SMS atmak daha uzun bir süre insanların seçtiği en önemli iletişim yollarından biri olacaktır.