Anasayfa Haber Avrupa Birliği’nden Televizyonculara Ceza Yağdı!

Avrupa Birliği’nden Televizyonculara Ceza Yağdı!

Avrupa Birliği'nden kesilen cezalardan en büyüğe Philips'e vurdu.
Avrupa Birliği’nden kesilen cezalardan en büyüğe Philips’e vurdu.

2007 yılında başlayan bir soruşturmanın neticesinde, Avrupa Birliği’nden büyük televizyon üreticilerine yağmur gibi ceza yağdı.

Philips, LG, Panasonic, Samsung, Toshiba ve Technicolor firmalarına Avrupa Birliği tarafından toplam 1,9 milyar dolarlık ceza kesildi! En büyük cezayı yiyen firma 411 milyon dolarla Philips oldu. Diğer firmalar ise 386 ila 36 milyon dolar arasında değişen cezalara çarptırıldılar. Peki ama ekonominin zorda olduğu bir dönemde neden firmalar bu cezalara çarptırıldı?

Aslında sorunun cevabı 2007 yılında başlayan bir soruşturmada yatıyor. Bu soruşturma, büyük firmaların yaklaşık 20 yıl boyunca televizyon fiyatlarını kendi aralarında anlaşarak belirledikleri dair ortaya atılan suçlamalar üzerine açılmıştı. Suçlamalara göre burada adı geçen markalar, 20 yıl boyunca katot tüplü televizyon pazarını alttan alta yaptıkları gizli anlaşmalarla kontrol etmişti.

Bu türden gizli anlaşmalar pek çok ülkede doğrudan anti-tekel kanunlarına takılıyor, tabii ortaya çıkarlarsa! Ancak bu kez tezgahın ortaya çıkması 20 yılı buldu. 2007 yılında soruşturma açıldığında, katot tüplü televizyon üretimi neredeyse tamamen rafa kalkmıştı. Çok uzun süre piyasayı kontrol eden firmalara verilen bu cezalar canlarını ne kadar yakacaktır, orası bilinmez.